Cum va fi zborul cu avionul în era COVID
Călin Daniel Cruceru şi Marian Petruţa – corespondenţă pentru LUMEALIBERA.RO

Călin Cruceru

Marin Petruţa
Cum e să urci într-un avion în era Covid? Măști, limită de capacitate, locuri libere … Măsuri care sunt încă neclare, dar un lucru este deja foarte clar: nu va mai fi la fel ca înainte. Asta nu înseamnă că va fi mai rău, ci că va fi altfel. Bunăoară, este posibil ca pasagerii de la clasa business să urce ultimii, nu primii cum era înainte. Pot dispărea scaunele din mijloc, iar îmbarcarea o vor „bifa” direct pasagerii.
Încetul cu încetul, lumea revine la normal într-un mod responsabil, în functie de la o tara la alta. Muzeele, restaurantele, magazinele … activitatea economică și de agrement încep cu unele restricții, însa companiile aeriene își reiau zborurile după încheierea perioadei de carantină. Va fi un proces treptat în care trebuie luate anumite măsuri de precauție pentru a evita infecțiile. Dar cum va fi să urci de acum înainte şi să zbori cu un avion?
Există încă dezbateri cu privire la necesitatea adaptării avioanelor și aeroporturilor pentru distanțarea socială, iar propunerile variază în funcție de țară și compania aeriană. Nu este clar care va fi formula corectă, dar prezentăm mai jos sunt câteva dintre măsurile pe care ne-am putea aștepta să le găsim, de acum încolo, în aeroporturi şi în avioane.
- În aeroporturi, se are în vedere limitarea admiterii numărului de persoane care vor zbura. La sosire vom face un test de temperatură sau vom fi scanati cu camere de imagistică termică pentru a se verifica dacă nu avem febră.
- Odată ajunși în interior, ar putea exista pe jos semne pentru a menține distanțele, ceea ce implică cozi mult mai lungi și un timp de așteptare mai larg, atât în interiorul cât și în afara incintei.
- Utilizarea unei măști va fi esențială și pot fi necesare analize de sânge sau așa-numitele pașapoarte imunitare pentru călătorii internaționale, dar acestea din urmă cu limitări.
- De asemenea, vor exista semne pe podea și ecrane de protecție la birourile de check-in și la pupitrele de service, deși pasagerului i se va solicitata anterior să facă check-in-ul prin mobil sau la chioșcurile aeroportului.
- În plus, utilizarea de mănuși, măști FFP2 și geluri de către toți lucrătorii aeroportului va fi obligatorie, iar cu o seară înainte, serviciile de curățare vor dezinfecta complet întregul aerodrom.
- Odată trecute sistemele de securitate, timpul de așteptare pentru îmbarcare poate fi și mai lung, deoarece, între orele de curățare a cabinei dintre zboruri, trebuie să fie și mai bine precizate noile protocoale pentru îmbarcarea pasagerilor.
La bordul aeronavei
Pentru a minimiza contactul cu personalul, permisele de îmbarcare vor fi scanate chiar de pasager înainte de îmbarcare, care se va face și pe secțiuni, iar pasagerii clasei de afaceri, în loc să fie primii, ar trebui să aștepte până la îmbarcarea altor categorii de pasageri .
- Odată ajunși la bord, pentru a permite un anumit grad de distanță între pasageri, unele companii elimina scaunul central neocupat, deși beneficiile sunt îndoielnice, deoarece sistemele moderne de filtrare a aerului elimină deja posibilii viruși.
- Un alt dezavantaj de a lăsa 35% din locuri goale este că acestea ar crește prețul biletelor.
Pentru ca însoțitorii de zbor să aibă mai puțin contact cu pasagerii, la bord vor fi oferite mai puține mâncare și băuturi, în plus, ambalarea lor va fi ermetică. Reviste și alte materiale de citire tipărite nu vor fi disponibile.
Este posibil ca unele companii să nu permită bagajele de mână, ceea ce ar face și mai dificilă părăsirea rapidă a aeroportului.
De asemenea, vor fi necesare mai multe autobuze de transfer, astfel încât să nu existe aglomerații în interiorul vehiculului, în cazurile în care avionul nu ajunge la terminal și nu se poate folosi pasarela.
De asemenea, pasagerii dintr-o locație cu risc ridicat ar putea fi în continuare carantinați (în funcție de țară).