sâmbătă, ianuarie 29

CORUPȚIA (încă) ucide. Legătura dintre cazul de la Piatra-Neamț și tragedia de la Colectiv

3
1088

Din primele informații, incendiul devastator de la etajul 2 a fost generat de probleme de natură tehnică, la instalația electrică a spitalului. La prima vedere, responsabilitatea revine conducerii unității medicale, dar cauza profundă a acestei ultime tragedii din sistemul medical trebuie căutată dincolo de problemele tehnice care au provocat incendiul soldat cu 10 morți și mai mulți răniți grav.

Ionel Arsene l-a însoțit pe Liviu Dragnea inclusiv în sejururi exotice, alături de iubitele lor

Spitalul Județean Neamț se află în administrarea Consiliului Județean Neamț, instituție condusă de 4 ani și jumătate de Ionel Arsene, baron PSD cunoscut și ca baronul „Ciorăpel”.


Arsene a făcut parte din cercul intim de putere al lui Liviu Dragnea în perioada în care acesta, alături de Călin Popescu Tăriceanu, a încercat să scoată România din UE (ROM-EXIT).

În paragraful următor, veți vedea cum s-a derulat instabilitatea managerială la Spitalul Județean din Piatra-Neamț, locul unde s-a produs tragedia de sâmbătă noapte soldată cu 10 morți și mai mulți răniți grav.

Desele demisii și schimbări de directori de la acest spital sunt cauza de fond a tragicului accident. Încălzirea instalației electrice sau depozitarea greșită a tuburilor de oxigen sunt cauze tehnice care decurg din cauza primordială: lipsa unei stabilități pe post.

În absența unei continuități în funcție a unui manager de spital, tot ce se face în unitate este pură improvizație. Oamenii vin și pleacă și nu pun pe roate nimic serios, din cauză că nu știu cât timp sunt lăsați în funcție. Nicăieri în lume nimeni nu poate construi ceva funcțional într-un loc în care e permanentă vânzoleală managerială.

Nicolae Bănicioiu (ministrul Sănătății) și Victor Ponta (premier) au plătit cu funcțiile pentru tragedia de la Colectiv

Vinovat pentru asta este întotdeauna responsabilul politic în domeniu, în cazul de față baronul Arsene.

Faptul că la conducerea Spitalului s-au perindat atâția directori, cum veți vedea mai jos, are directă legătură cu el. Există locuri în țară unde spitalele sunt conduse de aceiași directori ani de zile. La Neamț, unde e stăpân Ionel Arsene, nu e așa.

Piedone a fost deja condamnat în primă instanță pentru tragedia de la Colectiv

Comparația cu incendiul de la Colectiv e valabilă nu doar prin prisma victimelor, ci și a cauzelor. Iar factorul politic este esențial: CORUPȚIA.

La Colectiv, un regim politic corupt la nivel național (Ponta), a permis supraviețuirea unui regim corupt local (Piedone), care în loc să verifice siguranța spațiilor la incendii, era interesat mai mult cum să ”mulgă” firmele deținătoare de afaceri.

La Neamț, un regim de autoritate locală construit pe interese oculte nu are cum să gestioneze managerial eficient mari obiective din județ, cum este de pildă un spital.

 

Gabriel Oprea a fost la originea morții polițistului Bogdan Gigină

Atâta vreme cât o grupare baronială cum este cea de sub Ionel Arsene are în gena ei corupția (vezi susținerea totală a regimului Dragnea în atacul declanșat de acesta la DNA, justiție, stat de drept), niciun director nu face mulți purici în funcție.

Fie din cauză că este el însuși suspect de corupție sau acuzat de afaceri ilegale – și atunci pleacă forțat – fie că este un om onest și atunci nu servește cu nimic clanurilor penale politice locale.

Perindările la șefia Spitalului unde s-a produs tragedia sunt consecința corupției care ucide. Așa cum a ucis și la Colectiv.

Sau în cazul polițistului Bogdan Gigină, trimis să-i deschidă calea cu motocicleta marelui Gabriel Oprea, și mort din cauza unei gropi în asfalt nesemnalizate – o altă treabă făcută de mântuială din cauza corupției care produce doar cauze de tragedii și bani pentru profitorii din politică.

Un ”du-te vino” permanent la conducerea Spitalului din parohia baronului Arsene

Ionel Arsene-Lucian Micu

Lucian Micu, actualul director, este al 8-lea manager al Spitalului Județean Neamț, în ultimul an.

Numirile au fost făcute de Consiliul Județean Neamț, iar în perioada stării de urgență (martie – mai), de ministrul Sănătății.

Pe 17 martie, la două zile după decretarea stării de urgență la nivel național, manager a fost numit Toader Mocanu, fost prefect şi senator PDL de Neamţ (2008-2012). Numirea a fost făcută de baronul Ionel Arsene (PSD). Imediat, numărul cazurilor de Covid-19 a explodat în spital. Depăşit de situaţie, Mocanu şi-a dat demisia.

Pe 3 aprilie, PSD-istul Arsene i-a găsit înlocuitor: directorul spitalului din Târgu Neamţ, Florin Apostoae, trimis în judecată de DNA pentru fraudă cu fonduri europene. Tatăl acestuia, Ilie Apostoae, este consilier judeţean din partea PSD.

Când Ministerul Sănătăţii preia în subordine spitalele din provincie, în perioada de urgență, Florin Apostoae este demis de ministrul Nelu Tătaru după numai 6 zile, la propunerea prefectului de Neamţ, fost prim-vicepreşedinte al organizaţiei PNL Neamţ. Nelu Tătaru a numit-o la conducerea spitalului pe Daniela Marcoci, medic epidemiolog la DSP Neamţ, care gestionase și criza de la Spitalul Județean Suceava pe perioada conducerii militare. Aceasta rămâne în funcție între 9 aprilie și 17 mai, când a anunţat că vrea să se întoarcă la DSP.

A urmat liberalul Marius Ghineț, care a renunțat însă după trei zile.

Revenit în administrarea Consiliului Județean, spitalul din Piatra Neamț a căpătat un nou manager numit de baronul Ionel Arsene: Silviu Verzea, chirurg din spital.

Acesta a demisionat la începutul lunii octombrie, după ce televiziunea locală TV Neamț a publicat imagini cu pacienți suspecți de COVID care așteptau până la 14 ore în curtea spitalului ca să fie consultaţi de personalul de la triaj.

Pe 28 octombrie, Consiliul Județean (condus de Arsene) l-a numit la conducerea spitalului pe fostul primar din Roman, Lucian Micu, declarat incompatibil de ANI.

Leave a reply