Cum ne-a schimbat coronavirusul obiceiul de consum. Alegem marcă proprie, produs local, măşti, plătim cu cardul. Comerţul cu textile s-a prăbuşit

0
800

Carantina decretată pentru a stopa extinderea coronavirusului a provocat în primul trimestru al anului o prăbușire fără precedent a cererii interne – un indicator care măsoară cheltuielile cu consumul, bunurile, serviciile și investițiile unei țări – care care a condus la o scădere istorică a activității economice de peste cinci puncte, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INE) spaniol.

Una dintre componentele care au avut cea mai mare influență asupra acestei contracții puternice a fost consumul gospodăriilor, care a scăzut cu 7% în primele trei luni ale anului, cea mai mare scădere de la datele trimestriale disponibile.

Acest lucru a făcut ca rata economiilor familiilor să atingă niveluri istorice: niciodată nu au mai existat depuşi atât de mulți bani la entitățile financiare, conform datelor de la Banca Spaniei.

Toate acestea reflectă schimbarea radicală pe care închiderea întreprinderilor și a izolării la domiciliu a însemnat-o în viața noastră după mai mult de două luni și asta este și mai evident acum, că revenim treptat la „normalitate”: alegem mai mult mărci proprii, produse locale și comerț local, prioritizăm, de asemenea, sănătatea față de estetică și preferăm plățile cu cardul în numerar.

Mariano Urraco

Pentru doctorul în sociologie și profesor la Universitatea la distanță din Madrid (UDIMA), Mariano Urraco, este o „situație excepțională, adică într-un fel de paranteză care, mai devreme sau mai târziu, credem că se va încheia”, asigură el pentru radio-televiziunea spaniolă.

Cu toate acestea, „paranteza” poate dura cel puțin până la sosirea vaccinului mult-așteptat. De aceea, între timp, am fost nevoiți să ne modelăm obiceiurile de consum și să le adaptăm la această nouă realitate.

Iată care sunt cele mai semnificative modificări după 87 de zile de „arest” la domiciliu:

Comerțul de proximitate câştigă teren

Limitarea mobilității și a accesului la anumite produse a dus la angajamentul consumatorilor față de comerțul local.

Măcelarii mici, piscicultorii, brutăriile, alimentația sau produsele alimentare, precum și piețele municipale, au fost pentru mulți alternative în acest moment, în comparație cu mulțimile din supermarketurile mari.

În acest sens, conform unui studiu realizat de compania de consultanță Kantar, supermarketurile și lanțurile regionale sau regionale cu cea mai mare prezență în cartiere au obținut o cotă pe piața consumatorilor, comparativ cu hipermarketurile mari.

Creșterea cumpărăturilor online

Unul dintre avantajele mari ale măsurilor de izolare a fost comerțul online: în fiecare săptămână dimensiunea coșurilor de cumpărături a crescut și au crescut în toate profilurile de vârstă, chiar și în rândul persoanelor de peste 65 de ani, care sunt mai reticente la acest tip de consum.

În aceste luni, comerțul electronic a atins o pondere istorică în Spania, de 3,1%, și a înregistrat o creștere de 15,5% a cumpărătorilor. O tendință care, subliniază Kantar, va continua să crească.

Produse locale

În aceste săptămâni de izolare, spaniolii au optat de asemenea să consume produse de origine locală, deoarece oferă cea mai mare securitate. Potrivit unui studiu realizat de EAE Business School, șapte din zece persoane sunt înclinate spre achiziționarea lor, chiar dacă sunt mai scumpe.

De asemenea, guvernele autonome regionale au lansat campanii de sensibilizare cu privire la importanța susținerii activității fermierilor, crescătorilor și pescarilor cu achiziționarea de produse locale, iar de la nivelul Guvernului Spaniei s-a același lucru cu promovarea mărcii #foodspain, pentru a îmbunătăți poziționarea sectorul agroalimentar și de pescuit.

Mărci proprii și promoții cu reduceri de preţ

Pe lângă etichetele locale, ofertele și promoțiile mărcilor „albe” (proprii ale reţelor de distribuţie) au acum şi ele loc mai mare în coșul nostru de cumpărături.

Acest lucru este reflectat într-un sondaj realizat de Asociația Producătorilor și Distribuitorilor (AECOC), care confirmă faptul că consumatorii vor privi mult mai mult în buzunare decât înainte de începerea pandemiei: de la săptămâna dintre 3 și 7 aprilie până la cea a 12-17 mai, vânzările „mărci albe” au crescut aproape 33%.

Acest lucru arată că impactul economic al coronavirusului a avut un efect negativ, așa cum s-a întâmplat în ultima criză din 2008. „61% dintre consumatori ne spun că vor acorda mai multă atenție prețurilor și promoțiilor”, afirmă Rosario Pedrosa, de la AECOC.

Mai multe măști și mai puțin machiaj

La toate acestea, trebuie să adăugăm componenta de sănătate, care a avut ca rezultat schimbări foarte relevante în modele de achiziții cosmetice.

În aceste luni de „închisoare”, consumatorii au optat pentru achiziționarea de măști și geluri hidroalcoolice, în detrimentul aromelor și al machiajului. Între timp, comerțul de îmbrăcăminte și accesorii a scăzut în aprilie cu 89,5%!

Cu toate magazinele închise și imposibilitatea de a ieși afară în aceste luni, Asociația de afaceri pentru comerț cu textile, accesorii și piele (ACOTEX) anticipează o scădere a vânzărilor de 50%, în timp ce sectorul cosmetic și articole Grooming se pregătește pentru cel mai mare accident din ultimii 60 de ani, arată firma de consultanță americană Kline.

Plățile cu cardul au explodat, retragerile cash s-au prăbuşit

Teama de contagiune a determinat, de asemenea, scăderea bruscă a plăților în numerar în timpul acestei carantine.

Conform unui sondaj realizat de banca digitală N26, retragerea numerarului la bancomate a scăzut cu 68% în luna martie.

Acest lucru arată că este prima dată când cererea de numerar a scăzut în loc să crească, semn că această pandemie de coronavirus este o criză diferită de cele anterioare. (Sursa: RTVE)

Leave a reply