Curiosul caz al ministrului britanic, aflat vacanță în Spania, ajuns peste noapte prizonierul propriei carantine

0
947

Ministrul britanic al Transporturilor, Grant Shapps, este în vacanță în Spania și va trebui să intre în carantină la întoarcerea sa în Regatul Unit, a confirmat guvernul, care sâmbătă a exclus Spania de pe lista țărilor sigure din cauza revenirii în forță a coronavirusului.

Ministrul de externe, Dominic Raab, a explicat duminică pentru postul Sky  TV că a vorbit cu colegul său, sâmbătă, când Shapps tocmai sosise în Spania pentru a petrece o vacanță cu familia sa, și amândoi au convenit că „este necesar să impunem noi restricții” .

Curios este că Ministerul Transporturilor, condus de Shapps, a anunțat sâmbătă târziu în noapte intrarea în vigoare a noii carantine, când ministrul tocmai sosise la destinația considerată între timp nesigură!

Totul s-a schimbat în doar 24 de ore, a relatat New York Times.

Marea Britanie, care vineri a decis să păstreze Spania pe lista sa de țări sigure, turiștii evitând astfel să intre în carantină la întoarcere, a schimbat hotărârea peste noapte și a trecut principala destinație de vacanță a britanicilor pe lista roșie, din cauza creșterii numărului de cazuri în ultimele săptămâni. În ciuda faptului că la început s-a speculat că această decizie se va aplica doar în zonele cele mai afectate de pe teritoriul spaniol, măsura a fost impusă întregii țări încă de la miezul nopții.

Știrea a fost anunțată de Sunday Times, printr-un tweet al șefului departamentului de politică, Tim Shipman:

„Guvernul britanic va anunța în scurt timp că turiștii care se află în Spania vor trebui să facă o carantină de două săptămâni la întoarcere. Al doilea val al Covid-19, care reapare acolo, a motivat decizia de a exclude Spania de pe lista țărilor sigure”.

Doar două ore mai târziu și fără ca Downing Street să confirme știrea, Scoția a făcut primul pas oficial în acest sens, prin vocea premierului Nicola Sturgeon:

„Analizând cele mai recente date de astăzi, guvernul britanic raportează că va reveni și va impune o carantină de 14 zile pentru călătorii care sosesc din Spania, ceea ce confirmă faptul că aceste probleme se pot schimba de la un moment la altul, așa că sfatul meu este să fiți prudenți și să nu călătoriții în străinătate, dacă nu aveți motive foarte întemeiate”.

Paradoxal, deși Spania a fost scoasă de pe lista țărilor considerate sigure în Regatul Unit, Insulele Baleare și Insulele Canare nu sunt incluse în noua măsură luată de Guvernul de la Londra! Totuși, deși cele două arhipelaguri turistice ale Spaniei nu apar pe lista interdicțiilor în UK, turiștii britanici care se întorc în Regatul Unit din respectivele teritorii spaniole vor fi în continuare obligați să respecte carantina de 14 zile.

În încercarea de a reduce teama pe care o pot avea turiștii britanici, Guvernul de la Madrid a asigurat, într-o declarație publică, faptul că „Spania se află într-un scenariu de control” al pandemiei coronavirusului.

Mii de turiști britanici sunt deja pe teritoriul spaniol și mulți alții au rezervat bilete pentru următoarele săptămâni, determinând tur-operatorii din Marea Britanie să se confrunte cu un haos de anulări și întoarceri anticipate, anunță El Pais.

Numărul de infecții și decese cauzate de coronavirus continuă să fie mult mai mare în Marea Britanie decât în Spania, dar atacurile dure primite de Johnson pentru gestionarea crizei au determinat guvernul să înăsprească exagerat unele măsuri pentru a preveni degradarea imaginii sale după modelul lui Doanld Trump, în SUA.

 

Leave a reply