Cristi Danileț: „Mă gândesc să merg să fac greva foamei în fața CSM”

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a pronunțat miercuri o nouă decizie de excludere din magistratură a judecătorului Cristi Danileț, la cinci luni și jumătate de la o primă decizie de excludere, pe care CSM nu a motivat-o până acum, deși termenul legal era de 20 de zile. Prin urmare, Danileț nu a putut să o conteste în instanță, iar în tot acest timp el este suspendat, nefiind plătit. „Mă gândesc inclusiv să vin în fața CSM și să fac greva foamei”, afirmă judecătorul.

Pentru prima decizie de excludere din magistratură, luată în decembrie, Secția de judecători a CSM îi impută lui Danileț „conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției”, pentru două filmulețe postate pe TikTok.

Cea de a doua decizie a CSM este motivată prin încălcarea interdicției de a face parte din formațiuni politice. Lui Danileț i se impută calitatea de membru în două ONG-uri care ar face politică – VeDem Just și Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE).

”M-au acuzat că fac parte dintr-o formațiune politică, lucru interzis magistraților, întrucât eu sunt membru în două ONG-uri care au dat comunicate prin care criticau activitatea partidelor de guvernământ, deși m-am abținut de la vot in cazul emiterii acelor comunicate, nu le-am semnat, nu le-am difuzat”, se apără Danileț.

Decizia de excludere din magistratură a lui Danileț a fost luată cu votul judecătorilor Bogdan Mateescu, Lia Savonea, Simona Marcu, Marian Budă și Nicoleta Țînț, au declarat surse oficiale pentru HotNews.ro.

Din luna decembrie a anului trecut, Danileț – considerat unul dintre magistrații reformiști, care au protestat în stradă față de modificarea legilor justiției de către PSD – este suspendat din magistratură – i-au fost luate dosarele pe care le judeca la Tribunalul Cluj și nu mai primește salariu.

El se plânge că nu a putut contesta decizia din decembrie de excludere din magistratură pentru că nu a primit motivarea acesteia. Conform legii, CSM trebuie să motiveze decizia și să i-o comunice în termen de 20 de zile, dar au trecut mai bine de cinci luni și nu s-a întâmplat asta.

Astfel, Danileț a putut ataca în instanță doar decizia de suspendare a sa și a pierdut procesul, în prima instanță. A atacat sentința Curții de Apel Alba Iulia, iar în 8 iunie este fixat termen la Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Până și arestaților li se verifică măsura, la 30 de zile. Eu sunt tratat mai rău decât un arestat. Sunt fără nicio sursă de venit de aproape 6 luni, pentru că CSM încalcă legea, nemotivând prima decizie de excludere. Asta înseamnă că nu am putut comunica soluția la Înalta Curte, iar în tot acest timp sunt suspendat. Mă gândesc inclusiv la varianta de a veni să fac greva foamei în fața CSM, până când voi avea motivată deciziile de excludere. Într-o asemenea situație, dacă ești slab de înger ori te sinucizi, ori îți dai demisia”, a declarat Cristi Danileț pentru HotNews.ro.

Leave a reply