duminică, decembrie 8

Coronavirus? Vine Apocalipsa climatică! ONU cere ”stare de urgență” pe întreg globul pământesc

1
2751

Cine credea că pandemia COVID este răul cel mai mare care amenință planeta s-a înșelat: la orizont, pândește o amenințare și mai mare, pe care prea puțini o iau în serios. Iar când o vor lua, va fi prea târziu…

Liderii politici de pe întreg mapamondul ar trebui să declare „stare de urgenţă climatică” în ţările lor, pentru a evita ca încălzirea globală să ajungă la un nivel catastrofal, a declarat sâmbătă secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Peste 70 de lideri politici din întreaga lume urmează să se adreseze în cadrul unui summit de o zi dedicat climei, care are drept obiectiv pregătirea terenului pentru reduceri mai drastice ale emisiilor de gaze cu efect de seră, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

„Poate cineva să mai respingă faptul că ne confruntăm cu o urgenţă dramatică? Din acest motiv, azi, lansez un apel către toţi liderii de pretutindeni să declare Stare de Urgenţă Climatică în ţările lor până când se va ajunge la neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon”, a declarat Antonio Guterres prin videoconferinţă.

El a mai susţinut că pachetele de reconstrucţie economică lansate de la începutul pandemiei cu noul coronavirus reprezintă o oportunitate pentru a accelera tranziţia spre un viitor cu niveluri mici ale poluării cu carbon, dar a avertizat că această tranziţie nu se produce suficient de rapid.

„Deocamdată, membrii G20 cheltuiesc cu 50% mai mult sub forma de stimuli şi pachete de salvare oferite unor sectoare legate de producţia şi consumul de combustibili fosili, decât pentru a trece la energie nepoluantă. Acest lucru este inacceptabil. Trilioanele de dolari necesare pentru reconstrucţia post-Covid sunt bani pe care noi îi împrumutăm de la generaţiile viitoare. Nu putem folosi aceste resurse pentru politici care să lase pe umerii generaţiilor viitoare un munte de datorii şi o planetă distrusă”, a mai susţinut secretarul general al ONU.

România, dată ca exemplu în UE de zonă afectată de secetă

Ursula von der Leyen

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat o țintă mai mare de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în UE, de 55%, până în 2030, față de nivelul din 1990. În prezent, ținta stabilită este de 40%.

Scopul este de a ajunge la o neutralitate în privinţa emisiilor de carbon până în 2050.

Von der Leyen a dat exemple recente de dezastre naturale ca urmare a schimbărilor climatice, printre acestea enumerând și culturile distruse de seceta din România.

Creșterea obiectivului de eliminare a emisiilor, de la 40% la 55%, care ar avea consecinţe pentru sectorul energetic, transporturi sau agricultură, „este prea mare pentru unii şi insuficientă pentru alţii”, a spus Von der Leyen.

„Însă economia şi industria noastre o vor putea face„, a adăugat ea în primul său discurs privind starea Uniunii, susţinut în Parlamentul European.

Ea a precizat că noul obiectiv este necesar pentru a plasa UE „ferm pe drumul” spre îndeplinirea planului său de a ajunge la neutralitate în privinţa emisiilor de carbon până în 2050, iar analizele Comisiei confirmă că o reducere cu 55% e emisiilor este posibilă economic.

Pentru a contribui la realizarea obiectivului, ea a precizat că 30% din pachetul european de relansare în contextul pandemiei de coronavirus, reprezentând granturi şi credite de 750 de miliarde de euro, pe care UE ca întreg le va împrumuta, ar trebui obţinut prin obligaţiuni verzi.

Parlamentul European şi liderii din EU încă mai trebuie să ajungă la un acord asupra planului pentru 2030.

Discuţiile sunt tensionate, în contextul în care unele ţări susţin că nu pot face reduceri mai mari din cauza dependenţei lor economice de sectoarele puternic poluante, aşa cum este industria cărbunelui.

În schimb, activiştii de mediu spun că obiectivul de reducere cu 55% nu este suficient pentru a atinge scopul de neutralitate privind emisiile de carbon până în 2050.

1 comment

  1. Gabriel 12 decembrie, 2020 at 19:04 Răspunde

    Da. Panouri solare care distrug habitate intregi, eoliene care se produc, ca sa vezi, folosind metale, care nu cresc in padure si care necesita interventii masive si cele stricate nu pot fi reciclate, si punerea de dopuri la marii vulcani. Deasemenea, liber la vanatoare la milioanele de ierbivore din savane si trecerea la veganism , pentru a nu mai exista marile turme producatoare de metan. Pieile carnivorelor care se hraneau in jungle vor fi folosite pentru confectionarea de paturi si haine de lux.

Leave a reply