Coronavirusul aruncă Brazilia în haos. Zvonuri despre asaltul generalilor împotriva preşedintelui Bolsonaro

0
1042

Călin Daniel Cruceru

Călin Daniel Cruceru – corespondenţă din Sao Paolo pentru LUMEALIBERA.RO

 

Informaţiile reale răzbat cu greu din Brazilia, iar cele mai delicate apar în publicaţii online care nu sunt controlate de regimul de dreapta al lui Jair Bolsonaro, ori în site-uri din ţările vecine, cum ar fi Argentina.

Unul dintre aceste articole menite să arunce în aer scena publică sud-americană a fost citat şi în Europa, de prestigiosul ziar italian La Repubblica. El pomeneşte de manevre pentru o lovitură de stat pusă la cale de generali „grei” împotriva puternicului preşedinte şi „ţara sambei”.

Generalul Walter Souza Braga Netto este oficial primul ministru al Casei Civile a Braziliei, dar acum ar fi fost desemnat și „președintele operațional” al Brazilie, anunţă mai multe publicaţii din America de Sud printre care şi Brasil247.com.

El ar fi fost desemnat responsabil de conducerea și centralizarea întregii gestionări a activităţilor guvernului, cel puțin pe toată durata crizei coronavirusului. Această decizie trebuia să fie acceptată de preşedintele în funcţie Bolsonaro și grupul său politic și a fost diseminată pe diverse portaluri, inclusiv pe un site militar apropiat liderilor Armatei, dar nu a fost confirmată oficial de nimeni.

Sursele citate afirmă că „noua„ misiune informală ”a fost produsul unui„ acord principal ”, care a implicat miniștri și comandanți militari și chiar pe președintele Republicii însuși, Jair Bolsonaro.

Dar pentru mulţi „misiunea” generalului Braga Neto nu este altceva decât o intervenție a unei junte militare în activitatea Guvernului”.

Apariţia acestui „guvernul militar secret” format de generali cu poziții-cheie ar fi consecința progreselor politice ale sectorului militar în cadrul guvernului, notează şi resumenlatinoamericano.org.

Acum, însă, există o schimbare importantă: generalii s-au consolidat la masa de negocieri cu Bolsonaro, pornind de la victoriile politice pe care le-au acumulat după o muncă îndelungată. Ea apare simultan cu izolarea politică constantă a lui Bolsonaro și uzura incontestabilă a preşedintelui în ochii opiniei publice din cauza haosului provocat de el însuşi prin felul iresponsabil în care a tratat criza coronavirusului.

E vorba de o acţiune care durează de câteva luni bune, coordonată de Înaltul Comandament al Armatei cu ajutorul presei și al sectoarelor civice de centru-dreapta.

Preşedintele Bolsonaro şi-a pus în cap toată lumea cu atitudinea sa de sfidare a pandemiei care se extinde cu repeziciune

Cu toate acestea, Bolsonaro nu s-ar supune pe deplin deocamdată cerinţei capilor Armatei, ca el să cedeze puterea reală, și încearcă să-și recapete forţele și capacitatea de luare a deciziilor.

Scăderea încrederi sale publice a devenit evidentă după ce Bolsonaro a intrat în conflict cu guvernatorii marilor regiuni ca Rio de Janeiro şi Sao Paolo, care au cerut insistent măsuri draconice de carantină pentru a bloca epidemia de pneumonii din Brazilia.

Spre deosebire de alți șefi de stat, Bolsonaro și-a păstrat un „low profile” și a pus sub semnul întrebării recomandările globale ale OMS – repetate chiar de Ministerul Sănătății din Brazilia – cum ar fi interzicerea închinării în biserici. Pentru președinte, Covid-19 este o „gripă”, îngrijorarea cu epidemia este o „isterie”, iar cei care alarmează populația încearcă să paralizeze economia pentru a pune capăt guvernării sale.

În realitate însă, pandemia se extinde cu mare repeziciune, Brazilia fiind ţara cu cele mai multe cazuri de infectaţi şi de morţi din toată America de Sud şi Caraibe.

În Sao Paolo au început deja atacurile asupra marilor magazine, în spitale nimeni nu ştie exact ce are de făcut cu bolnavii de coronavirus, iar criza de hrană bate deja la uşă.

Noul coronavirus ucide pe capete în America Latină. Brazilia, cu 9.056 de cazuri confirmate (28,79%), este țara din regiunea care înregistrează cel mai mare număr de decese cauzate de covid-19: 359.

Leave a reply