Lumea este pe cale să pășească într-o nouă eră, se arată într-o analiză realizată de experții Deutsche Bank. Fenomenul globalizării, care a creat creșterea economică rapidă din ultimii 40 de ani, se va termina, iar noua era va fi caracterizată de o etapă de „dezordine” accentuată.
Analiștii Deutsche Bank argumentează că 2020 va reprezenta începutul unui nou superciclu structural. Astfel de evenimente „modelează tot, de la economii, la prețurile activelor, politică și felul nostru de viață”.
Echipa, condusă de Jim Reid, preconizează o „Eră a Dezordinii” care este accelerată, dar nu produsă, de noul coronavirus. Această nouă era va reprezenta începutul prăbușirii activelor globale și creșterea datoriilor la nivelul guvernelor și corporațiilor.
În ce privește situația geopolitică, tensiunile dintre SUA și China vor fi caracteristice pentru perioada de dezordine, în condițiile în care China își continuă drumul spre restaurarea rolului său istoric de putere economică masivă, susținând, totuși, propriile sale valori, distincte de cele ale Occidentului.
Era Dezordinii – mai specific, următorii 10 ani, ar putea, de asemenea, să reprezinte o șansă pentru Europa să devină o mare putere și să se consolideze mai mult prin integrare sau să ajungă în punctul în care contradicțiile sale devin mult prea puternice.
Cele opt teme care vor caracteriza „Era dezordinii” sunt:
- Deterioriarea relațiilor China-SUA și o inversare a tendințelor globalizării
- Deceniul crucial pentru Europa
- O perioadă dominată de deficite și datorii
- Inflație sau deflație?
- O creștere a inegalităților după care va urma o reacție adversă care inversează tendința
- Prăpastia dintre generații se va lărgi
- Dezbaterea climatică
- Revoluție tehnologică sau bule tehnologice?