vineri, decembrie 6

Coronavirusul loveşte la vârf în Marea Britanie: după Prinţul Charles, şi Boris Johnson e infectat

0
1316

Petru Clej, Londra

Petru Clej – corespondenţă de Londra pentru RFI 

”În ultimele 24 de ore am dezvoltat simptome ușoare și am fost testat pozitiv cu coronavirus. M-am autoizolat, dar voi continua să conduc guvernul prin videoconferință în timp ce luptăm cu acest virus”, a spus Boris Johnson, premierul britanic.

La începutul acestei săptămâni, purtătorul de cuvânt al prim-ministrului a confirmat că ministrul de externe, Dominic Raab, în calitate de prim-secretar de stat, a fost ministrul desemnat să asigure interimatul în care premierul Johnson nu se va simți bine.

În vârstă de 55 de ani, Johnson locuiește în reședința prim ministerială din Downing Street 10, în centrul Londrei, cu partenera sa, Carrie Symonds, care este însărcinată cu primul loc copil.

Este de asemenea de așteptat ca Symonds, care este gravidă în cinci luni,  să se auto-izoleze şi ea, departe de prim ministru. Nu s-a spus nimic despre faptul că ar avea și ea virusul.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a spus că nu există dovezi că femeile însărcinate prezintă un risc mai mare de boală severă decât populația generală dacă contractează Covid-19.

Directorul său general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, i-a transmis cele mai bune urări lui Johnson.

Premierul Johnson a fost depistat pozitiv la numai doă zile după ce Prințul Charles – moștenitorul tronului britanic – a testat și el pozitiv pentru Coronavirus.

Prințul Charles, în vârstă de 71 de ani, s-a auto-izolat la Castelul Balmoral, în Scoția, și a declarat că până acum se simte bine.

Infectarea celor mai proeminente figuri publice din Regatul Unit al Marii Britanii vine după ce premierul britanic n-a fost de la bun început adeptul măsurilor dure de carantină.

În primele sale declaraţii publice făcute în timp ce epidemia cu coronavirus izbucnită în China se extindea rapid, Boris Johnson a lăsat impresia că preferă măsuri mai relaxate de abordare a crizei, cu scopul unei aşa-numite „imunizări colective”.

A fost o dezbatare intensă în Marea Britanie dacă ţara să adopte modelul Chinei şi al celorlalte ţări din Europa puternic afectate (Italia, Spania, Franţa, Germania) sau să nu impună măsuri atât de stricte de izolare socială.

În cele din urmă, la presiunile sistemului sanitar şi ale specialiştilor – care au estimat că numărul de morţi ar putea ajunge de ordinul sutelor de mii – Boris Johnson a cedat şi a decis să meargă pe aceeaşi cale a carantinei dure.

Leave a reply