Cum a ajuns România ţara în care pandemia urcă în loc să scadă

0
1985

România a intrat într-o zonă tot mai periculoasă a pandemiei, după ce a fost una dintre ţările care a acţionat la timp şi părea că va pune sub control coronavirusul.

Dar de câteva săptămâni bune, cu unele perioade de stagnare sau scădere, impactul infectărilor noi în România nu scade, aşa cum se întâmplă în aproape toate ţările din vestul UE puternic afectate de pandemiei, dimpotrivă, creşte.

E vorba atât de creşterea numărului de persoane depistate pozitiv, cât şi de decesele cauzate de COVID 19.

Joi, 18 iunie, a fost o nouă zi cu un bilanţ negru.

320 cazuri noi au fost confirmate în ultimele 24 de ore pe teritoriul României, în ușoară scădere față de ieri (345), dar oricum mult prea mult în raport cu tendinţa din ţările puternic afectate de pandemie. Totalul a ajuns la 23.080 pacienți infectați, dintre care 16.308 vindecați și 1.473 decedați. În ultimele 24 de ore au fost prelucrate 12.343 de teste.

Aceste crifre trebuie comparate mereu cu cele din alte ţări, pentru a înţelege în ce direcţie se îndreaptă situaţia generală.

Cea mai relevantă comparaţie este cea cu Spania, o ţară unde pandemia a făcut ravagii în perioada ei de vârf, dar unde în ultimele săptămâni numărul de cazuri noi este mult sub cel din România, la o populaţie de 47 de milioane de locuitori.

Dacă priviţi graficul de mai sus, veţi vedea că România (curba roşie) este, alături de Bulgaria, în creştere, în timp ce pentru celelalte ţări graficul este în stagnare sau scădere.

Cum se explică această tendinţă foarte periculoasă? Prin renunţarea la disciplina măsurilor de protecţie sanitară din partea unei părţi a populaţiei (sensibilă la discursurile care încurajează lumea să nu ia în serios coronavirusul) şi prin relaxarea măsurilor de izolare socială şi carantină (acţiune produsă de presiunea aşa-numitei Opoziţii din Parlament, care cere Guvernului să lase oamenii liberi).

Nu sunt semne că această tendinţă se va schimba, având în vedere iresponsabilitatea în creştere atât a persoanelor publice cât şi a tot mai multor cetăţeni, deci România s-ar putea confrunta în curând cu un impact catastrofal al pandemiei.

Sistemul sanitar românesc nu este pregătit pentru o avalanşă de cazuri de coronavirus, din cauza subminării sale de către toate guvernările, mai ales de cele care au promis spitale regionale şi n-au investit nimic nici în cele vechi.

VEZI ŞI:

Gâdea, ok, actriţa – iresponsabilă. Cum se construieşte valul care împinge România în braţele coronavirusului

Tinerii fără simptome – sursa principală a focarelor de COVID 19

România impune carantină celor veniţi din Spania – ţară cu de PATRU ori mai puţine cazuri noi coronavirus!

 

 

Leave a reply