Atacul declanșat la îndemnul președintelui SUA asupra Capitoliului, miercuri, aruncă în criză pe toate planurile America.
Deși Donald Trump, speriat de consecințe, a dat înapoi și a cerut condamnarea atacatorilor, bulgărele democrației se rostogolește la vale împotriva sa pe mai multe fronturi.
Twitter a suspendat vineri permanent contul lui Donald Trump, invocând riscurile „incitării la violenţă” din partea preşedintelui american, la două zile după ce protestul susţinătorilor săi a degenerat în violenţe iar clădirea Capitoliului a fost luată cu asalt, informează AFP, citată de Agerpres.
„După o analiză atentă a tweet-urilor recente de pe contul @realDonaldTrump şi a contextului acestora am suspendat definitiv contul din cauza riscului de a continua incitarea la violenţă„, a precizat compania americană într-o postare, potrivit Reuters.
Reţeaua socială a şters mai multe tweet-uri ale preşedintelui republican în exerciţiu care a continuat să conteste validitatea alegerilor prezidenţiale şi i-a suspendat acestuia contul care are peste 88 de milioane de urmăritori timp de douăsprezece ore înainte de a-l reactiva joi.
Facebook și alte platforme au suspendat și ele profilul lui Donald Trump pe o perioadă nederminată.
Luni, începe punerea sub acuzare pentru atacul asupra Congresului
Democrații din Camera Reprezentanților au început redactarea articolelor pentru punerea sub acuzare a lui Donald Trump și plănuiesc începerea procedurii de luni, cel mai devreme, conform CNN. Joi, Nancy Pelosi și Chuck Schumer avertizaseră că dacă Pence și cabinetul nu îl îndepărtează pe Trump de la putere prin amendamentul 25 la Constituția SUA, va fi începută procedura de impeachment.
„Conduita președintelui Trump în data de 6 ianuarie 2021 este în acord cu eforturile sale anterioare de a submina și obstrucția validarea rezultatelor alegerilor prezidențiale din 2020.
Aceste eforturi includ îndemnarea secretarului de stat din Georgia, Brad Raffensperger să îi «găsească» voturi, pentru a răsturna rezultatul alegerilor din stat, amenințarea acestuia și nu numai.
Prin acest comportament, președintele Trump a pus în pericol grav securitatea Statelor Unite și instituțiile acestora. A amenințat integritatea sistemului democratic, a interferat cu tranziția pașnică a puterii și a pus în pericol una dintre puterile statului.
Prin urmare, el și-a trădat rolul de președinte în detrimentul poporului Statelor Unite”, se arată în documentul pregătit de Camera Reprezentanților.
Conform documentelor obținute de CNN, principalul cap de acuzare formulat împotriva lui Trump este „incitarea la insurecție”.
O posibilă demitere a lui Trump în următoarele 12 zile, dacă a doua procedură de impeachment ar fi declanșată, s-ar baza pe voturile republicanilor din Senat, în contextul în care democrații au doar 46 dintre cele 67 de voturi necesare.
Republicanii, dispuși să-l abandoneze pe Trump
Senatul este în prezent împărțit 50-50 între partidele republican și democrat, ceea ce înseamnă că un număr de republicani ar trebui să încalce credința față de partid pentru a vota împotriva lui Trump.
Jumătate dintre republicani ar fi însă dispuși să voteze pentru acuzare.
Unii reprezentanți au spus că procedurile de punere sub acuzare ar trebui lansate mai repede.
Ilhan Omar, o congresmană democrată din Minnesota, a declarat că „luni nu este suficient de devreme”.
„Națiunea așteaptă să răspundem cât mai curând posibil”, a postat ea pe Twitter vineri. Anterior, ea a condamnat cu fermitate atacul de miercuri, spunând că „nu putem permite lui Trump să rămână în funcție”.
„Este o chestiune de conservare a Republicii noastre și trebuie să ne îndeplinim jurământul”, a scris ea, citată de The Guardian.
Lisa Murkowski din Alaska a devenit primul senator republican care i-a cerut ca Donald Trump să demisioneze imediat. Ea a amenințat că va părăsi Partidul Republican dacă acesta nu se distanțează de președinte, după incitarea fanaticilor să atace Capitoliul.
Dacă procedura va fi finalizată, Donald Trump ar stabili un nou record pe final de mandat și ar deveni primul președinte din istorie care este pus sub acuzare de două ori.
Donald Trump ar urma să își încheie mandatul, la termen, în data de 20 ianuarie, dacă nu va fi îndepărtat din funcție prin mijloace constituționale. Dacă va fi demis, Mike Pence îi va continua restul de mandat până la învestirea lui Joe Biden.
VEZI ȘI:
INTERVIU. Mesajul lui Cristian Diaconescu pentru românii pro-Trump din SUA și ce va păți președintele după atacul asupra Capitoliului
VIDEO. Noi imagini care arată haosul din Capitoliu. O nouă dovadă că a fost ”Mineriada” lui Trump
Luați-i lui Trump codurile nucleare! Îngrijorare maximă la Washington după atacul asupra Capitoliului. Precedentul Nixon
Republicanii vor pierde enorm daca nu pleaca TOTI de langa Trump,dupa ce s-au descoperit arme ,un adevarat arsenal ,langa Capitoliu ,destinat asasinarii democratei Nancy Pelosi!!
…chiar daca presedintele poate numi procurorul general,s-a observat ca nu concepe sa fie subordonat decat legilor tarii si Constitutiei!
rusine laurentiu ciocazanu vei fi arestat pt ca mintesti populatia
L.CIOCAZANULE OSA RAMAI FARA SPONZORIZATE ADIOS SI NAM CUVINTE
Adios,cretinule,nu pierde nimeni nimic daca nu mai spui tampenii auristo-rusesti!!!Cara-te in Belarus,vezi ca aici nu esti in Moldova,nu sunt mutanti ca pe acolo care sa doreasca dictatura!!