Evit să mă poziționez tranșant pro-cineva, dar nu mă feresc să recunosc cu mâna pe inimă că votez anti-PSD.
Pentru mine, din acest punct de vedere, e foarte simplu: PNL, USRPLUS și PMP sunt cele trei partide pe care le susțin fără rezerve, cu un scop clar: să formeze împreună viitoarea majoritate parlamentară anti-PSD și viitorul Guvern.
Singur nu poate nimeni. Eventual doar PNL, dacă însă va lua un scor foarte bun pe 6 decembrie și va reuși, pe lângă PMP și UDMR, să rupă parlamentari de la PSD și USRPLUS, ca să-și poată asigura o majoritate în viitorul for legislativ, însă una nu foarte confortabilă.
Cea mai bună soluție rămâne tot coaliția PNL-USRPLUS-PMP, altfel România se va prăbuși prin implozie lentă, din 2021 încolo.
De aceea, pledez de multă vreme pentru un pact de neagresiune și acțiuni concertate, care să evite situații precum cea de la București, când USR a împins PMP în afara Dreptei și am fost la un pas ca Firea să recâștige Bucureștiul.
Fără o înțelegere fie și doar de principiu, nu scrisă pe hârtie și parafată de semnături, nu se poate construi o alternativă solidă la PSD.
Altfel, la orice situație delicată, totul poate sări în aer.
Vedem ce s-a întâmplat la votul de ieri pentru Florin Iordache, creatorul OUG 13 pentru salvarea corupților.
Acum, PNL și USRPLUS se acuză reciproc de ajutor dat celui botezat ”Ciordache”. Dar care e adevărul legat de votarea lui Florin Iordache ca șef al Consiliului Legislativ? Cine e mai vinovat? PNL sau USR?
Aici, mă văd nevoit să fac un sacrilegiu: să dau dreptate PSD.
„Atât PNL cât și USR i-au asigurat voturi domnului Iordache”, a declarat liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, la Digi24, și omul are perfectă dreptate. Nu-mi face nicio plăcere să-i dau cuvântul, dar fără parlamentarii celor două partide, ”Ciordache” nu putea fi votat.
În plus, cei ieșiți în câștig după vot sunt PSD și USR. Primul partid și-a văzut votată propunerea la șefia Consiliul Legislativ (Florin Iordache, cu 185 de voturi), cel de-al doilea partid l-a propulsat pe George Dircă președinte al secției pentru evidența legislației, cu 174 de voturi.
Dar cum putea candidatul USR să ia atât de multe voturi când parlamentarii săi sunt foarte puțini?
Simplu: Dircă a primit voturile de la PSD. La schimb, unii parlamentari USR l-au votat pe ”Ciordache”.
Cea mai bună dovadă pe acest subiect a fost demonstrația făcută de jurnaliștii de la Digi24.ro, pe care o redau integral mai jos, fără alte comentarii:
”Deși votul a fost secret, calculele arată că Florin Iordache a obținut 168 de voturi de la PSD-Pro România-ALDE și alte 17 voturi de la celelalte partide. Pe Augustin Zegrean l-au votat doar 41 de parlamentari în condițiile în care PNL și USR au avut 61 de voturi, iar liberalii susțin că parlamentarii partidului au votat toți cu Zegrean.
Rezultatul a fost următorul, potrivit unor surse politice: Din cele 240 de voturi, Augustin Zegrean a primit doar 41 de voturi, fiind votat practic doar de grupul PNL, nu şi de USR. În schimb, Florin Iordache a primit 185 de voturi favorabile, deci cu 17 mai mult decât ar fi strâns PSD, ALDE şi ProRomânia la un loc. Al treilea candidat, Ionuţ Mazîlu, a primit 2 voturi, în timp ce alte 12 voturi au fost anulate.
De aici și acuzațiile de blat, după ce PSD și USR și-au răsplătit cu funcții pe viață doi parlamentari care nu ar mai fi obținut un nou mandat.”
Având în vedere faptele, e ridicol și antiproductiv ca Dan Barna să iasă la rampă cu acuzații fumate de genul ”USL-ismul din Parlament”. Astfel de eschive electorale nu prind decât la cei care nu pot sau nu vor să vadă adevărul. Or, USR are destui votanți care judecă logic, pe fapte, și știu să facă o socoteală banală.
Bunăoară, iată ce gândesc susținătorii USR nefanatizați, care votează pe argumente, nu pe emoții sau interes, prin vocea jurnalistului și teologului Paul Palenscar, un simpatizant declarat al USRPLUS.
”USR a asigurat cvorumul pentru alegerea pe viaţă a lui (C)Iordache în funcţia de şef al Consiliului Legislativ. Fără prezenţa în sală a USR-ului, odiosul artizan al Ordonanţei 13, omul lui Liviu Dragnea, nu avea acum 12. 000 de lei salariu. USR nu trebuia să fie prezent la votul de ieri, chiar dacă era sfârșitul lumii. Blatul PSD – PNL e o tradiţie ce nu mă supără, chiar mă înviorează. Dar USR ne spune că face altfel de politică… Ce mă jigneşte e atitudinea USR, care se face că plouă, exact cum ploua atunci când am ieşit din casă, ca să-i votez pe ei. E doar încă o etapă din îngropăciunea pe care Dan Barna o face partidului de la a cărui conducere n-a avut bunul simţ să plece când a pierdut prezidenţialele. Nu-i vorbă, cu el am votat, ca lipsă de alternativă. Urâtă ţară România asta, unde nea (C)Iordache ne dovedeşte că e cel mai tare, tocmai cu ajutorul celor pentru care am urlat în stradă împotriva sa. Genial. Recunosc…”
Foarte bun textul lui Paul Palenscar! El arată că liderii USR greșesc din nou atunci când aruncă vina pe liberali pentru votarea lui Ciordache, ca să distragă atenția de la faptul că reprezentantul USR a fost votat masiv de parlamentarii PSD. Care liberali, ce să facă? Sar și ei la gâtul USR, dacă tot sunt arătați cu degetul. De aici, ce rezultă? Ruptura viitoare.
Se poate totuși ca radicalizarea să ajute USRPLUS. După scorul absolut dezamăgitor de la locale (de trei ori mai mic decât la europarlamentare), asta poate fi o soluție pentru scos mai mulți alegători la urne. Ok. Dar totul e ca discursul să nu creeze o prăpastie care nu mai poate fi depășită după alegeri.
Pentru că mă văd nevoit să repet, dacă USRPLUS rămâne pe dinafara guvernării viitoare, DISPARE. Va fi înghițit pe bucăți de PNL, PSD și PMP. Așadar, merită?
USR are totuși o soluție pentru a se salva pe PLUS în acest nou scandal. Unul care se adaugă interminabilelor dispute interne, acuzații de manevre cu locurile pe liste și atacuri la Dan Barna, Ghinea&co., considerați de mulți opozanți interni drept satrapii de la vârful USR.
Care e soluția? Simplă: USR să-și retragă omul votat alături de Florin Iordache, pe George Dircă, ales și el în Consiliul Legislativ cu voturile parlamentarilor lui Ciolacu.
Nu ar fi nicio tragedie. Batista pe țambal, punct și de la capăt. Altfel, USR va rămâne în cumetria cu PSD care i-a permis să-și vadă votat omul la vârful Consiliului Legislativ.
Or, un USR tovarăș cu PSD este exact moarte curată. USR și-a asumat cel mai anti-PSD discurs, nu poate accepta niciun ajutor de la acest partid, nicio alianță, nicio înțelegere, nimic!
Cum bine spune Paul Palencsar mai sus, la PNL n-ar fi nicio surpriză înțelegeri cu PSD, transferuri de primari, alte înțelegeri subterane. Dar pentru USR așa ceva e fatal.
Cât îl privește pe senatorul Dircă, el ce așteaptă? Că doar el a băgat USR în toată gâlceava asta murdară. Sau cine știe, odată votat, și-a văzut sacii-n căruță și acum nu mai dă înapoi. Totuși, liderii USR trebuie să-i ceară demisia.
Nu poate lucra ca subaltern al celui care ne-a arătat degetul mijlociu tuturor celor care am susținut în stradă România democratică.
Pentru că dincolo de atacurile dintre PNL și USR, ce rămâne neschimbat este că Florin Iordache (PSD) și George Dircă (USR) vor lucra împreună. Or, asta e blasfemie curată!
VEZI ŞI:
[…] Cum poate repara USR eroarea de la votul pentru ”Ciordache” […]
[…] Cum poate repara USR eroarea de la votul pentru ”Ciordache” […]