Cum a ajuns Spania să pună pandemia sub control. Secretul este reducerea mobilității – regula nr. 1 și de Sărbători

0
529

Lovită puternic de primul val al pandemiei, mai ales din cauza modului de viață care presupune relaxare și socializare masivă, Spania s-a pus pe picioare și s-a pregătit de valul al doilea.

Strategia Spaniei în faţa pandemiei de COVID-19 „dă rezultate”, a declarat duminică premierul spaniol Pedro Sanchez, prezentând planul de vaccinare al ţării sale pentru 2021, relatează AFP.

Spania a înregistrat numai 400 de cazuri de COVID-19 la 100.000 de locuitori, în medie, timp de 14 zile, faţă de 530 de cazuri la începutul lunii, a precizat Pedro Sanchez după un summit online G20 care a avut loc timp de două zile.

Premierul Pedro Sanchez

Aceasta este dovada faptului că starea de urgenţă declarată luna trecută, care a permis autorităţilor regionale să adopte o serie întreagă de restricţii, dă rezultate, a spus el.

„Strategia funcţionează”, a menţionat premierul spaniol, scrie Agerpres.

El a adăugat că ţara sa a reuşit să obţină o reducere a numărului de cazuri fără a impune o a doua serie de restricţii, aşa cum a fost cazul în alte ţări europene.

Sanchez a prezentat planul guvernului pentru a imuniza „o parte substanţială” din cei 47 de milioane de locuitori ai ţării până la mijlocul anului 2021. Această campanie de vaccinare urmează să fie lansată în ianuarie în 13.000 de puncte ale ţării.

”Nu coborâți garda”

Limitarea deplasărilor și menținerea populației cât mai imobile au dat roade

Consiliul Interteritorial pentru Sănătate, în care se întâlnesc Guvernul și comunitățile autonome, lucrează acum la o planificare specifică pentru acest Crăciun cu „cele mai eficiente politici concepute”, potrivit premierului Pedro Sánchez.

Reducerea mobilității va fi pilonul principal al acelei planificări de Crăciun, deoarece, de când a izbucnit pandemia de coronavirus, este cel mai bun mod de a combate expansiunea sa.

În plus, se preconizează că adoptarea măsurilor pentru următoarele sărbători va fi „comună” pentru toate regiunile autonome.

Consiliul lucrează cu ideea „să nu vă coborâți garda” odată ce incidența cumulată a cazurilor Covid-19 în 14 zile va fi mai mică de 400 la 100.000 de locuitori.

Catalunya deschide barurile și restaurantele

Planul de relaxare aprobat de guvernul regional catalan permite deschiderea barurilor și restaurantelor începând de luni, cu o limită de capacitate de 30% în interior și neîntrerupt până la 21:30, în timp ce activitățile culturale se pot relua cu 50 % din capacitate.

Monitorul Oficial al Catalunyei a publicat în acest weekend rezoluția care permite începerea planului de relaxare, după verificarea scăderii infecțiilor cauzate de coronavirus în ultimele zile.

În această primă fază a revenirii la viață, starea de izolare va fi menținută pe timp de noapte între orele 22:00 și 06:00 și nu va fi posibil să părăsiți municipalitatea în weekend, nici măcar să participați la evenimente culturale.

În ciuda tuturor, sectorul restaurantelor, închis de la 16 octombrie anul trecut, își va putea redeschide ușile, iar activitățile culturale vor fi reluate și ele, deși cu o capacitate de 50% și maximum 500 de persoane, o limită care trebuie să respecte și bibliotecile și muzeele

Leave a reply