sâmbătă, octombrie 12

Criza vaccinului aprinde tensiunea între Londra și Bruxelles. Arlene Foster, prim-ministru al Irlandei de Nord, a definit măsura UE ca pe un „act de ostilitate incredibilă”

Boris Johnson a cerut în mod expres președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să ofere explicații pentru decizia de a activa articolul 16 din Protocolul pentru Irlanda de Nord
0
1295

UE – pas înapoi în încercarea sa de a impune controale la export între Republica Irlanda și Irlanda de Nord. Măsura a pus în pericol unul dintre cele mai delicate puncte din timpul negocierilor Brexit

Stăpânirea menținută până acum de guvernul Johnson în ce priveste conflictul declanșat între Bruxelles și farmaceutica AstraZeneca a luat sfârșit vineri, spune elperiodico.com

UE a trebuit să amâne în ultimul moment  la o măsură care ar fi reînviat cea mai gravă „nişă” a Brexitului, la doar o lună după sfârșitul perioadei de tranziție.

Boris Johnson a cerut în mod expres președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să ofere explicații pentru decizia de a activa articolul 16 din Protocolul pentru Irlanda de Nord, unul dintre cele mai delicate și complexe documente ale Acordului de retragere a regatului.

Regatul vs UE

Bruxelles-ul a pus în aplicare un mecanism de control al exporturilor de vaccinuri fabricate pe teritoriul UE din cauza suspiciunii că o parte din producția AstraZeneca ar fi fost deviată pe solul britanic.

Compania a dezlănțuit mânia celor 27 anunțând o reducere de 60% a dozelor pe care promisese să le livreze în UE.

Din cele 80 de milioane planificate (cu posibilitatea de a ajunge la 100), compania anglo-suedeză asigură acum că nu va putea ajunge  de 31 de milioane, în luna februarie. Aceștia dau vina pe eșecuri neprevăzute în fabricarea substanței medicamentoase.

Bruxelles cere ca contractul să fie îndeplinit, în modul in care a fost stabilit – așa cum s-a verificat vineri în momentul publicării textului legal – anume, AstraZeneca ar trebui chiar să folosească, dacă este necesar, producția aflată în Regatul Unit, pentru a fi consecventă angajamentului său.

După ani de negocieri dificile, în care UE a dat vina în mod constant pe guvernul britanic pentru că a pus în pericol numitele Acorduri din Vinerea Mare, impunând o nouă frontieră dură între cele două Irlanda, care va deveni o cerere pentru violență nouă, Londra și Bruxelles au semnat un protocol care a păstrat Irlanda de Nord în spațiul vamal comunitar și a transferat controalele în Marea Irlandei.

În acest fel, ar exista în continuare o linie invizibilă de demarcație între cele două părți ale insulei.

Prin activarea articolului 16 al Comisiei Europene, care permite părților „să impună unilateral măsuri de salvgardare împotriva dificultăților economice, sociale, de mediu […] sau a deturnării comerțului”, s-au declanșat „alarme”.

A fost conceput în grabă ca un pas necesar pentru ca controalele exporturilor de vaccinuri să poată fi efectuate și în Republica Irlanda, iar ușurința conexiunii sale cu Irlanda de Nord, teritoriul britanic, nu a fost folosită ca o cale de evacuare către noile restricții.

Nu numai că au fost create urgent controale acolo unde nu au fost niciodată intenționate să existe, dar s-a făcut fără o notificare prealabilă către cealaltă parte, așa cum este cerut de articolul menționat mai sus din protocol.

Șeful de cabinet al lui Johnson (cu rang ministerial), Michael Gove, l-a chemat pe vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, să-și exprime protestul și a anunțat că Regatul Unit va „studia următorii pași de urmat”.

Premierul irlandez Micheál Martin a ridicat, de asemenea, tonul îngrijorării sale direct către Von der Leyen.

Unioniștii DUP, din fruntea guvernului autonom nord-irlandez, au reacționat printr-un ton beligernat. 

Arlene Foster, prim-ministrul teritoriului, a definit măsura UE ca pe un „act de ostilitate incredibilă”. În cele din urmă, Bruxelles a dat înapoi într-o declarație care a avut un ton moderat și a promis că noul mecanism de control al exportului de vaccinuri „va asigura că Protocolul Irlandei de Nord nu va fi afectat”.

Arlene Foster - Wikipedia

Arlene Foster, prim-ministru al Irlandei de Nord, wikipedia

„Dacă se detectează vreun abuz pentru a ocoli sistemul de autorizare prealabilă în tranzitul de vaccinuri și substanțe active către țări terțe, UE va lua în considerare toate instrumentele legale de care dispune”

Administrația Johnson a încercat până acum să ocolească conflictul vaccinal și să considere că este o problemă care trebuie rezolvată între Comisia Europeană și AstraZeneca.

Surse din Downing Street consideră că angajamentele luate cu compania farmaceutică au forța juridică care trebuie susținută.

Premierul și echipa sa au insistat în aceste zile că aprovizionarea cu Regatul Unit este asigurată.

Cu peste opt milioane de oameni deja vaccinați, guvernul britanic crede ca vaccinul e singura cale posibilă de ieșire dintr-o pandemie care se dezlănțuie în prezent în țară.

Presa tabloidă vorbește despre „războiul vaccinurilor” de zile întregi și inflamează atmosfera, dar mișcarea de la Bruxelles în ceea ce privește Irlanda de Nord a provocat explozia tensiunii diplomatice.

Republica Irlanda este o centrală farmaceutică globală, iar Pfizer, de exemplu, are o imensă fabrică biotehnologică în orașul Grange Castle, în afara Dublinului, care este un jucător cheie în lanțul de aprovizionare cu vaccinuri.

Acolo produsul destinat pieței europene este supus unui control final.

Leave a reply