Dan Barna a greșit flagrant! Oare Cioloș a știut de gestul liderului USR?

0
1726

Liderul USR a șocat opinia publică, dar mai ales electoratul de Dreapta, atunci când a ieșit public, în această dimineață, anunțând că renunță la dorința de a ocupa funcția de șef al Camerei Deputaților și l-a propus în locul lui pe Cătălin Drulă, unul dintre apropiații săi.

Mișcarea a vrut să fie un șah dat PNL și liderului său Ludovic Orban, care vrea și el șefia Camerei Deputaților, dar a devenit un episod, într-adevăr, de tipul scandalurilor din fosta Convenție Democrată, când certurile și atacurile reciproce dintre formațiunile componente ale CDR erau regulă în public.

Prin ieșirea de azi, Dan Barna a greșit flagrant. Pentru că a demonstrat o totală lipsă de experiență în materie de negocieri politice la nivel mare, șubrezindu-și și mai mult imaginea, din acest punct de vedere.

Dacă avea o supărare, nemulțumire, dorință sau idee nouă în discuțiile cu PNL și UDMR despre cum să arate viitoarea putere, trebuia OBLIGATORIU s-o discute înainte cu partenerii săi, să le ceară acordul pentru a o face publică și abia în ultimă instanță să iasă cu ea la televizor.

În orice loc din lumea civilizată, orice schimbare într-o negociere se discută în spatele ușilor închise, nu în public. Nimeni nu face ce-a făcut azi Dan Barna nicăieri în lumea. Nici în UE, nici în SUA, nici în Australia sau Japonia. Nici măcar în România nu s-a mai întâmplat, de la CDR încoace.

Când tu anunți mai întâi la TV o propunere făcută celui care vrei să îți fie partener, ai dinamitat practic încrederea într-o relație politică.

Nu așa se face! Nu-ți speli rufele în public nici când ești cu spatele la zid, darămite în momentul în care negociezi construcția unui Guvern al țării tale. Nu te joci cu așa asta!

Deci, gestul lui Barna de azi este absolut de neînțeles și nu aduce nimic bun nu doar pentru România, dar nici pentru USRPLUS.

Și apropo de USRPLUS, ce părere o avea Dacian Cioloș de ieșirea lui Barna? Știe el de ea? Barna nu a spus nimic despre asta. Dimpotrivă, din declarațiile de până acum ale lui Cioloș rezultă mai degrabă contrariul. De altfel, liderul PLUS are un anume tact al lui, chiar dacă poate fi interpretat drept prea cinic de ceilalți. Dar Cioloș n-ar fi făcut niciodată așa ceva decât dacă s-a ”BARNAnizat” și el.

Așadar, cu cine s-a consultat Dan Barna?

Acțiunea de azi a liderului USR este nu doar una puerilă și lipsită de minimă experiență, este și un gest de mare iresponsabilitate politică.

El riscă să arunce în aer stabilitatea internă și varianta unei soluții de guvernare de Dreapta. Suntem în plină pandemie, abia ce-am trecut de niște alegeri chinuite, iar ”monstrul” PSD-AUR stă înfometat la pândă. 

Nu întâmplător, liderii UDMR au taxat imediat ieșirea lui Barna.

”Ne deranjează, pentru că noi vrem să construim un Guvern pentru 4 ani. Astea sunt discuții pe care le faci în interior, nu arunci pe piață ceva ce nu este asumat între parteneri. Așa ceva nu ajută pentru consolidarea încrederii între viitorii parteneri”, a spus Cseke Attila, lider UDMR, la Digi 24.

Prin urmare, Dan Barna, ce-ai vrut să  faci? Vrei să renunți la guvernare? Atunci de ce ai intrat în negocieri? De ce ai vorbit toată campania de alianța cu PNL la guvernare? De ce, de ce, de ce?

Cine câștigă din mișcarea sa de azi? Cui folosește ea? USRPLUS? Cum? Punându-i la zid pe liberali? Și la ce bun? Ca să arăți că ei sunt cei răi și tu cel bun? Păi a trecut campania electorală, te-ai așezat cu ei la masă, atunci cine mai pariază pe așa ceva?

Ajută PNL sau UDMR? Ori, pe Klaus Iohannis? Evident că nu, toți au motive de supărare după ieșirea lui Barna. Atunci ce rost are?

Nu știm. Un lucru e clar însă: după toate contestările din ultima vreme la adresa sa, Barna și-a mai asigurat una. Una mare de tot.

Leave a reply