Poziția OMS cu privire la blocajele în lupta cu pandemia Covid-19

1
734

„Noi, la Organizația Mondială a Sănătății, nu susținem blocarea ca mijloc principal de control al acestui virus”.

Când trimisul special al OMS pentru covid-19, dr. David Nabarro, s-a exprimat astfel într-un interviu acordat revistei britanice The Spectator, citat de BBC, cu siguranță nu și-a imaginat furtuna pe care o vor produce cuvintele sale.

Îngrădirile au o singură consecință pe care nu ar trebui niciodată, niciodată să o subestimăm, și anume că îi fac pe săraci mult mai săraci„, a mai spus înaltul oficialul în timpul interviului, publicat în weekend.

La scurt timp după aceea, numeroase voci din mass-media și personalități au început să spună că OMS a dat înapoi în sprijinul său pentru îngrădiri, ajungând chiar să afirme că organizația a fost de acord cu președintele Statelor Unite, Donald Trump, referitor la acest subiect.

Organizația Mondială a Sănătății tocmai a recunoscut că am avut dreptate. Blocările ucid țări din întreaga lume. Remediul nu poate fi mai rău decât problema (…). O bătălie lungă, dar în cele din urmă au făcut ceea ce trebuie”, a declarat Trump,  luni, prin contul său de Twitter.

Așa cum a subliniat purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Ann Harris, la BBC Mundo, în realitate aceasta a fost întotdeauna poziția organizației, care nu a încetat niciodată să considere îngrădirile drept „încă o armă în arsenal”.

Alte măsuri

Ceea ce am spus întotdeauna este că blocările pot ajuta să câștigăm ceva timp, mai ales dacă există o mulțime de transmisii comunitare”, a explicat Harris.

„Ne putem găsi într-o situație în care transmisia este intensă și, din diferite motive, nu putem identifica sau urmări pe toți cei afectați. Și, în aceste cazuri, poate că trebuie să punem frâna pe ceea ce oamenii numesc închisoare”, a declarat pentru BBC Mundo.

Dar, pentru a nu se ajunge la îngrădiri, poziția noastră este că am dori să vedem guvernele și comunitățile să facă în mod continuu toate celelalte lucruri care pot ajuta la încetinirea transmiterii virusului„, a insistat purtătorul de cuvânt al OMS.

La nivel individual, aceste „lucruri” includ spălarea mâinilor, distanțarea fizică și utilizarea măștilor, precum și evitarea contactelor strânse, a aglomerărilor și a spațiilor slab ventilate.

„Iar la nivel guvernamental am dori să vedem mai bune sisteme de testare și monitorizare, care garantează că toate cazurile și toate contactele persoanelor infectate sunt într-adevăr identificate și care garantează că toate aceste persoane se izolează pentru timpul necesar”, a elaborat Harris.

Dacă toate acestea sunt realizate – și există multe țări care au făcut-o foarte bine – se reduce transmisia și poate menține societatea funcțională„, a mai spus.

Toate aceste puncte au fost susținute și de David Nabarro în timpul interviului său, în care a recunoscut, de asemenea, că închiderile ar putea fi justificatepentru a câștiga timp, a reorganiza, a regrupa, a redistribui resursele și a proteja personalul medical”.

Le cerem cu adevărat liderilor mondiali să nu mai folosească blocajele ca metodă principală de control. Dezvoltăm sisteme mai bune pentru a face acest lucru. Lucrați împreună și învățați unul de la celălalt„, a mai spus el în discuția sa cu The Spectator.

Greşeala comuna

Dr. Nabarro a subliniat că, în unele locuri, unele guverne nu s-au concentrat asupra celorlalte măsuri și au sărit direct la soluţia spațiilor închise„, a spus Harris pentru BBC .

Pentru ca noi, ca rasă umană, să putem trăi în siguranță în timp ce virusul circulă, trebuie să facem toți acești pași și să o facem în mod consecvent”.

Pentru OMS, multe măsuri și restricții ar trebui să fie puse în aplicare chiar și după ce un vaccin este disponibil, pentru a garanta siguranța celor care nu sunt încă protejați de acesta.

Și purtătorul de cuvânt a subliniat, de asemenea, că, în circumstanțele actuale, lipsa închisorii nu ar trebui interpretată ca o revenire la normalitate.

„Aceasta a fost o greșeală obișnuită. Pentru că oamenii au fost foarte pricepuți să țină restricțiile, dar atunci când restricţia este ridicată este ca și cum ar fi ieșit din închisoare și au spus: Uau, acum vom ajunge la normalitate„.

Dar nu așa funcționează cu acest virus„, a încheiat el.

Leave a reply