Creatorul vaccinului Pfizer antiCOVID: ”„Am putea reveni la viața normală, la mijlocul anului viitor”

5
3217

Ugur Sahin, omul de știință din spatele primului vaccin Covid-19 care a aprobat studiile clinice interimare, spune că este încrezător că antidotul său poate pune capăt pandemiei coronavirusului.

BioNTech și Pfizer au anunțat la începutul acestei săptămâni că produsul lor candidat pentru vaccinarea anti-COVID a demonstrat o eficacitate de 90% în studiile de fază 3, o descoperire care va putea permite omenirii să lupte împotriva SARS-CoV-2.

Directorul executiv al BioNTech estimează că „am putea reveni la viața normală la mijlocul anului viitor”, dar avertizează și că „aceasta va fi o iarnă dificilă”.

Într-un interviu acordat Sky News, el a explicat că, deși vaccinul poate fi administrat începând din decembrie, „situația nu se va schimba drastic” și chiar că „se va înrăutăți înainte de a se îmbunătăți”.

Mai mult, într-un interviu acordat The Guardian, Sahin și-a exprimat optimismul.

„Dacă întrebarea este dacă putem opri această pandemie cu acest vaccin, atunci răspunsul meu este: DA!, a spus el.

„Vaccinurile pot învinge acest virus”

Omul de știință a recunoscut că până la dezvăluirea rezultatelor procesului de producție, luni, nu era sigur dacă vaccinul său va declanșa o reacție suficient de puternică din partea sistemului imunitar uman.

„Era posibil ca virusul să nu fie cu adevărat ținta vaccinului, să intre în celule și să continue să îmbolnăvească oamenii. Acum știm că vaccinurile pot învinge acest virus”, afirmă el.

Shain a explicat că „vaccinul împiedică noul CORONAVIRUS să aibă acces la celulele noastre”.

”Dar chiar dacă virusul intră, celulele imunitare T îl atacă și îl ucid. Am antrenat foarte bine sistemul imunitar pentru a perfecționa aceste două mișcări defensive. Acum știm că virusul nu se poate apăra împotriva acestor mecanisme”, anunță el.

În ceea ce privește durabilitatea imunității, omul de știință estimează că cei care au primit vaccinul au fost imuni la coronavirus timp de cel puțin un an.

”Studiile la pacienții cu Covid-19 au arătat că cei cu un răspuns imun puternic au încă răspunsul respectiv și după șase luni. Îmi imaginez că am putea fi în siguranță cel puțin un an”, dezvăluie Shain.

Conducerea OMS salută succesul vaccinului

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a salutat vineri rapiditatea istorică cu care se desfăşoară cursa pentru dezvoltarea vaccinurilor pentru combaterea noului coronavirus, dar a cerut ca toate ”realizările ştiinţifice” să fie făcute în beneficiul tuturor ţărilor, informează AFP, citată de Agerpres.

”Nu există nicio îndoială că un vaccin va fi un instrument esenţial pentru controlarea pandemiei şi suntem încurajaţi de rezultatele preliminare ale testelor clinice publicate în această săptămână de Pfizer şi BioNTech”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, la închiderea Adunării anuale a OMS.

La mai puţin de un an după ce biroul regional OMS din China a consemnat apariţia acestei boli, la sfârşitul lunii decembrie, laboratoarele americane Pfizer şi compania germană BioNTech au anunţat luni realizarea unui vaccin cu ”o eficienţă de peste 90%” împotriva COVID-19, potrivit rezultatelor preliminare al unui studiu clinic aflat încă în desfăşurare.

”Niciodată în istorie, munca de cercetare în domeniul vaccinurilor nu a progresat atât de rapid’‘, a subliniat directorul general al OMS.

VEZI ŞI:

Uğur Șahin și Özlem Türeci: „echipa de vis” germană din spatele vaccinului

Cinci zile pentru achiziționarea vaccinului. Atât au la dispoziţie statele membre pentru a decide dacă participă la contractul comun

STUDIU: Teoriile conspiraţioniste alimentează neîncrederea în vaccinurile anti-COVID-19

5 comments

Leave a reply