După mai mult de o sută de zile de muncă, marți, 1 decembrie, este inaugurat în capitala Spaniei Spitalul de Urgență ”Enfermera Isabel Zendal”, cunoscut și sub numele de Spitalul Pandemic, situat în zona Valdebebas. Un centru spitalicesc construit într-un timp record și care își deschide porțile astăzi, deși nu va primi pacienți câteva zile mai târziu.
Pe lângă faptul că este un complex imens pentru viitoarele pandemii, este un angajament personal al președintelui Comunității Madrid, Isabel Díaz Ayuso, care a prezidat astăzi inaugurarea centrului. Noul spital de urgență este special și pentru alte lucruri.
De exemplu, datorită configurației sale, în module care vor fi distribuite în mai multe clădiri și vor avea capacitatea de a se adapta nevoilor. Capacitatea sa, de până la 1.000 de paturi de spital și aproape 50 de paturi de terapie intensivă, va fi pusă în funcțiune în funcție de necesități.
Nu va fi doar un centru pentru tratarea pandemiilor, ci va putea fi utilizat și de pacienții cu gripă, pentru a descongestiona urgențele la vârfurile acestei boli; sau pentru orice situație de urgență care a avut loc în Comunitate „sau oriunde în Spania”, așa cum a explicat președintele regiunii Madrid.
Centrul spitalicesc ocupă o suprafață de aproximativ 80.000 de metri pătrați. Are avantajul comunicării sale excelente, fiind foarte aproape de A-2, M-40, M-11, M-12 și R-2.
De asemenea, are o stație Cercanías la 9 minute de mers pe jos și este la doar trei stații de stația Chamartín (cu metroul, Cercanías și AVE) și de aeroportul Madrid-Barajas Adolfo Suárez.
Autoritățile din Madrid au ales să urmeze în acest nou spital aceeași schemă care a fost urmată în spitalul provizoriu din Ifema. Care, apropo, este, de asemenea, foarte aproape de acest nou stabiliment. Și acela menține rețelele de cablare și conductele pentru electricitate, apă și oxigen în cazul în care este necesar să fie reasamblat ocazional.
Construit pe module
Acest spital de urgență are o suprafață de 40.000 de metri pătrați, cu trei pavilioane de 7.400 de metri fiecare, un centru logistic și un depozit central de încă 7.900 de metri, o zonă administrativă de 5.700 de metri, facilități centrale de 1.250 mp și un bulevard tip zonă pietonală de aproximativ 2.745 de metri pătrați.
Ideea este că această nouă facilitate poate fi utilizată pentru orice tip de urgență sau epidemie în viitor. În cele trei pavilioane ale sale, pot fi montate diferite module, în funcție de tipul de urgență care trebuie asistat. Această versatilitate va permite chiar și utilizarea acestuia pentru alte utilizări sanitare.
După numărul de paturi, va avea mai mult decât marele și vechiul spital Ramón y Cajal și puțin mai puțin decât Spitalul La Paz.
În total, va avea o capacitate de 1.008 de paturi, împărțite în 20 de unități de spitalizare cu câte 48 de paturi fiecare. Toate acestea vor fi organizate în jurul controalelor de asistență medicală. Lor li se vor alătura 48 de posturi de Terapie Intensivă și de îngrijire intermediară.
Sistem de porți pentru controlul mișcării interne
În plus, Guvernul Comunității Madrid a detaliat pentru ABC că va avea zone de diagnosticare imagistică – atât camere convenționale, cât și raze X portabile – un echipament CT, o rezervă de scanere cu ultrasunete etc. și un laborator.
Va avea, de asemenea, săli de tratament polivalente, care pot fi amenajate ca săli de operație, zone pentru chirurgie ambulatorie majoră sau săli de tratament simple. Este spiritul centrului: versatilitate și capacitatea de adaptare la nevoi.
Având în vedere că este conceput ca spital pentru cazurile de epidemii, s-a propus stabilirea unor circuite de circulație diferențiate, pentru a evita contagierea: pe de o parte, pacienții și, pe de altă parte, profesioniști și circuite separate curate și murdare, precum și evacuări, aprovizionare și pacienți.
Va exista un sistem de porți care va controla accesul oamenilor la zonele de securitate din cauza riscului de contagiune.
Este planificat ca Institutul de Medicină Legală să poată fi folosit din nou ca morgă dacă circumstanțele o impun. În această facilitate, vor fi disponibile și module pentru a avea camere de autopsie cu presiune negativă.
Un alt element pe care îl va avea noua instalație va fi un depozit imens pentru consumabile medicale, echipamente individuale, paturi de rezervă, electromedicină, consumabile și diverse consumabile. De asemenea, va fi depozitul central al Sermas, din care materialul va fi furnizat întregii rețele de centre de servicii medicale din Madrid.
Modelul spitalului de campanie Ifema
Este, de asemenea, un centru conceput având în vedere siguranța lucrătorilor din domeniul sănătății și a pacienților.
Va avea circulații diferențiate, astfel încât să se evite contagiile: medicii și asistentele medicale nu vor întâlni niciodată pacientul fără a fi trecut mai întâi prin zona corespunzătoare și cu echipamentul de protecție (EIP) pornit.
Are plafoane „anti-contagioase”, între 8 și 12 metri înălțime, care îngreunează concentrarea încărcăturii virale.
În aceasta, urmează modelul pus în practică în spitalul provizoriu din Ifema, care a fost lăudat chiar de cei responsabili de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) care l-au vizitat în timpul primului val al Covid-19.
Spitalul are un sistem de control al accesului bazat pe cea mai recentă tehnologie. Și pentru a crește siguranța toaletelor, a zonelor de ATI și zona de îngrijire intermediară au capacitatea de a se transforma în presiune negativă, o metodă utilizată pentru a controla agenții contaminanți.
Pe de altă parte, fiecare post ATI este individual și accesul se face printr-un sistem de încuietori cu ușă dublă, pentru a evita contagierea. În plus, pentru a facilita sarcinile tuturor, există diferite accesuri pentru personalul medical, pacienți, logistică, aprovizionare și personalul administrativ.
[…] Cum arată ”spitalul pandemic” inaugurat în Spania: 1.000 de paturi, 50 de secții ATI, circuit… […]
[…] Cum arată ”spitalul pandemic” inaugurat în Spania: 1.000 de paturi, 50 de secții ATI, circuit… […]