Copie a Coloanei Infinite la Hollywood, ca omagiu adus românilor din Diaspora?

0
275

Constantin Brâncuși este cel mai valoros brand românesc în lume pe piața culturală, dar cu toate acestea nimeni nu a reușit până acum să-l promoveze cu mare succes pe ”titanul din Hobița” în lumea internațională.

Lipsa unor proiecte de anvergură, și din cauza incapacității statului de finanța o campanie de mare impact, a lăsat mereu în așteptare subiectul.


Între timp, încep să apară inițiative private care pot compensa pierderea de viteză provocată de incapacitatea României de a-și ”vinde” geniile la export.

Este și cazul unei idei lansate de români de peste Ocean, care ar putea mediatiza mai bine creațiile sculptorului gorjean.

Viorel Badea, preşedinte al Comisiei de cultură din Senat şi şef al PNL Diaspora, a anunţat că este în discuţii cu primarul oraşului Hollywood-Miami pentru amplasarea, în unul din locurile publice ale oraşului american, al unui monument-simbol al comunităţii române, decizia finală fiind în urma consultării românilor care trăiesc în Florida.

Primarul Hollywood-ului, Josh Levy (al treilea de la stânga la dreapta), într-o imagine alături de Viorel Badea, preşedinte al Comisiei de cultură din Senat, în vizită peste Ocean

„La ultima deplasare externă, prilejuita de întâlnirea cu comunităţile de români din statul Florida, una dintre întrevederile pe care le-am avut a fost cu primarul oraşului Hollywood, Josh Levy. În contextul unui dialog fructuos cu edilul american, am discutat inclusive despre necesitatea colaborării  cu numeroasele comunităţi de imigranţi, printre acestea fiind şi cea a românilor din Hollywood, dar şi din întregul stat Florida. Având la bază un proiect cultural iniţiat împreună cu Consulatul General al României la Miami şi susţinut de omul de afaceri de origine română Dragoş Sprînceană, i-am propus primarului din Hollywood să amplaseze în unul dintre locurile publice din oraşul american, un simbol al comunităţii române, cum ar fi o replică a „Coloanei infinitului” sau a „Mesei tăcerii”. Adică un element de reprezentare identitară pentru numeroasa comunitate româneasca din această urbe multiculturală”, explică Viorel Badea, preşedintele PNL Diaspora şi şef al Comisiei de cultură din Senat, într-un comunicat de presă.

„Totodată, în acest context, i-am adresat primarului Levy invitaţia de a vizita România, urmând ca Excelenţa Sa să decidă care va fi calendarul acestei deplasări în România. Astfel, edilul ar urma să vină atât în Capitală, intenţionând, totodată, să se deplaseze şi în localitatea Baia Mare, oraş cu care Hollywood-ul este deja înfrăţit. Între timp, împreună cu domnul Dragoş Sprînceană şi cu reprezentanţi ai comunităţii de români din Florida vom lansa o rundă de consultări pentru a decide care monument s-ar potrivi cel mai bine pentru a fi expus într-un parc din Hollywood, obiect de artă care să reprezinte cel mai bine naţiunea română răspândită în toate colţurile lumii”, a conchis preşedintele PNL Diaspora

 

TagsNews

Leave a reply