sâmbătă, noiembrie 26

”Dan Barna a spus: nu este treaba USR să scoată România din criză. Avem Guvern, își face treaba!”

0
534
Mai țineți minte că, în vara lui 2019, Dan Barna a spus: „nu este treaba USR să scoată România din criză!”?
Atunci Partidul Naţional Liberal a spus că își asumă responsabilitatea guvernării. Și a făcut-o, cu mari sacrificii. A luat guvernul de la PSD cu niște costuri imense. În partid am răsplătit traseiști care au votat moțiunea împotriva PSD. În exterior am decontat gestionarea pandemiei, un sistem sanitar distrus, o economie strâmbă și clientelară. Am început să îndreptăm. Dar cine e corect știe că sistemul public acționează ca o piatră de moară când e vorba de schimbare și e nevoie de timp și perseverență că să schimbi lucrurile.
Când a ajuns la guvernare, USR nu a făcut altceva decât să fie constant: nu e treaba lor să scoată România din criză. Toate acțiunile lor au fost centrate pe persoane, nu pe proiecte. Nimic din logica acțiunii lor nu urmărea unicul obiectiv legitim: să scoatem România din criză! Nimic nu este bun pentru ei, numai ei trebuie să impună ce se face, cum se face, cu cine se face. Atât în discuțiile pe chestiuni punctuale, cât și la marile negocieri, USR a mers pe principiul: nu vreți? Îmi iau jucăriile și plec! Și așa au făcut!
Nu au clipit când s-au aliat cu AUR, nici când s-au lipit de PSD, pentru că unicul lor obiectiv e pe persoană fizică, să arate ei cât sunt de deștepți, căci numai ei sunt deștepți în România!
Arta guvernării presupune să poți colabora instituțional cu oricine. Guvernarea presupune strategie, tactică, negociere. Nu poți spune că un partener nu este bun doar pentru că tu nu poți colabora cu el! Oare UDMR de ce poate colabora cu PNL și cu Florin Câțu? Pentru că ei au abilități politice pe care USR va trebui să le obțină că să conteze vreodată în vreo guvernare.
De ce nu e bun Florin Cîţu ? Pentru că a readus economia pe linia de plutire după blocajul produs de pandemie anul trecut? Pentru că a aprobat PNRR cu 29.2 miliarde de euro? Pentru că a alocat bani pentru nevoile de bază ale unui trai decent: apă, canal, gaze, drumuri prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny? Cine trece ușor peste aceste realizări, nu cunoaște România reală!
De ce nu e bun Klaus Iohannis , că a negociat să între în țară 80 de miliarde de euro de la UE? 29,2 miliarde prin PNRR și aprox. 50 miliarde prin noile programele operaționale?
Este incredibil cât de departe a ajuns USR în distrugerea unei guvernări care putea fi perioada de relansare și modernizare a României. Puteam avea împreună 4 ani de reforme pentru români!
Dar USR a preferat să legitimeze AUR, un partid extremist cum nu am mai avut în România! Nici PRM, nici PUNR, nici PPDD și care au mai fost, nu au fost atât de toxice cum este AUR.
Desigur, e grav că USR, prin alianță cu AUR și PSD, a reușit dărâmarea guvernului în plină pandemie. Dar mult mai grav, pe termen lung, este faptul că a legitimat și a dat credibilitate unor idei extremiste care pot deveni un flagel peste România. Au legitimat agresiunea fizică la prezidiul Parlamentului, când au acceptat ca Florin Roman să fie îndepărtat brutal de la tribună. Au legitimat amenințări cu moartea la adresa lui Alexandru Muraru , de la pupitru, în ziua moțiunii.
USR a legitimat și valul de instigare la violență nemaiîntâlnit, venit din partea PSD. Manechine în bălți de sânge nu am mai văzut niciodată în Parlament.
Le-am spus celor de la USR să nu ne mai numească colegi, pe noi, cei din PNL, până nu își schimbă atitudinea și comportamentul!
Nu știu ce se va întâmpla, n-am niciun pronostic. Cred că Iohannis a avut dreptate lăsând o săptămână până la consultări. Pentru cei care privesc lucrurile la TV pare de neînțeles. Pentru cei care suntem în mijlocul acestor lucruri, vă spun că sunt mult prea fierbinți acum. Sunt binevenite câteva zile de gândire.
Între timp, guvernul își face treaba! Avem guvern. Gestionam crizele de toate felurile care apar zi de zi. Eu m-am implicat total pentru reforma profundă a funcției publice care este resortul statului. Dar am nevoie de minim 2 ani că să duc acest obiectiv la îndeplinire. Sper să-i am!

Sursa: Facebook/Violeta Vijulie

Leave a reply