Criza COVID: Guvernul din Madrid în conflict cu regiunea Madrid! Miza: măsurile de carantină

0
743

Ministerul Sănătății a publicat astăzi în Monitorul Oficial (BOE) rezoluția care face publică „acordul” Consiliului Interteritorial al Sistemului Național de Sănătate cu care intenționează să aplice noi restricții în Madrid și orașe cu peste 100.000 de locuitori cu incidență Covid acumulat de peste 500 de cazuri la 100.000 de locuitori.

În același timp, a trimis un ordin ministerial Comunității condus de Isabel Díaz Ayuso pentru a pune în aplicare măsurile într-o perioadă maximă de 48 de ore. Guvernul de la Madrid studiază să conteste ordinul în fața Curții Naționale, relatează presa spaniolă.

Ordinul a fost trimis tuturor și trebuie publicat în gazetele oficiale ale fiecărei comunități autonome (regiuni ale Spaniei cu mare autonomie, cu guvern și parlament local), în termen de maximum 48 de ore și atunci vor intra în vigoare în termenul stabilit de fiecare guvern autonom.

Palatul Moncloa, sediul Executivului socialist condus de premierul Pedro Sanchez, insistă asupra faptului că noile limitări ale mobilității sunt „obligatorii” chiar și pentru comunitățile autonome care au votat „împotrivă”, cum este și Madridul.

Regulamentele Consiliului interteritorial impun ca acordurile sale să fie aprobate prin consens. Guvernul consideră că, întrucât există o majoritate „colegială” a autonomiilor care au susținut restricțiile, inițiativa sa este valabilă.

Partidul Popular (principala forță de Opoziție, care controlează regiunea capitalei Madrid) a criticat decizia guvernului socialist de a publica documentul privind noile restricții de mobilitate, spunând că evidențiază „manevra clară a guvernului de a pune ideologia mai presus de sănătate și creștere economică”, potrivit liderului popular, Juanma Lamet.

„Dacă Sánchez vrea să conducă la Madrid, să se prezinte la alegeri și să nu facă acest lucru prin BOE”, a avertizat secretarul general al partidului, Teodoro García Egea, care este convins că există o operațiune politică de răsturnare a PP la Madrid.

Comunitatea Madrid, condusă de lidera PP Isabel Díaz Ayuso, a cântărit pe tot parcursul zilei de ieri dacă va depune sau nu recursul împotriva măsurilor restrictive luate de Guvernul central de la Madrid, și a anunțat decizia abia seara târziu, după ora 21:00.

„Vom merge din nou în instanță, astfel încât măsurile să fie conforme cu reglementările, cu realitatea, pentru a fi obiective și corecte. Vom recurge la statul de drept pentru a revendica ceea ce este corect pentru madrileni”, a spus Isabel Díaz Ayuso.

Documentul cu măsurile anticoronavirus, publicat în BOE, care stabilește, printre alte măsuri, restricții la intrarea și ieșirea municipalităților ce prezintă peste 500 de cazuri la 100.000 de locuitori, limitarea capacității restaurantelor și a orelor de școală și întâlniri de maximum șase persoane, subliniază că există în prezent în Spania „11 municipii cu peste 100.000 de locuitori, care includ 4.988.601 de locuitori, cu rate de incidență mai mari de 500 de cazuri la 100.000 de locuitori”. Rata medie a acestor municipalități este de 892 de cazuri la 100.000 de locuitori în cele 14 zile evaluate, „de mai mult de trei ori față de incidența națională”, deși situația din aceste teritorii nu este omogenă în ceea ce privește capacitatea de diagnostic și îngrijire.

Leave a reply