Cui folosește filmul cu angajata Kaufland care nu vorbește românește?

1
676

Trăim vremuri care încep să semene tot mai insistent cu cele dinaintea celui de-Al Doilea Război Mondial. Atunci, discursul naționalist-extremist-fascist a produs un satrap ca Hitler, care a aruncat lumea în întuneric și zeci de milioane de oameni au fost trimiși la moarte. Sursa puterii lui Hitler a fost ura anti-evrei.

La începutul anilor 90, un alt satrap aflat aproape de România a aruncat Balcanii într-o baltă de sânge: Slobodan Miloșevici. Ambițiile sale de ”purificare etnică” a unor popoare ce conviețuiseră în pace zeci de ani au dus la cele mai sângeroase crime petrecute în lume după Hitler. Masacrul de la Srebrenica (foto jos) e doar un exemplu al tragediei care a marcat lumea. Gropi comune, milioane de oameni distruși, familii alungate sau destrămate pe motiv de etnie, sărăcie, exod în masă, mii și mii de morți.

Europa pare că intră din nou în zodia urii. Și în România încep să câștige teren naționaliștii, extremiștii, homofobii, antisemiții, anti-musulmanii, anti-refugiații. Iar politicienii iresponsabili, care au conturile bancare la adăpost și vile în paradisuri unde se pot refugia în caz de război, alimentează prin declarațiile lor aceste noi surse de ură.

Urmarea? Încep să apară oameni simpli atrași de ideea naționalistă. Motive există mereu. Spun, de pildă, că nu se mai simt ”români în țara lor” atunci când află că vreun ungur nu le răspunde în românește. Este și cazul unui filmuleț (https://www.facebook.com/romanieuropeni/videos/1389729271145270/) de zilele trecute, cu o angajată la Kaufland în secuime, care nu l-a servit pe un cetățean pe motiv că vorbea românește. Ce-a făcut omul? S-a apucat să înregistreze, să-i provoace pe alți unguri din apropiere și să se bată cu pumnii în piept că ”suntem străini în țara noastră”.

Ce-a făcut, de fapt, el? A pus gaz pe foc. A însămânțat ură. Nu s-a gândit o clipă să rezolve incidentul pașnic. Să facă o plângere la șefii Kaufland. Sau la Consiliul anti-discriminare. Nu. El a vrut ”să afle lumea”. Dacă lui i s-a întâmplat, înseamnă că așa e peste tot în Secuime.

Realitatea e că nu-i deloc așa, slavă Domnului! Dimpotrivă. Acolo și în tot Ardealul, românii și maghiarii reușesc să trăiască în pace de la incidentele de la Tg.-Mureș bine folosite de cel ce putea fi urmașul lui Miloșevici – Ion Iliescu, în martie 90.

Astfel de filmulețe fac mult rău. Și românilor, dar și ungurilor. Pentru că alimentează o stare de tensiune încurajată oricum de forțe ostile României (vezi ce se întâmplă în estul Ucrainei), care vor fi singurele ce vor avea câștigat din ura româno-maghiară.

Românii obișnuiți nu seamănă cu cel care a filmat la Kaufland. Nici ungurii cu angajata care nu vorbea românește. Toți sunt în marea lor majoritate cumsecade, înțelegători, pacifiști. Dar asta nu înseamnă că dacă mai apar ”români care sunt străini în țara lor”, predispuși la isterie nu la omenie, nu riscăm cu toții s-o luăm pe urmele masacrelor din fosta Iugoslavie.

Uneori, o scânteie de tipul filmulețului de la Kaufland Târgu Secuiesc e de-ajuns! Nici sârbii, croații, slovenii, bosniacii sau macedonenii n-au crezut când s-au jucat cu astfel de scene naționaliste. Iar mai târziu nu mai conteneau să-și numere morții.

Cui folosește filmul de la Kaufland Tg.-Secuiesc? Celui care l-a făcut, în speranța sa de a ajunge vedetă, și politicienilor extremiști care cultivă acest tip de comportament. Dar cel mai mult ”țarilor de la răsărit”, care abia așteaptă ca o provocare să devină sursă de conflict interetnic.

1 comment

  1. Walter von Grappendorf 3 septembrie, 2017 at 16:37 Răspunde

    https://despre.kaufland.ro/presa/comunicate-de-presa/presse-detail.y=2017.m=09.n=precizare-kaufland.html
    A fost pusa la cale o mare Manipulare marca pesede ,daca va uitati pe Pagina de la Magazinul Kaufland / Biroul de Presa o sa vedeti ca si amenda de 10 000 Lei o alta facatura.Eu am incercat sa iau legatura cu “Militianul” dar nimeni NU a reusit.Nu uitati ca inspectorul /comisarul cu pricina este pus politic ,ghiciti de cine ? Metoda tipic comunista de a destraje atentia !

Leave a reply