sâmbătă, iulie 20

Cum a ajuns „muza” preşedintelui de la feminism la nazism. Cazul braziliencei extremiste Sara Winter

0
1281

Călin Daniel Cruceru

Călin Daniel Cruceru – corespondenţă din Sao Paolo pentru LUMEALIBERA.RO

Justiția o acuză pe această militantă de extremă dreaptă că a condus o miliție înarmată în favoarea președintelui Jair Bolsonaro. Înainte de „convertirea” ei, Sara Winter era o feministă declarată. 

Sara Winter, un fel de muză a bolsonarismului, a fost arestată săptămâna aceasta, iar Brazilia a inaugurat un nou capitol în escaladarea tensiunii dintre Justiție anturajului președintelui. Activista, în vârstă de 27 de ani, este în centrul atenției într-o anchetă privind organizarea manifestațiilor tip de lovitură de stat, relatează presa din Ţara Sambei.

Justiția o acuză că strânge resurse pentru a finanța aceste proteste și că a încălcat securitatea națională. Tânăra, care se numește de fapt Sara Giromini, și-a ales „numele de scenă” pentru a-i aduce un omagiu lui Sarah Winter, o englezoaică devenită spion nazist, care a intrat în Uniunea Fascistă Britanică.

Preşedintele Jair Bolsonaro şi muza lui extremistă

Până acum câteva zile, Winter conducea „300 do Brasil”, un grup de extremă dreaptă alcătuit din cei mai radicali susținători ai lui Jair Bolsonaro, care de câteva săptămâni au înființat o tabără în Brasilia, capitala ţării.

Aceștia susțin că Curtea Supremă și Congresul Național „nu permit președintelui să guverneze”, dar metodele lor trec dincolo de lege. În rețelele sale de socializare, Sara Winter cere ca judecătorii Curţii Supreme „să fie conduşi de lege şi de mâinile poporului” și susține pe faţă „exterminarea stângii”.

Ea a recunoscut că unii membri ai taberei au fost înarmați „pentru propria lor siguranță” și a amenințat că îi vor „iad” vieța judecătorului Curţii Supreme, Alexandre de Moraes, care se ocupă de cele două cazuri care vizează cel mai mult bolsonarismul: magistraţii investighează mecanismele de „fake news” pe care Guvernul însuși le-ar fi creat pentru a-și dezamăgi adversarii politici și cele legate de organizarea demonstrațiilor nedemocratice.

NU s-a ferit să pozeze cu pistoale în mâini

Parchetul a definit „300 în Brazilia” drept „miliție înarmată” și a ordonat demontarea taberei în weekendul trecut. Câteva ore mai târziu, aproximativ treizeci de susținători ai Bolsonaro au încălcat barierele de securitate și au tras artificii și petarde spre clădirea Curții Supreme. Nu a fost primul act pe un ton amenințător.

La începutul lunii iunie, Sara Winter și oamenii ei au protestat noaptea în fața Curții, purtând măști și torțe, cu o estetică foarte asemănătoare cu cea a Ku Klux Klan.

„Suntem pregătiți să ne dăm viața pentru națiune, iar armele noastre sunt credința în Dumnezeu, speranța în acest guvern și metodele de acțiune non-violente„, a declarat ea pentru BBC.

Acum este „pro-viață, pro-Dumnezeu, pro-arme”, dar înainte a făcut parte din grupul feminist feminist ucrainean Femen. Nu a ezitat să scrie „Fora, Bolsonaro!” (Afară, Bolsonaro!) pe pieptul gol și a ajuns chiar să castreze o păpușă a actualului preşedinte, pe atunci doar deputat cunoscut pentru provocările lui machiste.

Actorii actuali ai grupului asigură că a fost expulzată în 2012, pentru că „a dispărut” după ce a primit bani pentru un protest la care nu a fost niciodată. Nu este clar cum s-a produs „mutația” de la feminism la nazism. Cert este că noua faţă a Sarei Winter îi permite să câștige bani cu conferințe și chiar Gua câștigat o poziție de încredere în Ministerul Femeilor, Familiei și Drepturilor Omului din Cabinetul Bolsonaro.

Arestarea ei a provocat o agitație în rândurile grupării bolsonariste. Deputatul Carla Zambelli, una dintre cele mai apropiate de Bolsonaro, a mărturisit că în ultimele zile i-a cerut Sarei Winter să-și reducă tonul: „Dar a făcut contrariul. Temperatura a crescut și are o personalitate explozivă, dar nu este nicăieri în apropierea unei persoane periculoase”.

Sara Winter, arătând presei degetul mijlociu

Familia sa, pe de altă parte, a fost mai sinceră şi directă. „Cum sunt brazilian și îmi doresc o țară mai bună, vestea ascensiunii ei a fost extrem de pozitivă. Este o persoană total necontrolată, vrea doar să apară în mass-media”, a declarat pentru presa locală fratele său, Diego Giromini. . În opinia sa, sora lui a obținut ceea ce și-a dorit, pentru că acum va începe să se prezinte ca „prizonier politic”.

Arestarea muzei preşedintelui brazilian are loc într-un moment de tensiune maximă între Bolsonaro și Curtea Supremă de Justiţie. Curtea investighează nu numai cine se află în spatele protestelor care solicită intervenție militară, dar și cine finanțează rețeaua gigantică de roboți digitali și producții de știri false de care guvernul ar fi beneficiat.

De asemenea, investighează presupusa ingerință a lui Bolsonaro în independența Poliției Federale, pentru a încerca să-și protejeze familia de diverse scandaluri. A doua zi după arestarea Sarei Winter, au fost înregistraţi mai mulţi oameni de afaceri și bloggeri din cercurile de extremă dreaptă, iar Justiția a autorizat accesul la datele bancare ale celor 11 deputați bolsonaristi, ceea ce l-a făcut pe președinte să nu-și ascundă nervozitatea: „Ei abuzează, acest lucru este clar…  Este timpul să punem lucrurile la locul lor”, a avertizat el.

Leave a reply