Coronavirus: ce este „covid-19 cronic” și de ce unora le este atât de greu să se recupereze

0
792

Pentru majoritatea persoanelor care se infectează cu noul coronavirus, Covid-19 este o boală scurtă și ușoară, altele prezintă simptome care includ oboseală durabilă, durere persistentă și dificultăți de respirație de luni de zile.

Afecțiunea, cunoscută sub numele de „covid cronic”, are un impact negativ asupra vieții multor oameni iar stările de epuizare, chiar și după o scurtă plimbare, au devenit destul de frecvente.

Deși, în mijlocul pandemiei, accentul a fost pus pe salvarea de vieți, există o conștientizare crescândă a consecințelor pe termen lung ale bolii.

Cu toate acestea, chiar și întrebările de bază – cum ar fi de ce unii dezvoltă varianta cronică sau dacă se vor recupera complet la un moment dat – sunt pline de incertitudine.

Ce este „covidul cronic”?

Nu există o definiție medicală sau o listă de simptome comune tuturor pacienților: două persoane cu covid-19 cronic pot avea experiențe foarte diferite, scrie pentru BBC. James Gallagher – Corespondent de sănătate.

Cu toate acestea, cea mai comună caracteristică este oboseala paralizantă.

Alte simptome includ dificultăți de respirație, tuse care nu dispare, dureri articulare și musculare, probleme de auz și vedere, dureri de cap, pierderea mirosului și gustului, precum și afectarea inimii, plămânilor și rinichilor. 

Probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia, anxietatea și dificultățile de gândire în mod clar, au fost raportate și în rândul celor care suferă de aceasta.

Starea poate distruge complet calitatea vieții oamenilor.

„Oboseala mea nu seamănă cu nimic din ceea ce am experimentat până acum”, a spus Jade Gray, o persoană afectată de această boală.

Chiar și persoanele cu infecții COVID-19 relativ ușoare pot suferi de probleme de sănătate grave și de lungă durată.

Nu avem nicio îndoială că există covid-19 cronic„, a declarat pentru BBC profesorul David Strain, care tratează pacienți cu acest profil de ceva timp la clinica Sindromului de oboseală cronică de la Universitatea din Exeter.

Câți oameni au covid-19 cronic?

Un studiu publicat în revista Journal of the American Medical Association a urmărit cazurile a 143 de pacienți cu covid-19 tratați la cel mai mare spital din Roma după ce au fost externați.

Concluzie: 87% au suferit cel puțin un simptom aproape două luni mai târziu și mai mult de jumătate au încă oboseală.

Cu toate acestea, aceste studii se concentrează doar asupra unei minorități dintre cei care contractează COVID-19, cei care ajung să aibă nevoie de tratament spitalicesc.

Între timp, cu informațiile colectate cu aplicația Covid Symptom Tracker, folosită de aproximativ patru milioane de persoane din Marea Britanie, s-a descoperit că 12% dintre oameni mai aveau simptome după 30 de zile.

Și cele mai recente date ale acestora, nepublicate încă, sugerează că 2% din totalul persoanelor infectate (două din 50) au simptome cronice de covid-19 după 90 de zile.

Trebuie să fi fost grav bolnav pentru a dezvolta covid-19 cronic?

Aparent nu.

Un studiu realizat la Dublin a constatat că jumătate dintre persoanele urmărite se confruntă încă cu oboseală la 10 săptămâni după ce au fost infectate cu coronavirus. Un al treilea nu a putut să se întoarcă la muncă.

Medicii nu au găsit nicio legătură între oboseală și gravitatea infecției.

Cu toate acestea, epuizarea extremă este doar un simptom al covid-19 cronice.

Profesorul Chris Brightling de la Universitatea din Leicester și investigator principal pentru proiectul PHOSP-Covid, care urmărește recuperarea oamenilor, consideră că persoanele care au dezvoltat pneumonie pot avea mai multe probleme din cauza deteriorării plămânilor.

Cum este virusul care cauzează covid-19 cronic?

Există multe idei, dar nu există răspunsuri definitive.

Dacă există diaree prelungită, virusul este în intestin, dacă există pierderea mirosului, este în nervi și asta ar putea cauza o problemă”, spune profesorul Tim Spector de la King’s College din Londra.

De asemenea, coronavirusul poate infecta direct o mare varietate de celule din corp și poate declanșa un răspuns imun hiperactiv care provoacă daune în tot corpul.

O altă posibilitate este ca sistemul imunitar să nu revină la normal după covid-19 și aceasta este cauza problemelor de sănătate.

Infecția poate modifica și funcția organelor. Au fost observate probleme pe termen lung după infecția cu SARS sau MERS, care sunt cauzate și de coronavirus.

La fel, covid-19 poate schimba metabolismul. Sunt cazuri de oameni care se luptă să-și controleze nivelul zahărului din sânge după apariția diabetului ca urmare a covid-19, iar SARS a provocat modificări în modul în care corpul procesează grăsimea timp de cel puțin 12 ani.

Există, de asemenea, semne de schimbări în structura creierului, dar acestea sunt încă în curs de investigare.

COVID-19 face schimbări în sânge, inclusiv o coagulare anormală și dăunează rețelei de vene și artere.

„Teoria la care lucrez este îmbătrânirea prematură a micilor vase de sânge care transportă oxigenul și substanțele nutritive către țesuturi”, a declarat profesorul Strain pentru BBC.

Strain subliniază: „până când nu vom afla ce cauzează covid-19 cronic „va fi dificil să găsim tratamentele„.

Este ceva neobișnuit?

Tusea și oboseala postvirale sunt bine documentate și frecvente. Toți am avut o infecție care ne-a luat ani de zile să ne recuperăm complet.

Aproximativ una din 10 persoane cu febră glandulară are oboseală care durează luni de zile.

Și au existat chiar sugestii că gripa, în special după pandemia din 1918, ar putea fi legată de simptomele Parkinson.

Cu covid-19 se pare că există simptome mai de anvergură, iar numărul persoanelor pare a fi mult mai mare”, spune profesorul Brightling.

VEZI ŞI:

Gripa spaniolă, gripa porcină, gripa H1N1 … de unde provin denumirile bolilor?

 

Leave a reply