Creșterea prețurilor locuințelor din SUA încetinește din nou în ianuarie

0
287

Prețurile locuințelor din SUA au scăzut în ianuarie, deoarece cumpărătorii au dificultăți în a suporta ratele ridicate ale creditelor ipotecare și prețurile ridicate ale locuințelor.

Indicele S&P CoreLogic Case-Shiller 20-city house price a scăzut cu 0.4% în ianuarie, pentru a șaptea lună consecutivă. Toate cifrele sunt ajustate sezonier.

De la un an la altul, totuși, prețurile locuințelor sunt încă în creștere cu 2,5%, dar au încetinit de la o creștere de 4,6% în luna precedentă.

O măsură mai largă a prețurilor caselor, indicele național, a scăzut cu 0,2% în ianuarie, dar a crescut cu 3,8% în ultimul an. Indicele național este, de asemenea, în scădere pentru a șaptea lună la rând.

Miami, Tampa și Atlanta au raportat cele mai mari creșteri de la un an la altul dintre cele 20 de orașe în ianuarie.

San Francisco, Seattle și Portland au raportat cele mai mici creșteri de la an la an. San Francisco a înregistrat o scădere a creșterii prețurilor locuințelor cu 4,2% față de ianuarie anul trecut.

Potrivit financiarul.ro, toate cele 20 de orașe au raportat creșteri mai mici ale prețurilor pe bază lunară în ianuarie:

 • Orașe/  Schimbare față de anul trecut
 1. Atlanta          0%
 2. Boston          0.3%
 3. Charlotte          0.2%
 4. Chicago          0%
 5. Cleveland          0.1%
 6. Dallas          -0.6%
 7. Denver         -1%
 8. Detroit          -0.1%
 9. Las Vegas         -1.1%
 10. Los Angeles         -0.3%
 11. Miami         0.1%
 12. Minneapolis        -0.2%
 13. New York        -0.2%
 14. Phoenix        -0.8%
 15. Portland        -0.6%
 16. San Diego        -0.6%
 17. San Francisco        -0.8%
 18. Seattle        -1.5%
 19. Tampa        -0.3%
 20. Washington        -0.3%
 21. Compozit        -20 -0.4%

Un raport separat al Agenției Federale pentru Finanțarea Locuințelor a arătat că prețurile locuințelor au crescut în ianuarie, cu 0,2% față de luna precedentă.

Iar în ultimul an, indicele FHFA a crescut cu 5,3%. FHFA a declarat că datele reflectă închiderile din ianuarie, unde cumpărătorii de case au blocat ratele după ce ratele ipotecare au scăzut de la vârful lor de la începutul lunii noiembrie.

Cumpărătorii de case se luptă nu numai cu ratele ipotecare ridicate, ci și cu stocul scăzut. Vânzătorii de case reduc prețurile sau oferă concesii pentru a atrage cumpărătorii. Pe măsură ce vânzătorii ajustează prețurile pentru a atrage cumpărătorii, scăderea creșterii prețurilor caselor apare în cifrele Case-Shiller.

Dar piețele imobiliare locale prezintă o imagine mixtă. În timp ce vânzătorii de case din unele piețe reduc prețurile pentru a atrage cumpărători, în cealaltă parte a țării, vânzătorii încă se confruntă cu oferte multiple.

Ce a spus S&P: “2023 a început așa cum se terminase 2022, cu prețurile locuințelor din SUA în scădere pentru a șaptea lună consecutivă”, a declarat Craig J. Lazzara, director general la S&P DJI.

Lazzara a remarcat că scăderile de preț în locuri precum San Diego, San Francisco și Seattle au făcut ca vestul să fie cea mai slabă regiune a țării în ceea ce privește locuințele, în timp ce sud-estul marchează câștiguri puternice.

Având în vedere că Rezerva Federală a SUA se concentrează pe combaterea inflației, acest lucru înseamnă că ratele ipotecare vor rămâne probabil ridicate pe termen scurt, ceea ce reprezintă o veste proastă pentru piața imobiliară. “Finanțarea ipotecară și perspectiva slăbiciunii economice sunt, prin urmare, susceptibile de a rămâne un vânt din față pentru prețurile locuințelor cel puțin pentru următoarele câteva luni”, a adăugat Lazzara.

Leave a reply