Creștere de la 1% la 12% a numărul copiilor infectați. Simptomele COVID cele mai dese sunt cefaleea, vărsăturile, limfopenia și pneumonia
În ultima perioadă, autoritățile sanitare din Europa semnalează o creștere mare a numărului de infectări cu coronavirus la copii. Mai nou, unii pun fenomenul și pe seama aparițiilor noilor două tulpini ale SARS-CoV-2, care fac virusul mult mai transmisibil la om.
Cazurile copiilor infectați în Spania abia au reprezentat 1% din total în primul val de Covid-19.
Odată cu al doilea val însă, proporția a fost complet diferită.
La sfârșitul lunii august era deja 6% din total și la sfârșitul lunii septembrie erau deja înregistrate 66.000 de cazuri de copii infectați, adică 12% din totalul cazurilor raportate de Ministerul Sănătății al guvernului de la Madrid.
În primul val au fost diagnosticate 1.400 de cazuri de COVID la micuți, dintre care 20% sau 25% au necesitat spitalizare și doar 52 de cazuri au fost internate la Terapie Intensivă.
Acest lucru a fost anunțat, luni, de Societatea Spaniolă de Pneumologie și Chirurgie Toracică (SEPAR), care a subliniat, de asemenea, că aceste date sunt în acord cu evoluția epidemiologică a altor țări, cum ar fi Statele Unite, unde cazurile de coronavirus la copii sunt între 12 % și 15% din total.
„Trebuie remarcat faptul că, în prezent, majoritatea cazurilor corespund copiilor asimptomatici sau cu simptome mai ușoare decât cele ale adulților, care au o evoluție bună și din care doar 1% necesită spitalizare. În ciuda acestui fapt, au apărut sindroame inflamatorii mai grave, dar foarte rare, la copii puțin mai mari, care ar trebui investigate”, au asigurat pneumologii citați de ziarul El Mundo.
Acesta este bilanțul impactului Covid-19 în pediatrie prezentat în informarea cu titlul „Clinica și epidemiologia Covid-19 la copii”, realizată de Dr. Cristina Calvo Rey, șefa Departamentului de Pediatrie și Boli Tropicale de la Hospital Universitario La Paz de Madrid și membru al zonei de Pneumologie Pediatrică din SEPAR, la cel de-al 53-lea congres virtual al societății menționate mai sus.
„Există mulți copii cu simptome nespecifice ale COVID-19. Acum, odată cu creșterea numărului de teste diagnostice, sunt detectate mai multe cazuri la copiii asimptomatici și care nu au fost diagnosticați în primul val, deoarece nu s-au făcut atât de multe teste”, explică dr. Calvo.
Copiii care sunt infectați cu coronavirusul SARS-CoV-2 au simptome mai ușoare decât adulții, de durată mai scurtă, cu mai puține simptome și mai puține probabilități de infectare a altor persoane.
Simptomele pe care le au sunt imagini febrile sau gastro-intestinale. Unele cazuri progresează și la pneumonie, deși acestea sunt de obicei mai puțin severe decât cele la adulți.
Crește numărul cazurilor grave odată cu înaintarea pandemiei
Boala Covid-19 care evoluează în pneumonie poate apărea la toate vârstele. Febra nefocalizată poate fi unul dintre simptomele SARS-CoV-2 la copii sub 90 de zile, potrivit unui studiu finalizat de Dr. Calvo împreună cu alți autori.
La copiii mai mari, cu vârsta cuprinsă între 10 și 11 ani, apar cele mai grave afecțiuni, care sunt mai asemănătoare cu cele ale adulților.
În general, la vârste pediatrice, simptomele Covid-19 care predomină sunt cefaleea, vărsăturile, limfopenia și pneumonia, care au caracteristici oarecum diferite față de alți agenți bacterieni sau virali.
La sfârșitul lunii aprilie și în luna mai, odată cu înaintarea pandemiei, au fost depistate și cazuri la copiii cu sindroame inflamatorii multisistemice asociate cu infecția SARS-CoV-2 (MIS-C), mai grave, și că au necesitat admiteri la secțiile ATI.
Până în prezent, nu au fost identificați factori de risc, semne sau simptome bine definite care să sugereze că un Covid-19 pediatric va evolua spre aceste MIS-C grave.
Acestea au fost detectate la pacienții pediatrici din Statele Unite și Anglia. Au fost depistate cazuri și în Franța, Italia și Spania. Acest sindrom împărtășește caracteristicile bolii Kawasaki, sindromului șocului toxic și sindromului de activare a macrofagelor.