Maia Sandu a făcut fericită toată România, de dincoace și de dincolo de Prut, prin victoria ei magistrală în fața lui Igor Dodon, omul Moscovei și al clanurilor conduse de moguli care au pus mâna pe banii publici.
Dar cu toate astea, nu toată lumea s-a bucurat la București pentru marea sa victorie care a adus într-o funcție de șef de stat prima femeie româncă.
Victor Ponta a fost trist. Liderul Pro România a atacat-o dur pe Maia Sandu în timpul campaniei electorale, aparent pentru a-l ajuta pe Iurie Leancă în cursa prezidențială.
Într-o postare extrem de dură pe pagina personală de Facebook, în 14 septembrie, Ponta s-a lansat într-un atac foarte dur la adresa Maiei Sandu, referindu-se la ea, fără a-i folosi numele, drept „o variantă la fel de la ciudată și ipocrită a Monicăi Macovei”.
”Problema e alta – Romania pe cine sustine in Alegerile din Moldova? Avem si noi un Presedinte si un Prim-Ministru in functie? Ori Doamna Merkel s-a exprimat si in numele Dlui. Iohannis? Trebuie sa aflu pe cine sustine Francois Hollande ca sa ma prind pe cine sustine Dacian Ciolos?
Dincolo de vorbe (sau taceri) facem ceva concret pentru Moldova – asa cum am facut in toamna lui 2014 cand fara sprijinul Romaniei castigau alegerile socialistii si comunistii pro Moscova!?
Secta si Propaganda Talibana din Romania tot promoveaza o duduie (o varianta la fel de la ciudata si ipocrita a Monicai Macovei) – evident fara nicio sansa – care insa in functie ar face mai mult rau decat Armata Rosie! Presedintele Romaniei insa tace, Guvernul tace… Poate asa au primit „ordin”! Si alegerile sunt in cateva saptamani!
Si uite asa ne vom trezi in noiembrie cu Igor Dodon (admiratorul lui Putin si adversarul Romaniei) Presedinte al Moldovei – si o sa intelegem clar ce a vrut sa spuna Ambasadorul SUA la Chisinau cand a zis ca Moldova nu e Romania!”, a scris Ponta pe Facebook.
”Si eu il sustin pe Iurie Leanca pentru multe motive politice si personale – dar mai ales pentru ca in functia de Prim-Ministru a aratat (cu toate riscurile) ca are o viziune moderna si corecta pentru Republica Moldova, ca iubeste Romania si Europa, pentru ca e un om onest si modest care a rezistat cu mare curaj oricarei presiuni si oricarui santaj al Rusiei si pentru ca a demonstrat in functie ca poata sa si „faca”, nu doar sa „spuna ca va face”!, a mai postat liderul Pro România pe pagina sa de socializare.
Practic, prin această campanie de ”porcăire” a Maiei Sandu, Ponta s-a transformat în agentul lui Igor Dodon, actualul președinte rusofil al Republicii Moldova.
De menționat că Iurie Leancă, omul susținut de Ponta la șefia Republicii Moldova, a fost acuzat de legături cu KGB, temutul serviciu de spionaj rus.
Planul lui Dodon pentru a bloca lupta anticorupție la Chișinău
Există un adevăr în asocierea făcută de Ponta dintre Maia Sandu și Monica Macovei. Noua președintă aleasă a Moldovei este o aprigă luptătoare împotriva corupției.
Dar lupta ei trebuie să ducă și la alegerea unui Parlament anti-corupție, căci acum nu e așa.
Dacă se va ajunge la dizolvarea Parlamentului, moldovenii vor avea de trecut printr-un exercițiu electoral mai palpitant chiar și decât cel de duminică. Moldovenii vor trebui să voteze masiv contra corupților, pentru că așa cum stau lucrurile acum, Dodon încă este convins că o bună parte din electorat îl va susține la eventualele alegeri parlamentare anticipate.
Zilele acestea, el a atenționat-o pe Maia Sandu că „fără PSRM, Parlamentul actual nu va putea fi dizolvat, iar o nouă majoritate poate fi doar cu PSRM”, sugerând astfel că ar fi deschis pentru o coabitare politică parlamentară PSRM+partidele pro-europene, o teorie respinsă de Sandu.
Conform legislației, Igor Dodon mai poate rămâne la Președinție până pe 24 decembrie 2020. În acest interval se pot întâmpla multe. Luni, Dodon a anunțat „consultări cu fracțiunile parlamentare în legătură cu situația pandemică”.
Putem intui că Dodon va încerca să forțeze instituirea stării de urgență, prin intermediul Parlamentului, pentru a-și prelungi șederea la Președinție și pentru a câștiga timp ca să-și mute centrul de comandă.
O altă stratagemă despre care știm că se discută intens acum în anturajul lui Dodon are în vedere renunțarea lui Igor Dodon la funcția de președinte până pe data de 24 decembrie. În acest caz, șefa Legislativului, Zinaida Greceanîi, care este liderul PSRM, devine, pentru câteva zile, președinte interimar al Republicii Moldova.
În acest interval, cade guvernul actual, președintele interimar Zinaida Greceanîi îl propune pe Igor Dodon la funcția de prim-ministru, iar majoritatea parlamentară menționată mai sus îi acordă vot de încredere și sprijin parlamentar. Iar în spatele acestui suport politic, din funcția de prim-ministru, Dodon va avea un singur scop – să erodeze popularitatea Maiei Sandu și să alimenteze dezamăgirea electoratului cu viziuni pro-europene.
Se astepta cineva la ceva bun din partea lui Ponta?