O bună parte din scorul slab înregistrat de Alianța USRPLUS la alegerile care au curs după europarlamentarele din 2019 (prezidențiale -noiembrie 2019, locale-septembrie 2020 și parlamentare-6 decembrie 2020) a fost rezultatul conflictelor din interiorul USR, piesa ”grea” din alianța cu partidul lui Dacian Cioloș.
Dan Barna, liderul actual al USR, a fost acuzat deseori că a confiscat formațiunea care a prins putere pe valul protestelor de stradă #Rezist, produse de atacul PSD la adresa justiției și planul pentru scoaterea de facto a României din UE (ROMEXIT).
Barna și Ghinea au fost considerați ”oamenii serviciilor secrete” de către toți acei ”boemi” ai USR care s-au legat sufletește de spiritul acestei formațiuni politice noi, via Nicușor Dan, creatorul USR.
Și deși nici azi nu e clar la nivelul percepției opiniei publice cum de actualul primar al Capitalei a fost deposedat de creația lui politică, de la acea schimbare de ”leadership” s-a produs și falia din interiorul USR. De atunci încoace, au curs conflictele, scandalurile, demisiile, dar grupul Barna a rămas neclintit în ținta sa: consolidarea puterii la vârful USR.
Însă în ciuda faptului că alegerile au trecut și era de așteptat o perioadă de acalmie sau măcar un armistițiu de parcurs între tabere, fenomenul instabilității interne continuă. Deși demisiile și atacurile la adresa lui Dan Barna sunt numeroase, am ales doar câteva exemple, pentru a încerca să înțelegem mai bine ce se întâmplă în acest partid.
”Îmi pare rău pentru toți colegii mei care se chinuie să facă bine cetățenilor”
Ultimul pe lista acestor conflicte cu Dan Barna este Cristian Dragnea, membru activ în USR Diaspora. Acesta și-a anunțat demisia pe Facebook, într-un mesaj în care vorbește de ”Lukashenko”, referindu-se cel mai probabil la actualul lider al USR.
https://www.facebook.com/cristian.dragnea/posts/10224669026015386
”Astăzi USR nu este cu nimic mai bun decât PSD”
Puțin înainte de alegerile din 6 decembrie, tot pe Facebook, și-a anunțat demisia și avocatul Nick Burchel, membru de încredere al echipei lui Clotilde Armand, de la Sectorul 1. Burchel a ajuns la USR după ce-a încercat să construiască o alternativă la vechiul sistem politic odată cu Partidul Noua Republică (PNR), condus de Mihai Neamțu.
PNR avea să fie o bună pepinieră de cadre pentru USR-ul creat de Nicușor Dan – oameni de carieră, întreprinzători, în general tineri activi, educați, interesați de o altfel de Românie, care au înțeles că nimic nu se schimbă dacă vor sta pe margine.
După o așteptare de mai mulți ani, Nick Burchel a renunțat la USR, motivându-și demisia pe Facebook.
”Am decis, anul trecut, să mă alatur USR Sector 1. Mi s-a părut ca fiind cea mai bună alternativă la tot ceea ce mișca atunci în politica dâmbovițeană. Am trait, alături de colegii de la USR S1, euforia alegerilor europarlamentare unde cetățenii Sectorului 1 ne-au creditat cu un scor de vis. A fost un semnal extrem de clar că oamenii vor altceva și văd in USR schimbarea de care au nevoie.
Din păcate, imediat după aceste alegeri, partidul condus de nulitatea morală Dan Barna, și-a început căderea către practicile binecunoscute ale PCR/KGB. Deși scorul obținut de Dan Barna la alegerile prezidențiale (nici acum nu înțeleg cum de a avut tupeul să candideze), a fost unul mai mult decât relevant în ceea ce privește „valoarea” lui ca așa zis lider politic, atât el cât și adulatorii lui l-au prezentat ca pe un succes.
Apoi a urmat ceea ce in orice troacă politică trebuie să urmeze; cine nu este cu noi este mazilit „democratic”. De atunci și până acum, epurarea pe motive de spus adevarul și nepupat în dos pe marele lider de carton, a dat roade și mai toți oamenii buni care au crezut in USR și au muncit din greu în acești ani pentru partid, au plecat trântind ușa. Astazi USR nu este cu nimic mai bun decât PSD (cu care mai și face blaturi din când în când) și mă tem că va avea aceeași soartă dacă nu-l debarcă de urgență pe Dan Barna & clica. Din păcate sunt prea mulți cei care beneficiază de prăjitura împărțită de Barna pe criterii de lipsă de coloană vertebrală, ca să mai poată comenta prea mult. Am însă și o mulțumire; câștigarea de către Clotilde Armand a Primăriei Sector 1 și scoaterea PSD în decor. Sper ca speranțele puse de locuitorii S1 in Clotilde să fie răsplătite așa cum se cuvine.
În incheiere, un mic amănunt; doresc pe această cale să-mi anunț demisia din USR, cu speranța totuși că, înainte de a fi prea târziu, oamenii buni și de bună credință din acest partid să-l debarce pe Dorelul care-i conduce spre dezastru, să preia conducerea și să aleagă calea cea dreaptă pentru partid și pentru Romania. Mult succes!
”Pentru că băiatul de pe primul loc nu era din gașca Barna, au decis să îl elimine”
Din ”filmul” lui Nick Burchel este și Doru Oprea, unul dintre eroii manifestației anti-Dragnea din 10 august, rănit atunci la picior sub atacul criminal al jandarmilor comandați pe axa Dragnea-Carmen Dan. La scurt timp după ”mineriada” PSD, Oprea a anunțat că pleacă din România, în Franța, dezamăgit de blocarea anchetei penale în acest dosar cusute de plângeri penale, dar și de relația sa cu USR.
Deși nu am găsit o demisie pe pagina de Facebook a lui Doru Oprea, întreprinzător în domeniul turismului, spațiul său virtual este o veritabilă gazetă online foarte critică la adresa conducerii actuale a USR. Am cules din lista sa de panseuri câteva pasaje care ajută la înțelegerea relației dintre Dan Barna și cei care s-au rupt treptat de acest partid.
Să tragem linie! Cine pierde și cine câștigă din lupta cu Dan Barna?
Lista acestor gesturi de revoltă sau de ruptură dintre simpatizații și membri activi ai USR și conducerea partidului este mult mai lungă. Ea poate fi completată în continuarea acestui articol de toți cei care se consideră nedreptățiți sau trădați de Dan Barna și echipa lui.
– Iar dacă soluția e ruptura de USR, nu e obligatoriu să depui armelele implicării civico-politice. Pentru că, și din acest motiv, PSD și AUR a luat partea leului la alegerile din 6 decembrie, iar României i-a trecut glonțul pe la ureche ca în 2016, când Liviu Dragnea a primit puterea absolută tot prin neprezentarea electoratului democratic la vot.
Prea multe scandaluri vechi și noi din interiorul USR, nicio schimbare pe fond
Dan Barna, acuzat de 100 de membri USR
Liderul USR Dan Barna a fost criticat de 100 de membri ai partidului său, după ce și-a anunțat public susținerea doar față de o parte dintre USR-iștiii care au vrut să candideze la alegerile europarlamentare din 2019.
Cei 100 de membri USR au semnat o scrisoare deschisă prin care îi reproșează lui Barna că nu este echidistant, în condițiile în care acesta și-a declarat sprijinul pentru cinci dintre cei 82 de candidați care s-au înscris în cursa internă pentru scrutinul europarlamentar, informează Mediafax.
Scandalul ar fi izbucnit după ce USR a organizat un team-building la Barcelona, eveniment în cadrul căruia Dan Barna și-ar fi exprimat public susținerea pentru cei cinci, iar înregistrarea momentului ar fi dispărut între timp.
Scrisoarea celor 17 lideri USR
„În ultimele zile mai multe voci importante din societatea civilă cer public conducerii USR să înceteze excluderile și suspendările pe delicte de opinie. Cu toate acestea, în ședința din 17 iunie condusă de Dan Barna, Biroul Național l-a suspendat pe Președintele organizației USR Sector 4 cu o zi înainte de alegerile din filiala unde era și candidat. Este o situație pe care mulți colegi și foști colegi au reclamat-o intern de mai multă vreme, iar cei ce dețin majoritatea în conducerea partidului ignoră cu bună știință semnalele ce vin de la „firul ierbii”. Mai mult decât atât, prin susținătorii lor, creează contexte care să motiveze acțiunile abuzive de excludere sau suspendare a membrilor incomozi, catalogați ca „elemente”, „sabotori” sau „tineri zgomotoși”, se arăta în scrisoare.
Semnatarii scrisorii susțineau că, de la începutul anului conducerea partidului, controlată de aripa Barna, a suspendat sau exclus 35 de membri.
Demisia unei șefe de la USR Sibiu
Raluca Amariei, fost vicepreşedinte al USR şi lider al filialei Sibiu a partidului, şi-a anunţat demisia din partid. „De mai multă vreme asist la agonia USR ca formaţiune politică credibilă pentru electoratul românesc”, a scris Amariei într-un mesaj pe Facebook, prin care a acuzat că dialogul constructiv în partid a fost înlocuit cu „cine nu e cu noi e împotriva noastră”.
„De mai multă vreme asist la agonia USR ca formaţiune politică credibilă pentru electoratul românesc. Am intrat în politică în 2016 împreună cu alţi oameni care nu mai făcuseră politică. (…) Dar de-atunci ceva s-a defectat în USR. Nu ştiu ce mecanisme, ce mişcări, ce jocuri, ce „agende” au făcut ca partidul construit pe democraţie, transparenţă şi meritocraţie să devină un fel de partid, unde se dictează şi se votează pe o singură voce, unde dialogul constructiv a fost înlocuit cu „cine nu e cu noi e împotriva noastră” şi unde vocile care denunţă nereguli sau doar exprimă public păreri personale sunt reduse la tăcere ori, simplu, eliminate din partid”, a scris Raluca Amariei, fost vicepreşedinte naţional al USR şi lider al filialei Sibiu a partidului, într-un mesaj de Facebook, citat de Adevărul.
Barna și Ghinea, somați să plece de la șefia USR, după alegerile din 6 decembrie
Membrii și simpatizanții USR îi cer demisia lui Dan Barna de la conducerea formațiunii.
„Demisia de onoare, dacă aveți așa ceva. Fără melodramă, dar duceți partidul pe o linie moartă” și „Domnul Barna… rămâneți în izolare și lăsați politica”, sunt doar două mesaje postate pe Facebook, potrivit Mediafax.
Mai mulți membri și simpatizanți USR au scris mesaje pe pagina de Facebook a liderului USR, Dan Barna, la postarea acestuia cu declarațiile de duminică seara. Lui Barna i se cere demisia din funcția de președinte al partidului.
„Demisia de onoare, dacă aveți așa ceva. Fără melodramă, dar duceți partidul pe o linie moartă”, este unul dintre mesaje.
„Domnule Dan Barna, cu respect vă spun, ați greșit că nu v-ați retras după alegerile prezidențiale. O spun ca votant Usr+. Ați tras în jos munca multor oameni. De ce? De ce nu puteți renunța? Vine un moment când trebuie să acceptați greșelile făcute și să lăsați alți oameni să ridice partidul”, este un alt mesaj.
„Și eu sper să existe o urmă de demnitate și să demisionați, domnule Barna. Unde e azi PSD e și o urmare a felului în care ați condus USR. E timpul ca împreună cu Ghinea să vă asumați eșecul usturător de azi. Dacă nu înțelegeți nici acum mesajul electoratului vostru probabil că o să îngropati complet partidul”, a spus un alt internaut.
„USR-PLUS – 22,36% în mai 2019. Azi, 16%. Demisia”.
„Da, este clar că deja încearcă să prostească lumea, era de așteptat de la un personaj cu un asemenea caracter. La europarlamentare au avut 22.4%, acum sunt la 15%, lumea nici nu a mai ieșit la vot dar este clar că Dan Barna nu vrea să plece. Cred că este cazul să luam partidul înapoi”, este un alt mesaj pe Facebook.
Cazul ”Poiana lui Iocan” și apariția la rampă a primarului din Brașov
Radu Hossu, consultantul de campanie al actualului primar al municipiului Braşov, Allen Coliban, face public un fragment dintr-o discuţie dintre preşedintele USR, Dan Barna şi europarlamentarul acestei formaţiuni, Cristian Ghinea, discuţie în care Barna cataloghează drept „o idee bună” eventuala închidere grupului „Poiana lui Iocan”, un grup intern de dezbatere, pe Facebook, la care au acces membrii USR şi în care au fost aduse frecvent critici conducerii partidului.
„Să închizi acest grup înseamnă să calci metaforic pe cap mii de membri. Înseamnă să simţi totuşi că îţi scapă din mâini frâiele şi că nu poţi să-i prosteşti pe toţi, tot timpul”, comentează Hossu discuţia celor doi politiceni.
În clipul postat vineri pe pagina de Facebook a lui Radu Hossu, Cristian Ghinea îi spune lui Dan Barna că este „owner la Poiana lui Iocan” şi deţine butonul cu care poate şterge grupul de Facebook în care membrii de partid dezbat şi unii dintre ei aduc critici conducerii USR.
„Mi se pare fabulos că de trei ani stai şi-ţi iei înjurături pe un grup care este al tău. Ia zi, nu ne faci şi nouă o bucurie să-i dai delete la mizeria aia de grup? Adică, a rămas aşa, un fel de refugiul nebunilor, e… sau asta vrei? Îl citeşti?” întreabă Cristian Ghinea, preluând o întrebare a unui membru de partid.
„E o idee foarte bună, mă gândesc” răspunde Dan Barna, potrivit G4Media.