duminică, decembrie 8

Cosmin Prelipceanu, text excepțional despre ”post-adevărul” pandemiei: ”Se înlocuiește ȘTIU cu CRED”

5
2893

Jurnalistul Cosmin Prelipceanu moderează de ani buni, la Digi 24, principalul talk show de seară, în prime time, dar puțini dintre telespectatorii săi l-au putut regăsi și într-o altă formulă mediatică decât cea pe care o gestionează profesionist și echilibrat la televiziunea de știri a grupului RCS&RDS.

Totuși, site-ul televiziunii găzduiește azi un format nou, semnat de moderatorul de la ”Jurnalul de seară”: un text-editorial al cărui prim subiect îi este dedicat lui Marcel Ciolacu, liderul recent al PSD, care a preluat conducerea partidului de la Viorica Dăncilă și a trecut la câteva măsuri oarecum revoluționare.

Este meritul său și al noii conduceri a PSD că partidul i-a lăsat pe dinafara listelor de candidați sau i-a pus pe locuri neeligibile pe unii dintre exponenții curentului baronial și i-a adus pe poziții-cheie pe specialiști respectabili ca Alexandru Rafila, Adrian Streinu Cercel sau rectorul UMF Târgu-Mureș.

Dar pe de altă parte, PSD nu a renunțat la discursul iresponsabil (vezi insistența pentru amânarea alegerilor – o tragedie pentru România) și nici la promovarea unora dintre adepții conspiraționismului, cum este fostul luptător de K1, Daniel Ghiță.

Exact asta sesizează Cosmin Prelipceanu, în analiza-bisturiu găzduită de Digi24.ro – un text cu adevărat remarcabil prin profunzimea mesajului său: o societate precum cea românească nu poate avansa dacă adevărul științific intră într-o dispută sterilă cu teoriile conspiraționiste.

În plus, textul jurnalistului face o comparație foarte interesantă cu ce s-a întâmplat în Africa de Sud în urmă cu 20 de ani, care ar trebuie să le dea de gândit tuturor celor care mai pun la îndoială progresul.

Redăm în continuare principalele pasaje din comentariul moderatorului Jurnalului de seară, de la Digi 24.

Pasaje din editorialul publicat de Cosmin Prelipceanu, cu titlul ”Domnul Ciolacu și porția sa de post-adevăr”

  • La începutul anilor 2000, Africa de Sud a cunoscut un dezastru de sănătate publică. 11 la sută din populaţia de 50 de milioane a ţării era infectată cu HIV. Cifrele erau în creşetere alarmantă, ceva trebuia făcut. Şi administraţia a făcut. Noul preşedinte al ţării, Thabo Mbeki, într-un discurs de pomină, a spus că tratamentul antiretroviral este un complot occidental împotriva Africii de Sud şi că adevăratul leac sunt usturoiul, sfecla şi lămâia.
  • Ministrul sănătăţii a oprit tratamente şi a retras finanţarea clinicilor care foloseau antiretrovirale. Rezultatul: 350.000 de morţi. Vieţi care ar fi putut fi salvate pentru că tratamentul antiretroviral suprimă HIV şi opreşte dezvoltarea SIDA.
  • De fapt, aceasta este marea problemă şi în zilele noastre. În faţa ameninţării morţii, în politica pretins mare, se amestecă şi apoi se înlocuieşte „ştiu” cu „cred”.
  • Bunăoară, preşedintele PSD – Marcel Ciolacu, atunci când a fost întrebat la B1 de ce l-a pus pe listele de candidaţi pe fostul luptător K1, Daniel Ghiță – negaţionist notoriu, militant antimască, a spus: „Să ştiţi că Parlamentul trebuie să reprezinte pe toată lumea (…)”
  • Problema mai mare, însă, este alta. Când eşti bolnav, te faci bine repede doar dacă ai încredere în doctor. Se formează un parteneriat şi boala nu mai are nicio şansă.
  • Când eşti temător, şovăitor, oricine poate să îţi spună ce e mai bine pentru tine. Chiar şi aşa-zişii prieteni, care de cele mai multe ori nici măcar nu sunt medici. La ce poate duce asta s-a văzut în exemplul Africa de Sud. La moarte.
  • Iată de ce, raportarea la adevăr, mai ales la cel ştinţific, ar trebui să fie un test în ochii cetăţenilor. Ei trebuie să ştie dacă cei care vor să conducă societatea se ghidează după adevăr sau după ce vor oamenii să audă, pentru că sunt mulţi şi trebuie reprezentaţi. Mai pe şleau, în cazul unei crize majore, deciziile vor depinde de situaţia reală sau de vibraţia societăţii şi, finalmente, de voturi
  • Altfel, oamenii vor muri şi în numele democraţiei, politicienii vor dezbate în Parlament dacă masca e bună sau e botniţă. Dacă e mai bun Paracetamol sau Ibuprofen. Şi, cine ştie, poate într-o zi vor dezbate şi dacă Pământul e rotund sau plat.

5 comments

Leave a reply