Coronavirus: strategia brânzei elvețiene pentru a ne proteja de covid-19

1
1083

Compararea coronavirusului cu brânza elvețiană ar putea părea banală, dar pentru virologul din Noua Zeelandă Ian M. Mackay este analogia perfectă a modului de a ne proteja împotriva acestuia.

„Nici o măsură de prevenire izolată pe care încercăm să o punem în aplicare pentru a combate covidul nu funcționează 100%”, dar atunci când „începem să punem împreună diferite straturi (măsuri) creăm o barieră pentru a preveni acest risc”, spune el pentru BBC.

În infografia sa, Mackay arată cum fiecare felie de brânză elvețiană are găurile sale (imperfecțiunile) și cum combinarea lor poate duce la o protecție mai mare împotriva virusului.

„Știm, de exemplu, că măștile sunt utile, dar de la sine înţeles, nu sunt suficiente”, spune omul de știință. „Vaccinurile vor fi vești minunate, dar chiar și atunci când va sosi primul – cândva anul viitor – nu va rezolva pandemia de la sine.

„Este vital să se ia în considerare toate straturile (măsurile) în loc de unul. Fiecare dintre ele are complexitățile sale. De exemplu, nu toate măștile sunt la fel de eficiente sau sunt utilizate în mod corespunzător, de aceea fiecare dintre ele are diverse găuri sau pete.”

Conform graficului propus de Mackay, distanțarea socială este cea mai importantă măsură, deoarece este „cheia pentru încetinirea răspândirii virusului”.

Un virus respirator nu se poate răspândi între două persoane care sunt foarte departe. Celelalte straturi pot varia în ordine în funcție de circumstanțe„, spune omul de știință.

Pe lângă distanțarea fizică (care include precauția de a rămâne acasă dacă vă îmbolnăviți), Mackay subliniază utilizarea măștilor, igiena mâinilor și acoperirea gurii la tuse, limitarea timpului în spații aglomerate, în carantină sau având un sistem de ventilație sau filtrarea aerului (în spații închise).

Există o linie care trece prin găurile din fiecare felie (strat). Ce înseamnă?

„Înseamnă că imperfecțiunile mai multor straturi se pot suprapune și pot lăsa virusul să treacă – în diferite situații – de aceea trebuie să fie implementate mai multe măsuri pentru a reduce riscul. Cu cât sunt mai multe straturi, cu atât va fi mai ușor să acoperiți aceste găuri”, răspunde virologul.

Dacă există mai multe persoane într-o cameră suficient de apropiate una de cealaltă, dar camera este bine ventilată, au șanse mai mici de a contracta virusul decât dacă nu există ventilație.

„Prin implementarea mai multor intervenții, creșteți cu adevărat șansele ca există un risc cât mai mic posibil de răspândire a virusului.”

Efect cumulativ

Modelul elvețian de brânză a fost propus inițial în anii 1990 de James T. Reason, cercetător la Universitatea din Manchester (Marea Britanie), pentru a explica de ce apar eșecuri și accidente în sisteme complexe.

Este, de fapt, o metodă de analiză și gestionare a riscurilor care nu are nimic de-a face cu infecțiile respiratorii și este utilizată pe scară largă în sectoare precum aviația, ingineria și asistența medicală.

Este, de asemenea, cunoscut sub numele de model de efect cumulativ.

Mackay, care, pe lângă faptul că este cercetător, este profesor adjunct la Facultatea de Medicină de la Universitatea din Queensland (Australia), consideră că ipoteza Rațiunii poate servi ca „un model în evoluție și o modalitate foarte bună de a arăta cum să reduceți riscurile” la SARS-CoV-2, virusul care provoacă covid.

Este un model care poate fi aplicat și altor virusuri care provoacă boli respiratorii.

Datorită structurii societăților noastre și a obiceiurilor cu care suntem obișnuiți, este inevitabil ca o pandemie de virus respirator să afecteze mulți oameni, chiar și cu un vaccin. Cert este că cu cât adoptăm mai multe măsuri, cu atât mai bine„, spune el.

Responsabilitate individuală și comună

În graficul său (actualizat la 24 octombrie), Mackay face distincție între strategiile de responsabilitate individuală și partajată, deoarece unele acțiuni pot fi aplicate la nivel individual (ce putem face, cum ar fi să ne punem o mască) sau comunitate (ce implementează guvernele, stabilire de îngrădiri).

Unul dintre cele mai importante „straturi” pentru Mackay în cadrul „responsabilității partajate” este cel care are legătură cu informațiile și mesajele guvernelor atunci când își comunică măsurile.

Dezinformarea este o problemă care crește în lume și trebuie să o luăm în serios. Unii oameni nu cred că este gravă, dar cred că este o problemă în creștere, în special datorită utilizării rețelelor sociale„, spune el pentru BBC.

„Unele teorii (fără dovezi științifice) pot fi propagate pe internet de mulți oameni și erodează oricare dintre aceste straturi (măsuri), deoarece schimbă ceea ce oamenii cred despre măști și alte elemente”, spune Mackay.

VEZI ŞI:

O sală de clasă, un bar, o sufragerie. Cum se transmite virusul în spații închise, prin aerosoli ce rămân în aer ore bune

Bancherul săracilor: “COVID este marea noastră șansă de a salva omenirea și Planeta”. Câștigătorul Nobelului pentru pace, despre lumea ZERO

Creatorul vaccinului Pfizer antiCOVID: ”„Am putea reveni la viața normală, la mijlocul anului viitor”

1 comment

Leave a reply