Coronavirus: șeful OMS critică divizia globală „șocantă” a vaccinurilor

0
722

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a criticat ceea ce descrie ca un „dezechilibru șocant” în distribuția vaccinurilor coronavirus între țările bogate și cele sărace.

Șeful grupului a declarat că obiectivul de a vedea programe de vaccinare în desfășurare în fiecare țară până sâmbătă va fi ratat, potrivit BBC.

OMS a solicitat de mult timp o distribuție echitabilă a vaccinurilor Covid-19.

Până în prezent, peste 38 de milioane de doze au fost administrate în aproximativ 100 de țări în cadrul schemei Covax. Schema Covax își propune să se asigure că vaccinurile sunt împărțite în mod echitabil între toate națiunile, bogate și sărace.

Covax speră să livreze peste două miliarde de doze oamenilor din 190 de țări în mai puțin de un an. În special, dorește să se asigure că 92 de țări mai sărace vor primi acces la vaccinuri în același timp cu țările mai bogate.

Ce a spus OMS?

„Rămâne un dezechilibru șocant în distribuția globală a vaccinurilor”, a declarat vineri directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„În medie, în țările cu venituri ridicate, aproape una din patru persoane a primit un vaccin Covid-19. În țările cu venituri mici, este unul din peste 500”, a spus el.

Se aștepta ca schema Covax să distribuie cel puțin 100 de milioane de doze în întreaga lume până la sfârșitul lunii martie, dar până acum au fost livrate doar 38 de milioane de jaburi.

„Sperăm să putem ajunge din urmă în lunile aprilie și mai”, a spus dr. Tedros.

El a criticat, de asemenea, țările care și-au căutat propriile oferte de vaccinare în afara schemei Covax.

„Unele țări și companii intenționează să facă propriile donații bilaterale de vaccin, ocolind Covax din propriile motive politice sau comerciale”, a spus dr. Tedros.

„Aceste aranjamente bilaterale riscă să explodeze flăcările inechității vaccinului”, a adăugat el.

„Deficitul de aprovizionare determină naționalismul vaccinului”.

La începutul acestui an, dr. Tedros a avertizat că lumea se confruntă cu un „eșec moral catastrofal” din cauza inegalității vaccinului. El a spus că o abordare „eu-primul” ar fi auto-înfrântă, deoarece ar încuraja tezaurizarea și va prelungi pandemia.

Cât de corectă este situația vaccinului?

Vaccinurile produse în Marea Britanie, SUA, Europa, Rusia și China sunt deja utilizate pe scară largă, fiind cumpărate și aprobate în țări din întreaga lume.
Dar dozele nu au fost împărțite în mod egal între țări.

Țările cu venituri ridicate dețin în prezent o doză confirmată de 4,6 miliarde de doze, în timp ce țările cu venituri medii și mici dețin 670 de milioane, potrivit cercetărilor efectuate de Duke Global Health Innovation Center.

Leave a reply