COVID-19 dăunează ADN-ului spermei și reduce fertilitatea
Bărbații care au avut COVID-19 ar putea suferi fragmentarea ADN din sperma lor din cauza bolii, leziuni care ar provoca anomalii cromozomiale la descendenți și fertilitate redusă.
COVID-19 ar putea afecta fertilitatea la bărbați. Acest lucru a fost lansat de un studiu în care au descoperit că boala cauzată de SARS-CoV-2 ar putea provoca o fragmentare a ADN-ului spermei masculine, reducând șansele de a concepe și crescând riscul de anomalii cromozomiale descendenților, relatează webconsultas.com.
Cercetarea, publicată în European Medical Journal și efectuată de Dr. Jan Tesarik și Dr. Raquel Mendoza Tesarik de la clinica MARGen din Granada, a arătat că, deși SARS-CoV-2 nu poate intra în sperma matură, poate face acest lucru în alte celule ale testiculului, interferând cu dezvoltarea și maturarea spermei.
Infertilitatea asociată cu fragmentarea ADN a spermei cauzată de COVID-19 este cuprinsă între 10% și 20%
Potrivit unui alt studiu publicat în revista European Journal of Contraception & Reproductive Health Care, dacă infecția apare în celulele testiculare, este foarte posibil să se producă o creștere a fragmentării spermei. Acest fapt are un efect negativ asupra natalității, reducând probabilitatea de implantare a embrionilor în uter și crescând frecvența avorturilor spontane.
Infertilitatea care a fost asociată cu această fragmentare a ADN a spermei cauzată de COVID-19 este între 10% și 20%, ceea ce este foarte relevant având în vedere că 50% din cazurile de probleme de fertilitate în cuplu își au originea în bărbat, conform anchetei.
Medicii Tesarik recomandă evaluarea gradului de fragmentare a ADN a spermatozoizilor la bărbații în vârstă de reproducere și înghețarea spermei în cazurile pozitive COVID-19 pentru a evita degradarea acestora. „Fragmentarea ADN-ului spermatozoizilor este un mare dușman al fertilității și trebuie făcut totul pentru a o preveni”, explică ei.