marți, ianuarie 21

Cum a ajuns să fie considerat generalul Michael Flynn compromis de ruși

1
1518

Înainte să intre în echipa de campanie a lui Donald Trump fostul general Michael Flynn a primit peste 45,000 de la ruși, ca să participe la gala de sărbătorire a 10 ani de televiziune Russia Today, în Moscova. La masă a stat cu, nimeni altul decât, Vladimir Putin.

În 2014, când Flynn a ieșit la pensie, a cerut detalii cu privire la restricțiile care le are după retragere. Cei de la Defence Intelligence Agency i-au răspuns ce restricții are, printre ele numărându-se și obținerea prealabilă a permisiunii de a accepta cadouri sau compensații financiare de la autorități străine. În ianuarie 2015 Flynn semnează un contract cu o agentie pentru a ține conferințe plătite pe probleme de leadership, securitate și terorism. În iulie 2015 primește primul cec de 11,250 de dolari de la una din firmele afiliate companiei rusești de cybersecurity Kaspersky Lab și alți 11,250 dolari de la Russian Chater Cargo Airline Volga-Dnepr Airlines, pentru 2 conferințe ținute în august și octombrie 2015. În august 2015 Flynn se întâlnește cu Trump pentru prima data, într-o întâlnire de 90 minute.

Pe final de august 2015 într-un interviu cu cei de la Der Spiegel, Flynn militează pentru ca SUA să coopereze cu Rusia în Orientul Mijlociu. În octombrie este invitat la televiziunea Rusia Today(RT) unde vorbește de lupta împtriva ISIS și critica SUA cu privire la abordarea unei strategi legată de lupta împotriva ISIS, în vreme ce laudă Rusia și sugerează colaborarea americanilor cu aceasta. La scurt timp dupa interviu, pe postul rusesc RT, e invitat la celebrarea a 10 ani de televiziune RT( propaganda Moscovei). Pe 11 noiembrie 2016 Flynn semnează contractul cu RT. Între 8-11 decembrie merge, împreună cu fiul său, la Moscova. La masa de 10 persoane, pe lângă Putin si lideri de top de la Kremlin, mai stau și doi rusi care erau pe lista de sancțiuni ai SUA pentru rolul avut în anexarea Crimeei: Serghie Ivanov (șeful de cabinet al lui Putin) și Alexey Gromov ( adjunctul șefului de cabinet). La masă era și Dmitri Peskov purtătorul de cuvânt al lui Putin. Flynn a stat lângă editorul șef de la RT Margarita Siminyan. Pentru prezența și discursul lui, Flynn primește $45,386, iar Russia Today i-a plătit lui și fiului călătoria la business class și cazarea la hoteul de lux Metropol.

În august 2016 Flynn semnează un contract cu firma olandeză Inovo BV pentru 3 luni de zile, pentru suma de $600,000, pentru a discredita pe clericul turc Fethullah Gulen. Gulen era rezident în SUA și se afla pe lista neagră a dictatorului Turciei Erdogan, care îl vroia extrădat. Firma Inovo BV din Olanda este conectată însă la rusul Dimitri Zaikin, fost șef la diferite companii de energie și minerit din Rusia. În septembrie 2016 Flynn, prin firma Inovo, se întâlnește la New York cu oficiali din guvernul turc printre care și ginerele președintelui Erdogan. În noiembrie 2016 Flynn scrie un editorial in ziarul The Hill, pledând în favoarea Turciei și încurajând extrădarea lui Gulen din SUA, fără însă să menționeze că se afla sub contract de lobby cu firma olandeză, ce reprezenta interesele Turciei. Flynn se întâlnește în New York cu ambasadorul rus Kislyak, în urma căreia primește pe 2 decembrie o scrisoare de mulțumire de la ambasada Rusiei. Este întrebat apoi dacă poate să se vadă în Washington D.C. la o cina cu Kislyak, la reședința acestuia. După mai multe schimburi de mesaje, cu ambasada Rusiei, Flynn vorbește telefonic cu ambasadorul Kislyak. Flynn mai are o intervenție la ambasadorul rus legat de o rezoluție ONU a Egiptului cu privire la chestiunea limitării extinderii israeliene în teritoriile palestiniene.

După ce pe 28 decembrie, 2016 Obama impune sancțiuni la 9 cetățeni ruși, conectați la implicarea în alegerile prezidențiale, ambasadorul Kislyak îl cauta telefonic pe Flynn pentru a afla detalii despre motivele sancțiunilor americane. Rușii dau un comunicat de presa în care neagă implicarea în alegerile din SUA. Pe 29 decembrie Obama expulzează 35 de oficiali ruși din SUA și îi declară persona non grata, apoi închide 2 locații diplomatice rusești. Flynn vorbește iar la telefon cu ambasadorul rus. Trump afla de la echipa lui de campanie că rușii au fost oficial implicații în influențarea campaniei prezidențiale. Cu toate astea administrația Trump vrea relații bune cu rușii, mesaj pe care vor ca Flynn să îl transmită rușilor, ceea ce și face. Rușii decid să nu răspundă cu sancțiuni față de America chiar dacă fac amenințări în acest sens, prin ministerul de externe. Vladimir Putin iese personal la rampă și anunță pe 29 decembrie, 2016 că nu vor impune sancțiuni și ca așteaptă administratia Trump să preia conducerea în ianuarie. Pe 31 decembrie, Kislyak îl sună pe Flynn să îl felicite că cererea lui a fost îndeplinită de oficialii de la Kremlin.

Pe 22 ianuarie, 2017 Flynn depune jurământul ca și consilier pe probleme de securitate națională. Două zile mai târziu este chemat să dea declarații la FBI cu privire la comunicațiile și întâlnirile avute în perioada de tranziție a echipei Trump. În acel interviu Flynn minte cu privire la faptul că ar fi cerut ambasadorului Rusiei să nu escaladeze sancțiunile împotriva SUA, ca urmare a scelor impuse de americani. Totodată minte și că nu își amintește că a avut o altă conversație cu ambasadorul rus, legat de temperarea sancțiunilor rusești, ca urmare a cererii lui Flynn. Acesta a mai mințit și legat de alte convorbiri făcute în Rusia și alte câteva țări cu privire la rezoluția Egiptului față de UN Security Council. Mai precis Flyn a mințit că ar fi cerut acestor țări să voteze într-un anumit fel legat de rezoluție. Știind că Flynn continuă să mintă oficiali ai Casei Albe și FBI, cu privire la contactele cu oficiali străini, procurorul general al SUA Sally Yates a informat consilierul de la Casa Albă, Don McGhan, pe 27 ianuarie, 2016 cu privire la riscul lui Flynn de a fi compromis de Rusia. Pe 9 februarie ziarul The Washington Post publica faptul că transcrierile convorbirilor avute de Flynn arată faptul că a discutat subiectul sancțiunilor cu rușii, în ciuda negării acestui lucru de către Flynn și Casa Albă. Inițial Flynn neagă informațiile într-un interviu în The Washington Post, legat de discuțiile cu privire la sancțiuni, ca apoi să își schimbe poziția și să recunoască că e “posibil” să fi discutat. După ce The Washington Post publica faptul că Yates a avertizat Casa Albă de posibila compromitere a lui Flynn, de către Rusia, acesta își dă demisia, recunoscând că a oferit informații incomplete cu privire la convorbirile telefonice cu ambasadorul Rusiei”.

În februarie și iunie 2017, directorul FBI declara în fața Comitetului de Informații din Senat, că FBI a demarat o investigație de contraspionaj în cazul lui Flynn, încă din vara lui 2016. În august 2017 asistentul procurorului general a transmis Consiliului Special de Investigație Mueller un memoriu prin care conferea autoritatea de a investiga pe Michaell Flynn. Acuzațiile erau de posibile infracțiuni precum: implicarea in discuții cu oficiali ai guvernului Rusiei în perioada de tranziție; oferirea unor afirmații false în discuțiile cu FBI; nedeclararea contactelor avute cu agenții guvernamentali străini și veniturile primite de la aceștia în formularul guvernamental de angajate SF-86, pentru poziții de securitate națională.

Pe 1 decembrie, 2017 Flynn a pledat vinovat pentru declarații false făcute către FBI și omiterea de a se înregistra cu Departamentul de Justiție ca și agent al unui guvern străin, în martie 2017.

Detaliile sunt din raportul bipartizan al Comisiei de Informații (pg.752-776) din Senatul SUA.

VEZI ŞI:

Şeful FBI confirmă că Rusia atacă a doua oară SUA cu fake news, sprijinindu-l pe Trump în alegeri

EXCLUSIV. Cutremur la Casa Albă: Trump a colaborat cu Rusia! Un Raport Bipartizan din Senatul american dovedește negru pe alb cum Putin și-a pus președinte în SUA

Bill Gates despre vaccinul Rusiei și data când se va sfârși pandemia

1 comment

Leave a reply