„Coronavirusul a slăbit, nu se simte bine la căldură”. Vreme de vară izbăvitoare în vestul Europei!

De azi, vestul Europei este traversat de un val de aer cald. Temperaturile ajung şi la 33 de grade Celsius, peste media acestei perioade. O astfel de schimbare meteorologică anunţă o vară fierbinte, dar vine şi ca un ajutor mult-aşteptat în lupta cu pandemia actuală.

Surse medicale de la Spitalul din Malaga, consultate de LUMEALIBERĂ.RO, au confirmat că impactul scăzut al coronavirusului în zonele mai calde din sud-estul Spaniei trebuie pus şi pe seama temperaturilor mai ridicate.

„Acest virus nu mai are forţa distructivă din ianuarie, februarie şi chiar martie. Putem spune că a slăbit, iar noi nu putem să nu punem această schimbare în legătură cu clima, pare că nu se simte bine la cald. Nu avem de moment date ştiinţifice clare care să susţină această concluzie, dar vedem practic acest lucru în viaţa reală din spital. Manifestărilor clinice ale pacienţilor cu coronavirus nu mai sunt atât de imprevizibile ca înainte, recuperările sunt mai numeroase şi mai uşoare decât în lunile anterioare, semnă că virusul nu mai are forţa de la începutul pandemiei. Evident, nu putem să lăsăm garda jos, trebuie să păstrăm măsurile de protecţie şi igienă şi să sperăm că aceste constatări de moment vor fi ireversibile”, a declarat pentru LUMEALIBERĂ.RO un cadru medical de la Spitalul din Malaga.

Directorul Centrului pentru Coordonarea Alertelor și Urgențelor în Sănătate, Fernando Simón, a recunoscut că ipotezele care gravitează în jurul faptului că vremea caldă poate slăbi noul coronavirus au „mai mult sprijin”, deși a avertizat asupra dificultății care există pentru verificarea acestei teorii.

Într-o conferință de presă după ședința Comitetului Tehnic de Management Coronavirus, Simón a comentat că există virusuri similare cu noul coronavirus care sunt afectate de climă și  încetează să transmită sau au un „foarte scăzut grad de transmisibilitate, la sfârșitul primăverii sau al verii”

Cu toate acestea, cu noul coronavirus, fiind un virus încă necunoscut în multe privințe, este „dificil” de văzut dacă va fi afectat de vreme. „Până când nu vom şti clar cum evoluează alte țări cu climă similară sau diferită, nu vom ști”, a adăugat el.

Cu toate acestea, Simón a subliniat că în Spania s-a văzut că în regiunile autonome cu climă mai caldă (Valencia, Andaluzia) au avut o incidență mai mică de Covid-19, așa cum se numește boala provocată de noul coronavirus.

Situaţia e valabilă şi în America de Sud şi America Centrală, unde abia ce s-a încheiat vara, iar impactul pandemiei a fost şi este încă unul scăzut, în ciuda faptului că măsurile de carantină şi protecţie nu sunt deloc comparabile cu cele din Europa sau China.

 

Leave a reply