sâmbătă, ianuarie 29

Cum și-a pierdut Biden soția și fiica în accidentul mașinii ce transporta bradul de Crăciun

5
5627

A treia oară a fost cu noroc. Joe Biden a devenit cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite pe 20 ianuarie. Democratul l-a învins pe actualul președinte, Donald Trump, într-o cursă încheiată târziu după alegeri, după un proces laborios de numărare a voturilor.

Biden, care a fost vicepreședinte sub conducerea lui Barack Obama, a reușit să recâștige sprijinul statelor cheie care în 2016 au votat pentru rivalul său republican, spun cei de la BBC într-o analiză.


Detalii remarcabile ale vieții sale personale și profesionale.

1. Un politician de carieră

Biden a fost activ în politica americană de 47 de ani. Cariera sa în Washington DC a început în Senat în 1973, unde a câștigat un loc pentru statul Delaware la vârsta de 30 de ani.

Joe Biden a debutat în politică atunci când mulți dintre alegătorii de astăzi nici măcar nu se născuseră.

În calitate de senator, Biden a consolidat imaginea unui politician apropiat, conciliant și cu capacitatea de a ajunge la acorduri cu adversarii săi.

A luat câteva decizii nu atât de lăudate, precum legea justiției penale din 1994 pe care a scris-o și a adoptat-o ​​în timpul primei administrații a lui Bill Clinton.

Prima ofertă a lui Joe Biden pentru președinție datează din 1987.

Reforma a avut ca scop reducerea deceniilor de violență în creștere, dar a condus la încarcerări în masă, cu un impact special asupra populației negre și latine.

La lunga sa carieră de senator, trebuie să adăugaţi cei opt ani de vicepreședinte al lui Barack Obama (2009-2017), cu care a construit o relație excelentă dincolo de profesionist.

Camaraderia dintre Obama și Biden a fost surprinsă în numeroase fotografii.

Este a treia oară când încearcă să devină președinte al țării.

2. Tragedia care a marcat premiera sa politică

Venirea sa în politică a coincis cu unul dintre cele mai tragice momente din viața sa.

Din păcate, bucuria de a câștiga alegerile pentru Senat nu a durat mult.

La câteva săptămâni după victorie, familia sa a suferit un grav accident de trafic în timp ce se afla la Washington, DC.

Soția lui Neilia și cei trei copii ai cuplului se întorceau de la cumpărarea pomului de Crăciun când un camion care transporta spice de porumb s-a ciocnit cu mașina lor.

Prima soție a lui Biden, Neilia, a murit împreună cu fiica cea mică a cuplului într-un accident de mașină.

Femeia, în vârstă de 30 de ani, și fiica tânără, Naomi, în vârstă de 13 luni, au murit.

Copiii – Beau – 3 ani și Hunter, 2 ani, au fost grav răniți și spitalizați.

În viața lui Biden începea o perioadă de contraste dureroase.

3. Durerea și empatia

Biden, care a depus jurământul în Senat în camera spitalului în care se vindeca fiul său Beau, nu știa dacă își va continua cariera de senator.

A fost spulberat.

Crescut într-o familie catolică muncitoare, tatăl său a repetat o mantră scurtă, dar puternică: „Ridică-te, ridică-te după ce ai fost doborât!”.

Asta a făcut. A decis să se arunce în muncă, dar fără să-și lase copiii.

Joe și Jill Biden sunt căsătoriți de peste 40 de ani.

Una dintre perioadele remarcabile din primii săi ani de senator datează din acea vreme: în fiecare zi făcea călătoria dus-întors cu trenul între casa sa din Wilmington, Delaware și Washington DC, mai mult de 300 de kilometri pe zi pentru a fi aproape de ai săi .

Astfel, Biden a dezvoltat o legătură strânsă cu copiii săi care s-a întărit doar pe măsură ce au devenit adulți.

În 1977, Biden s-a căsătorit cu Jill, un profesor universitar cu care are o fiică, Ashley, și cu care a reușit să își reconstruiască familia.

Mulți l-au văzut pe Beau drept posibilul succesor al tatălui său în politică.

După ce a luptat în Irak cu Garda Națională în 2008, Beau a fost un procuror general din Delaware, cu o carieră strălucită în fața sa.

Dar în 2013 a fost diagnosticat cu o formă rară de tumoare pe creier și a murit doi ani mai târziu.

Beau Biden avea 46 de ani când a murit în iunie 2015.

Pierderea unor astfel de oameni apropiați a modelat caracterul lui Biden.

Cei care îl cunosc cel mai bine spun că are „superputerea empatiei”, trăsătură care a fost evidențiată în timpul campaniei de a-l prezenta drept președintele ideal pentru a depăși o criză de sănătate, economică și socială precum cea pusă de pandemia covid-19.

4. Globalist și angajat față de planetă

Biden a apărat necesitatea reconstruirii relațiilor SUA cu țările aliate care, în opinia sa, au fost afectate în timpul președinției Trump.

El promite să revină la Acordul de la Paris pentru a combate schimbările climatice și la Organizația Mondială a Sănătății, de exemplu.

Nu îi lipsește experiența: a fost la conducerea Comitetului pentru relații externe al Senatului și spune că „s-a întâlnit cu toți liderii importanți ai lumii în ultimii 45 de ani”.

Biden are o vastă experiență internațională.

Deciziile sale în sfera internațională nu au fost lipsite de critici.

În 1991 a votat împotriva războiului din Golf; cu toate acestea, în 2003 a fost în favoarea invaziei Irakului și ulterior a devenit un critic al implicării Statelor Unite în țara respectivă.

De natură prudentă, el l-a sfătuit pe Obama să nu efectueze operațiunea forțelor speciale care a culminat cu moartea lui Osama Bin Laden.

Republicanilor le place să sublinieze faptul că Robert Gates, fostul secretar al apărării lui Obama, a spus că „nu există nicio modalitate ca nimănui să nu-i placă Biden”, dar că s-a înșelat în aproape toate problemele majore de politică externă și securitate națională din ultimele patru decenii.”

Gates a observat recent că cuvintele sale au fost scoase din context.

5. Predispus la gafe

Detractorii lui Biden spun că este un membru învechit al instituției, prea bătrân pentru funcții și cu tendința de a se înșela.

Stilul său direct și popular i-a cauzat unele probleme, cum ar fi atunci când a spus în mijlocul campaniei că, dacă un afro-american nu era convins să-l voteze, însemna că nu era negru, declarație pentru care ulterior și-a cerut scuze.

Spre deosebire de ceilalți politicieni, Biden este foarte confortabil să întâlnească alegătorii.

Biden spune că amintirea despre bâlbâiala din copilărie îl face să nu-i placă să citească discursurile unui prompter electronic și de aceea preferă să vorbească din memorie.

Un jurnalist pentru NY Magazine a scris anul trecut că perspectiva ca Biden să improvizeze un discurs era ceva ce echipa sa de campanie părea „concentrată pe evitarea cu orice preț”.

De aceea, susținătorii săi au răsuflat ușurați că a reușit să treacă prin dezbaterile prezidențiale și discursurile de campanie fără să spună nimic care să-l pună în dificultate.

O altă fațetă a personalității sale spontane și de ieșire este tendința sa de a se apropia prea mult de oameni, ceea ce a dus la situații incomode, evident în vremurile pre-coronavirus.

Anul trecut, opt femei l-au acuzat de atingere, îmbrățișare și sărutare necorespunzătoare, în timp ce televiziunea americană arăta videoclipuri în care era văzut salutând femei la evenimente publice în imediata apropiere fizică.

Joe Biden a devenit președintele cu cele mai multe voturi din istoria americană.

Ca răspuns, Biden a promis să „fie mai atent” în interacțiunile sale.

Atitudinea ei „încăpățânată” a trecut de la a fi o anecdotă la ceva mai grav atunci când în martie trecută o fostă asistentă, Tara Reade, a pretins că președintele ales a agresat-o sexual acum 30 de ani la Washington.

Biden și echipa sa au respins acuzația, iar cazul a ajuns să fie încețoșat fără a ocupa un loc relevant în timpul campaniei.

Deși rivalii săi republicani au încercat să-l înfățișeze ca un om cu demență senilă care se află în mâinile stângii radicale a Partidului Democrat, Biden a reușit și a ajuns să devină cel mai votat președinte din istoria Statelor Unite.

Interesant, când a fost întrebat acum câțiva ani dacă a fost sau nu încurajat să participe la cursa prezidențială din 2016, Biden a spus: „Pot muri un om fericit fără să fiu președinte”.

VEZI ŞI:

O imagine cât o mie de cuvinte. Relațiile Băsescu-Biden și Iohannis-Trump, cruciale pe axa România-SUA

Ea e Kovesi a Americii! ”Kamala e Poliția” – eticheta pusă noului vicepreședinte al SUA, fost procuror general în California

Așa a trăit Trump noaptea celei mai amare înfrângeri

5 comments

Leave a reply