sâmbătă, iulie 20

Crăciun ecologic: Copacii naturali sunt mai ecologici decât copacii artificiali?

0
1042

Te-ai întrebat vreodată despre impactul ecologic al bradului tău? Este mai durabil să cumperi un copac artificial sau un copac natural? Majoritatea oamenilor preferă copacii naturali, dar aceasta este cea mai bună alegere pentru mediu?

Pomi de Crăciun – O alegere ușoară?

De-a lungul anilor, americanii au preferat punerea cadourilor sub un brad natural. În unele locuri tăierea pomilor de Crăciun cu familia este o tradiție incontestabilă, iar pentru cei care îi cumpără, este vorba despre parfumul natural al pinilor și bucuria de a avea un pic de natură în interior, scriu cei de la youmatter.world.

Pomii de Crăciun artificiali, pe de altă parte, nu fac mizerie cu acele de pin și sunt o investiție mai ieftină, care va dura câțiva ani. De multe ori părerea noastră despre a avea un copac natural sau artificial se bazează pe tradiție, estetică sau accesibilitate. Dar nu ar trebui să luăm în calcul și costurile de mediu?

S-ar putea crede că tăierea copacilor este sinonim cu defrișarea pădurilor și că acest lucru poate afecta biodiversitatea și reduce capacitatea Pământului de a captura CO2. Pe de altă parte, copacii artificiali pot fi reutilizați mulți ani dacă sunt folosiți corespunzător. Prin urmare… copaci artificiali?

Pomi de Crăciun naturali vs Pomi de Crăciun artificiali

Deși pomii de Crăciun artificiali își pot păstra acele intacte, sunt fabricaţi din produse pe bază de petrol, cum ar fi PVC, spumă poliuretanică sau oțel, care necesită destul de multă energie pentru a fi produşi.

Aceasta înseamnă că, deși pot fi folosiţi timp de mulți ani, nu sunt reciclabili și sunt șanse ca după ani de folosinţă să ajungă într-un depozit de deșeuri timp de secole.

În același timp, majoritatea acestor copaci artificiali au fost aduşi din China, ceea ce înseamnă că vin cu o amprentă imensă de mediu, deoarece avioanele sunt mijloacele de transport care emit cel mai mult CO2.

În ceea ce privește pomii de Crăciun naturali, cum ar fi molizi sau pini, aceștia sunt robinete de carbon care absorb gazul cu efect de seră CO2 pe măsură ce cresc.

Deci, atunci când este scos un pom de Crăciun de aproximativ 1,50 m, se estimează că a contribuit la eliminarea a aproximativ 3 kg de CO2 din atmosferă.

Cu excepția cazului în care toată lumea ar lua copaci din pădurile naturale (ceea ce este interzis prin lege și necesită o autorizație specială), majoritatea copacilor naturali de pini cumpărați de Crăciun sunt crescuți în ferme unde fermierii vor înlocui zona cu alții noi.

În cele din urmă, pomii de Crăciun naturali sunt adesea mai ecologici. Impactul asupra mediului al producerii unui pom natural de Crăciun este aproximativ același, ba chiar puțin mai mic, decât cel al unui pom artificial dacă ne uităm doar la energia și resursele consumate în etapa de producție.

Molidele naturale au un impact global asupra mediului mai redus, Carbon Trust estimând că un copac artificial de doi metri înălțime are amprenta de carbon de două ori mai mare decât un copac natural care ajunge într-un depozit de deșeuri.

Sfaturi ecologice pentru pomii de Crăciun naturali și artificiali

  • Dacă alegeți un pom de Crăciun natural

Sunteți cu adevărat îngrijorat de impactul asupra mediului, sunteți în regulă să cheltuiți bani în plus în acest scop și aveți timp și energie de pierdut în logistica necesară? Câteva sfaturi date de sursa citată:

  1. Cumpărați un pom de Crăciun durabil cultivat local. Dacă doriți să fiți complet siguri că arborele a fost crescut într-un mod ecologic, căutați sigla de certificare FSC sau PEFC care vă asigură că a venit dintr-un loc eco. Căutați, de asemenea, o siglă a Asociației solului care funcționează ca o garanție că producția noului copac a fost organică și fără pesticide;
  2. Închiriați un pom de Crăciun viu. Veți avea autenticitatea unui pom natural și acesta poate fi livrat la ușă;
  3. Cumpărați un copac de Crăciun în ghiveci cu rădăcini. Astfel îl puteți crește în afara casei și îl puteți refolosi din nou în anul următor. Este o opțiune excelentă de a avea un impact scăzut asupra mediului, iar portofelul dvs. va fi fericit;
  4. Reciclați. Dacă nu îl puteți refolosi, nu uitați să duceți arborele natural într-o locație unde poate fi reciclat de către entitățile locale și transformat în compost pentru păduri și parcuri.
  • Dacă alegeți un pom de Crăciun artificial

Dacă aveți deja un copac artificial, continuați să-l utilizați și faceți-l să dureze cât mai mult posibil. Cu toate acestea, căutați mai multe opțiuni ecologice atunci când este timpul să-l înlocuiți.

Și dacă doriți să aveți în continuare un copac artificial din cauza alergiilor sau din alte motive încercați să cumpărați unul second-hand folosind platforme precum eBay sau Amazon.

Dacă preferați să cumpărați unul nou, căutați un pom de Crăciun artificial, realizat cu cât mai mult PE (polietilenă), ceea ce înseamnă că va avea mai puțin PVC – un plastic foarte poluant și nereciclabil.

Pregătirea unui Crăciun fericit și ecologic

Un Crăciun ecologic nu înseamnă doar dilema bradului „natural vs. artificial”. Odată ce copacul a ajuns acasă, este important să aveți în vedere să-l decorați într-un mod ecologic.

Alegerea ghirlandelor cu LED sau cu lumină redusă, împreună cu selectarea modurilor intermitente care consumă mai puțină energie decât cele standard sunt lucruri gata să facă Crăciunul din acest an un pic mai verde.

Dacă sunteți deschiși la un Crăciun ecologic și doriți să lăsați tradiția deoparte, puteți alege oricând un pom de Crăciun minimalist de casă cu carton, lemn sau materiale reciclate.

Această alternativă nu este doar ecologică și la prețuri accesibile, ci și o șansă de a vă „murdări” mâinile cu arte și meserii, folosindu-vă creativitatea și a petrece un timp în familie de calitate.

Deciziile referitoare la meniul din Ajunul Crăciunului sunt, de asemenea, importante dacă așteptați un Crăciun ecologic.

Există întotdeauna controverse în jurul mâncării pe care o pregătim în timpul Crăciunului – așa că nu uitați să încercați să cumpărați alimente produse la nivel local, care au o amprentă de carbon mai mică și, cel mai probabil, și practici sociale corecte.

Refuzați tacâmurile și vasele din plastic, asigurați-vă că faceți reciclarea și, bineînțeles, aveți în vedere și cadourile pe care le cumpărați! Oferiți mai multe cadouri realizate manual și sprijiniți comerțul echitabil și produsele ecologice.

 

VEZI ŞI:

Bancherul săracilor: “COVID este marea noastră șansă de a salva omenirea și Planeta”. Câștigătorul Nobelului pentru pace, despre lumea ZERO

“Măștile de unică folosință afectează mediul. Este timpul să le spunem la revedere, odată pentru totdeauna”

Papa Francisc: Vindecați inima, pentru a vindeca mediul

Airbus pregătește revoluția proiectând trei avioane cu emisii zero

Materialele plastice în mare: cauze, consecințe și soluții

Leave a reply