Cum a câștigat Australia lupta cu virusul. Țara Cangurului n-are nimic de-a face cu datele din Spania (60.300 decese și 2,8 milioane de cazuri), Italia (89.300 și 2,5 milioane) sau Franța (77.500 și 3,2 milioane)

Foto: Imaginile standurilor aglomerate la turneul de tenis din Adelaide simbolizează succesul strategiei țării în lupta împotriva coronavirusului
0
1514

Imaginile standurilor aglomerate la turneul de tenis din Adelaide simbolizează succesul strategiei țării în lupta împotriva coronavirusului

 

Australia pare să se afle pe altă planetă

In timp ce cea mai mare parte a lumii este prinsă în cruciadă împotriva coronavirusului.

Imaginile difuzate la televizor ale tribunelor aglomerate ale unui public fără mască în timpul turneului de tenis de la Adelaide sunt de neconceput oriunde în lume.


Raportul australian al Departamentului de Sănătate a stabilit 52 de cazuri active în această sâmbătă, 909 de decese în total și 28.829 de pozitive acumulate.

Nimic de-a face cu datele din Spania (60.300 decese și 2,8 milioane de cazuri), Italia (89.300 și 2,5 milioane) sau Franța (77.500 și 3,2 milioane).

Ce a făcut Australia pentru a opri pandemia?

Mary-Louise McLaws, epidemiologă la Universitatea din New South Wales, specializată în controlul bolilor infecțioase și consilier al Organizației Mondiale a Sănătății, spune: „Succesul în gestionarea coronavirusului în Australia se bazează pe cea mai strictă aplicare a măsurilor de izolare și control: închiderea frontierelor internaționale, îngrădirile și restricțiile de mobilitate, respectarea menținerii distanței sociale și numărul testelor efectuate asupra populației ”.

Tocmai acum un an, Australia și-a închis granițele cu China. Câteva zile mai târziu a făcut acest lucru cu Iranul, Coreea de Sud și Italia, iar pe 20 martie orice cetățean non-australian sau fără reședință permanentă.

“Aș spune că acesta a fost cel mai important aspect, deoarece a permis autorităților să detecteze focarele și să le combată”, subliniază McLaws. „Cheia a fost aceea și ascultarea oamenilor.

Cred că există ceva “cultural” aici

Pentru majoritatea australienilor, atunci când autoritățile ne cer să respectăm o regulă, o facem.

Putem fi de acord sau nu, ne poate fi mai mult sau mai puțin incomod, dar ierarhia celui care dictează regulile nu este contestată și cu atât mai puțin dacă există dovezi științifice care să le susțină ”, adaugă el.

Organizația federală a țării (cu 21 de milioane de locuitori) a permis unor state să își închidă granițele pentru a preveni răspândirea virusului din zonele cu incidență mai mare. De exemplu, Queensland a făcut-o timp de 42 de zile împreună cu vecinul său New South Wales.

„Oricine dorea să treacă hotarele trebuia să solicite o scutire și să o prezinte la trecerea frontierei [punctele de control erau permanente, 24 de ore pe zi].

Atunci când o lege de acest tip este impusă aici, oamenii știu că dacă o încalcă vor plăti pentru ea. Iar amenzile sunt foarte mari [până la 66.000 de dolari [42.000 de euro] ”, explică epidemiologul.

Țara nu iese în evidență, totuși, în ceea ce privește numărul de teste efectuate: 512 la 1.000 de locuitori, conform celor mai recente cifre din World Our In Data.

Un factor care este adesea decisiv în controlul pandemiei

Cifra nu o depășește cu mult pe cea a Germaniei (485) și este mai mică decât cele realizate în Spania (603), Statele Unite (906) sau Israel (1.302).

Probabil că perioada cea mai critică a fost din iulie până în noiembrie în statul Victoria, care reprezintă 90% dintre victime (820 din 909 în total) și 71% din cazuri (20.449 din 28.829). Închiderea la care au fost supuși cetățenii din Melbourne, capitala sa, timp de aproape patru luni, ne permite să înțelegem de ce Australia este așa cum este.

Un alt exemplu este închiderea care a fost impusă săptămâna aceasta la Perth, care stătuse 10 luni fără niciun caz. Cei doi milioane de locuitori din capitala Australiei de Vest au fost nevoiți să se închidă de luni până vineri după detectarea unui singur pozitiv al tulpinii britanice.

Viandantes en la estación Flinders Street en Melbourne el 4 de febrero.

Pietonii la Flinders Street Station, din Melbourne, 4 februarie. LOREN ELLIOTT / REUTERS

Tocmai printr-un hotel de carantină din acel oraș, Laura Gutiérrez, o femeie de 29 de ani din Zarautz (Gipuzkoa) care locuiește pe coasta Sunshine (Queensland), trecuse în luna noiembrie.

Își amintește cât de bruscă a fost schimbarea când s-a întors în Australia după ce a petrecut câteva luni în Spania.

 

„Când am aterizat păream prizonieri. Ne-au pus în autobuze și am fost însoțiți la hotel de trei mașini de poliție. Când m-au lăsat să ies, după 14 zile, mi-a luat puțin timp să mă obișnuiesc cu libertatea. Cel mai ciudat lucru a fost să nu vezi pe nimeni cu mască, parcurile și restaurantele pline de oameni care se îmbrățișau și se sărutau în liniște “, adaugă Gutiérrez.

 

 

Interdicția de intrare sau ieșire din țară, cu excepția câtorva excepții justificate în mod corespunzător, rămâne în vigoare și totul indică faptul că va rămâne până în 2022.

 

Orice australian care în ultimele luni călătorea sau călătorește în prezent, trebuie să treacă printr-un proces care, sperăm, acesta se va putea întoarce acasă, cu noroc, în cel puțin o lună.

În primul rând, trebuie să găsiți un loc pe cele foarte puține zboruri disponibile și, de îndată ce ajungeți într-un hotel, desemnat de Guvern și plătit chiar de către oaspete (aproximativ 1.900 de euro), timp de 14 zile.

Pentru a monitoriza șederea în cameră, există personal de securitate care păzesc fiecare dintre etajele de izolare.

Acest regim îi descurajează pe mulți dintre străinii care locuiesc în Australia și se gândesc să meargă în vizită la familiile lor.

Mușchiul economic al Australiei (a 21-a țară din lume în funcție de PIB pe cap de locuitor, înaintea Franței, Canadei, Regatului Unit și Japoniei) a permis executivului lui Scott Morrison să ia măsuri precum închiderea afacerilor, fără a prejudicia pe acelea cu nevoi cotidiene sau pe cele care nu au fost o amenințare serioasă pentru infectarea masivă a populației.

 

 Australia a suferit prima recesiune în 30 de ani în al doilea trimestru al anului 2020, dar scăderea a fost de moment și a revenit în al treilea trimestru.

În 2020, a fost a cincea țară din lume cu cele mai mari cheltuieli discreționare față de PIB-ul său, indicele care reflectă cel mai bine puterea economică în fața unei eventualități care necesită o investiție neașteptată.

 

Ajutor pentru companii

Pentru a amortiza impactul covidului asupra economiei, Guvernul a creat programul de ajutor Jobkeeper [păstrarea locului de muncă], al cărui obiectiv era să evite disponibilizările masive în companii și să-i  faciliteze pe lucrătorii afectați de pandemie (în carantină, spitalizați) sau dependente de minori).

Ei ar putea beneficia de Jobseeker [solicitant de loc de muncă], plus o subvenție doar pentru solicitanții de locuri de muncă, cei peste 22 de ani.

Din aprilie 2020, orice companie din Australia care prezintă o scădere de 30% a veniturilor sale atunci când încrucișează datele cu cele din aceeași perioadă a anului precedent primește o subvenție pentru fiecare dintre angajații pe care îi menține la personal.

Această remunerație, destinată doar australienilor și rezidenților permanenți, a fost inițial de 3.000 de dolari pe lună (1.900 de euro), care a devenit 2.400 de dolari în septembrie și din ianuarie până în martie, data la care se termină subvenția, este de 2.100 de dolari.

„Am plătit peste 80.000 de milioane de dolari, destinate să ajute peste 3,7 milioane de australieni”, a comentat săptămâna aceasta trezorierul federal australian, Josh Frydenberg, în timp ce se apăra de atacurile opoziției, care l-au avertizat cu privire la mii de locuri de muncă care vor fi afectate de anularea ajutorului.

VACCINE GRATUITE PENTRU TOȚI DEȚINĂTORII DE VIZĂ

Australia a cumpărat 150 de milioane de vaccinuri pentru 3,2 miliarde de dolari (2,03 miliarde de euro), potrivit Departamentului de Sănătate al țării. Executivul finalizează protocoalele pentru a începe vaccinarea populației, care a fost împărțită în patru grupuri.

Scopul, potrivit epidemiologului Mary-Luise McLaws, este ca 80% din cei 21 de milioane de australieni să fie vaccinați până în octombrie.

Ministrul Sănătății, Greg Hunt, a anunțat joi că vaccinarea va începe în ultima săptămână a lunii februarie.

„Vaccinarea este următorul pas important în protejarea australienilor”, a spus Hunt, care a anunțat că „toți deținătorii de vize vor avea opțiunea de a se proteja pe ei înșiși și restul comunității”, adică vor primi vaccinul gratuit.

McLaws explică faptul că previziunile „cele mai optimiste” indică imunizarea a 80.000 de persoane pe săptămână în câteva zile și „atingerea a patru milioane până la sfârșitul lunii martie”.

traducere & adaptare din elpais.com

Leave a reply