Cum loveşte virusul când laşi garda jos: noi focare apărute după relaxarea carantinei

0
1087

Spania este un exemplu de studiu pentru ce înseamnă cu adevărat impactul pandemiei actuale. După ce a fost puternic lovită de extinderea coronavirusului, înregistrând numere record de infectaţi şi de morţi, ţara din Peninsula Iberică a trecut de trei săptămâni la măsuri de relaxare din carantina generală impusă odată cu 15 martie, ziua în care a fost declarată starea de alarmă.

Efectele celor mai dure măsuri de izolare socială s-au văzut clar. De la un număr de 9.222 de persoane depistate pozitiv în vârful pandemiei (31 martie) datele oficiale înregistrau zilele trecute numai 132 de infectaţi noi într-o zi, o diferenţă enormă şi un mare semn pozitiv că virusul a fost pus sub control.

Dar iată că reconectarea socială, întâlnirile în familie şi în grupuri de maximum 10 persoane, plimbările în parcuri şi redeschiderea micilor afaceri încep să arate din nou faţa urâtă a coronavirusului SARS-CoV-2.

În ultimele 24 de ore au fost detectate în Spania nu mai puţin de PATRU zone în care au reapărut focare de infecţie.

Regiunea autonomă Catalunya este a fost una dintre cele mai afectate zone, alături de teritoriul din jurul capitalei Madrid.

Departamentul de Sănătate al Guvernului regional catalan a pus frână ieşirii din izolarea de tip 1 şi trecererii la faza 2 a regiunii Lleida, deoarece a detectat o creștere semnificativă a infecțiilor în ultima săptămână, anunţă El Correo.

Concret, potrivit datelor Ministerului Sănătății, rata de incidență în urmă cu o săptămână a fost de 12 cazuri la 100.000 de locuitori în regiunea din Lleida, iar în prezent se situează la 42,7!

O parte a acestei reveniri a virusului detectate la timp a avut loc în unele sectoare agroalimentare și la o petrecere ținută de un grup de membri ai unei familiei, într-o discotecă în care 20 dintre ei au sfârșit infectați.

Divina Farreny

Managerul regiunii de sănătate din Lleida, Divina Farreny, susține că această creștere a cazurilor de noi pozitivi se datorează micilor focare din diferite zone.

„Este suma cazurilor care au fost uneori asimptomatice și care au fost detectate după efectuarea a 3.000 de teste PCR într-o săptămână. Cazul din Lleida ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru toată lumea. Trebuie să continuăm cu măsurile de protecție și distanțele de siguranță”, a avertizat Farrenny.

35 de persoane au murit din cauza Covid-19 în Spania în ultimele șapte zile, potrivit datelor publicate de Ministerul Sănătăţii, în această marți după-amiază, ajungând la un total de 27.117 de la începerea pandemiei.

În ceea ce privește numărul de infectați, în ultimele 24 de ore au fost diagnosticate 194 de cazuri noi.

Directorul Centrului pentru Coordonarea Alertelor și Urgențelor în Sănătate, Fernando Simón (alăturat), a subliniat marți că zece comunități autonome nu au raportat niciun deces din cauza Covid-19, boala cauzată de noul coronavirus, care arată că Spania se află într-o situație „foarte favorabilă” în ceea ce privește epidemia.

Comunitățile autonome care, în aceste zile, nu au înregistrat niciun deces din cauza Covid-19 sunt Andaluzia, Aragon, Asturias, Insulele Baleare, Insulele Canare, Cantabria, Ceuta, Melilla, Navarra și Țara Bascilor.

„În mod progresiv, avem din ce în ce mai multe părți ale teritoriului care se află în situații foarte favorabile în ceea ce privește evoluția epidemiei”, a spus Simón, citat de Europa Press.

Leave a reply