miercuri, noiembrie 30

Covid 19 s-a răspândit de la animalele vândute în piața din Wuhan, arată 2 studii separate ale OMS

0
293

Pandemia de Covid 19 a izbucnit în piața Wuhan din China după ce două virusuri s-au transferat de la animale la oameni, arată două noi studii potrivit CNN. Acestea au ajuns la aceleași concluzii deși au folosit metode diferite.

Studiile au fost realizate la solicitarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și au luat în considerare inclusiv varianta unui virus de laborator. Rezultatele au fost aceleași: virusul a apărut în piața Wuhan, de la animale, deși cercetătorii nu au descoperit ce animal anume l-a transmis, informează rfi.

Cercetările au fost finalizate în februarie, dar au fost publicate în revista Science în această săptămână după ce au fost analizate de mai mulți specialiști, precizează CNN.

Astfel, primul studiu care se concentrează pe răspândirea geografică, sugerează că, deși „circumstanțele exacte rămân obscure”, virusul a fost probabil prezent în animalele vii vândute pe piață la sfârșitul anului 2019. Cercetătorii au stabilit că primele cazuri de COVID-19 au apărut în rândul vânzătorilor sau al persoanelor care au făcut cumpărături acolo. Aceștia cred că existau două virusuri separate care circulau la animale și care s-au transferat la oameni.

Toate cele opt cazuri de COVID-19 detectate înainte de 20 decembrie au fost din partea de vest a pieței, unde se vindeau și specii de mamifere”, se arată în studiu.

Cercetătorii au cartografiat cele mai timpurii cazuri care nu aveau nicio legătură cu piața, a explicat unul dintre realizatorii studiului, iar acele persoane locuiau sau lucrau în imediata apropiere a pieței.

„Aceasta este o indicație că virusul a început să se curcule la persoanele care lucrau la piață, dar apoi a început această răspândire… în comunitatea locală din jur, pe măsură ce vânzătorii (din piață, n.r.) au intrat în magazinele locale, au infectat persoanele care lucrau în acele magazine”, a spus Michael Worobey, șeful departamentului de Ecologie și Biologie Evolutivă de la Universitatea din Arizona.

Al doilea studiu are o abordare moleculară și sugerează că prima transmitere de la animale la oameni a avut loc probabil în jurul datei de 18 noiembrie 2019.

„Aceste constatări indică faptul că este puțin probabil ca SARS-CoV-2 să fi circulat pe scară largă la oameni înainte de noiembrie 2019 și definesc fereastra îngustă dintre momentul în care SARS-CoV-2 a sărit pentru prima dată la oameni și momentul în care au fost raportate primele cazuri de COVID-19″, se arată în studiul doi al Organizației Mondiale a Sănătății.

Leave a reply