Cum te poți pensiona în Spania la 61 de ani

1
1188

În mod normal, vârsta de pensionare în Spania, potrivit legii, este de 65 de ani. În anumite condiții însă, oamenii pot solicita pensionarea cu patru ani mai devreme. Trebuie luat însă în calcul și faptul că pensia va fi mai mică.

Legea spaniolă le permite cetățenilor să se pensioneze anticipat, de la vârsta de 61 de ani, dacă situația este de așa natură încât să impună acest lucru. Acest drept se regăsește în Articolul 207 din Legea Generală a Asigurărilor Sociale din Spania.

În mod obișnuit, vârsta de pensionare prevăzută este de 65 de ani, cu o perioadă ce cotizare de 37 de ani și nouă luni. Pentru a ieși la pensie cu patru ani mai devreme, cetățenii trebuie să fi cotizat cel puțin 33 de ani, dintre care doi trebuie să aibă loc în cei 15 ani anteriori pensionării, notează publicația Ziarul Românesc.

Spania. Se poate ieși la pensie cu vechime de 5 ani?

În plus, persoana trebuie să fie înregistrată ca solicitant de loc de muncă de cel puțin șase luni, imediat înainte de a cere pensionare la 61 de ani. Doar așa poate dovedi că este șomer și că a încercat să revină pe piața muncii.

  • Condițiile de pensionare la 61 de ani

Există șapte cazuri în care cetățenii spanioli pot beneficia de pensionare la vârsta de 61 de ani. Acestea sunt:

  1. concediere colectivă din motive economice, organizatorice, tehnice sau de producție;
  2. concediere din motive obiective;
  3. reziliere a contractului din cauza de forta majora avizata de autoritatea de munca competenta;
  4. reziliere a contractului în virtutea unei hotărâri judecătorești în cadrul unui proces inclus în Legea falimentului;
  5. încetare unilaterală a contractului de către lucrător în cazurile de modificări substanțiale ale condițiilor de muncă, transferuri geografice sau încălcări grave și culpabile din partea angajatorului;
  6. încetare a contractului din cauza decesului, invalidității sau pensionării antreprenorului individual, precum și din cauza încetării personalității juridice a societății;
  7. din motive de violență de gen.

O astfel de pensionare anticipată presupune și reducerea cuantumului pensiei. Aceste reduceri se fac pe suma la care persoana ar avea dreptul, la acel moment.

Calculul constă în adunarea bazelor de cotizare din ultimii 25 de ani (în total 300 de baze). Acestea se împart la 350 pentru a găsi baza de reglementare. Totodată, se aplică coeficienți pentru a reflecta efectul inflației în toate bazele, cu excepția celor din ultimii doi ani.

Lucrătorul are dreptul la diferite procente din baza de reglementare, în funcție de anii și lunile lucrate. Perioada minimă este de 15 ani. Acești 15 ani acordă 50% din baza de reglementare. De acolo se aplică următoarele procente:

  1. pentru fiecare dintre următoarele 49 de luni se acordă 0,21% din baza de reglementare;
  2. pentru fiecare dintre următoarele 209 luni se acordă 0,19% din baza de reglementare.

În 2023, un lucrător care a cotizat timp de 36 de ani și jumătate sau mai mult va avea dreptul la 100% din baza de reglementare, care este cunoscută colocvial ca având dreptul la „100% din pensie”.

Așadar, odată stabilit cuantumul pentru pensia de vârstă, la acea cifră trebuie aplicate penalizările. Aceste reduceri se fac prin coeficienți de reducere, care sunt incluși în Legea 21/2021, din 28 decembrie și depind și de contribuția prealabilă a lucrătorului.

Leave a reply