sâmbătă, octombrie 1

Cum poate „lupta” o grădină obişnuită cu încălzirea globală

0
282

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Ministerul Agriculturii din Regatul Unit a încurajat grădinarii să „Sape pentru Victorie” și să-și cultive propriile legume.

Astfel, spaţii cultivate cu legume au apărut în grădini private dar și în parcuri publice – chiar și gazoanele au fost transformate în grădini cu legume. Ce se întâmplă o sută de ani mai târziu?

Aproape 100 de ani mai târziu, sloganul „Dig for Victory” a fost reutilizat de Royal Horticultural Society (RHS) din Marea Britanie. Organizația și-a propus să mobilizeze cea mai mare “armată” de grădinari de la Al Doilea Război Mondial pentru a lupta împotriva celei mai mari amenințări a secolului 21: schimbările climatice. “Instrumentele” de luptă? Plantarea copacilor, folosirea apei de ploaie în locul stropitorilor și obţinerea de compost.

Dacă fiecare dintre cei 30 de milioane de grădinari din Marea Britanie ar planta un copac de dimensiuni medii și l-ar lăsa să crească până la maturitate, ar stoca aceeași cantitate de carbon ca cea produsă prin parcurgerea a 457 de miliarde de km, de 11 milioane de ori în jurul planetei. , arată cercetările RHS. Dacă fiecare grădinar ar produce 190 kg de compost în fiecare an, ar economisi cantitatea de carbon produsă prin încălzirea a jumătate de milioane de case timp de un an.

Pe măsură ce guvernele și companiile se întrec pentru a-și reduce emisiile, există un interes din ce în ce mai mare pentru protejarea peisajelor naturale, cum ar fi pădurile, zonele umede și mangrovele. Horticultorii spun că umila grădină poate fi un instrument puternic în lupta împotriva încălzirii globale.

Pentru a face față schimbărilor climatice, grădinile trebuie să devină mai rezistente la temperaturi înalte, la secetă, dar şi la precipitaţiile abundente, avertizează RHS.

Un grădinar preocupat de schimbările climatice este la fel de atent la îngrijirea vieții de sub pământ, precum și de la îngrijirea florilor și a arbuștilor. El reciclează fiecare fir de iarbă tăiat, fiecare frunză căzută și crenguță ruptă și evită folosirea substanțelor chimice pentru a stimula creșterea plantelor, bazându-se în schimb pe compost de casă.

Peluze sălbatice

„În trecut, toată lumea dorea un gazon curat, dar acum există o mișcare mare în grădinărit care susţine peisajele natural, sălbatice, ceea ce este cu adevărat interesant”, spune Justin Moat, lider senior în domeniul cercetării în programul Nature Unlocked de la Kew Gardens, care explorează soluții bazate pe natură.

„Trebuie să suportăm gazonul dezordonat”, spune Moat. (integral stiri.tvr.ro)

Leave a reply