Cum va fi după coronavirus. Restaurantele – asaltate, turismul – lovit, cădere economică de 10% în UE, recuperare sub formă de „şarpe”

0
807

Pandemia coronavirusului va depăși impactul economic al gripei spaniole din 1918, care a provocat 50 de milioane de decese. Banca de Dezvoltare Asiatică (ADB) a publicat ieri un studiu privind impactul Covid-19 și, potrivit cifrelor pe care le administrează, coronavirusul va însemna un regres pentru economia globală de până la 4,8% din PIB.

În 2013, în singurul raport pe această temă, Banca Mondială a estimat că „cea mai gravă dintre cele patru pandemii de gripă din ultimii 100 de ani, pandemia din 1918, a ucis între 50 și 100 de milioane de oameni într-un singur populație globală mai mică de 2 de miliarde de oameni”.

Aplicând modelele de prognoză, banca a ajuns la concluzia că, în cazul în care un caz atât de grav s-ar produce astăzi, „pierderile economice s-ar putea ridica la 4,8% din PIB-ul mondial sau mai mult de 2,7 trilioane de euro”.

Ei bine, Covid-19 va costa între 1,8 trilioane de euro și 3,8 trilioane, potrivit ADB, ceea ce echivalează cu o pierdere între 2,3% și 4,8% din avere mondială.

Kristalina Georgieva

„Ne confruntăm cu o criză care nu a mai fost văzută până acum”, a declarat ieri, directorul FMI, Kristalina Georgieva. Economista a declarat că Fondul a primit cereri de consultanță din partea a 90 de state și a avertizat că țările emergente au suferit o pierdere de capital de 83 de miliarde de euro. FMI a spus că fiecare lună de carantină reprezintă o pierdere de 3% din PIB.

Cădere de PIB în Europa de 10%

Nici Europa nu se află într-o situație bună. Indicele managerului de achiziții PMI, care măsoară activitatea economică în zona euro, a scăzut la un nivel record de 29,7, de la 51,6 în februarie, marcând cea mai mare scădere lunară de la începutul măsurătorilor în 1998. Compania de consultanţă IHS Markit a spus că datele arată că economia europeana se contracta la un ritm anual de 10%.

Adevărata diferență este că gripa spaniolă a avut un impact sever asupra populației tinere, într-o economie în care capitalul uman a fost un atu esențial. Astăzi, globalizarea a agravat contagierea cu coronavirus, iar măsurile de izolare au determinat încetinirea creșterii economice.

Recuperare sub formă de şarpe?

Dacă până acum recuperarea dintr-o criză economică a luat formele unor V sau U, de data aceasta se vorbeşte de posibilitatea ca ieşirea din criză să fie sub forma unui șarpe alungit. Conform companiei de consultanță Deloitte, citată de La Vanguardia, va fi o recuperare treptată și neuniformă pe sectoare.

Primele estimări făcute prevăd că numai sectorul alimentar va putea închide 2020 cu un nivel de activitate similar cu cel al anului trecut. Sursele Deloitte au avertizat că „nu este un studiu, ci o estimare foarte preliminară: acum sunt puține informații și datele se schimbă în fiecare zi”.

Compania, care prelucrează date din 27 martie, propune un „scenariu optimist”, cu recuperare în trei faze. Primul, de izolare și restricții privind mobilitatea, s-ar putea încheia în aproximativ iunie. Până atunci, va exista o paralizie aproape totală a sectoarelor cheie pentru economie, precum restaurante, comerț, turism, transporturi.

Restaurantele vor da lovitura, nu şi călătoriile

În acest scenariu optimist, începând cu luna iunie, economia ar intra într-o fază de stabilizare, în care activitatea se va relua treptat. Sectoarele care ar beneficia cel mai mult ar fi restaurantele și afacerile pentru petrecerea timpului liber, datorită dorinței cetățenilor de a uita de gravitatea bolii și de carantină. Și, de asemenea, comerțul, cu o creștere inițială mare datorită amânării cumpărăturilor în lunile anterioare, care s-ar stabiliza ulterior.

În schimb, sectoarele cheie pentru economie, cum ar fi turismul şi transporturile, ar avea o recuperare mult mai lentă, astfel încât „scenariul optimist” al lui Deloitte prevede că, dintre aceste două sectoare, doar turismul intern îşi va reveni parţial în această vară, cu activitate slabă concentrată în august.

Industriei de transporturi şi călătorii îi va lua, de asemenea, timp pentru a se recupera: videoconferința va înlocui călătoriile corporative, până la cel puțin șase luni după ridicarea carantinei și până când călătoriile vor fi considerate sigure. Iar turismul internațional va rămâne foarte deprimat până cel puțin anul viitor.

Astfel, potrivit Deloitte, faza de redresare a economiei nu va începe decât după șapte luni de la ridicarea carantinei. Și asta în cel mai optimist scenariu.

 

Leave a reply