COP27 se încheie cu un acord privind pierderile și daunele: „Un pas către justiție”, spune șeful ONU

0
412

După zile de negocieri intense care s-au întins până duminică dimineața devreme la Sharm el-Sheikh, țările la ultima Conferință a ONU privind schimbările climatice, COP27, au ajuns la un acord asupra unui rezultat care a stabilit un mecanism de finanțare pentru a compensa națiunile vulnerabile pentru „pierderile și daunele” cauzate de climă.

„Acest COP a făcut un pas important către justiție. Salut decizia de a înființa un fond pentru pierderi și daune și de a-l opera în perioada următoare”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres, într-un mesaj video emis de la locul conferinței din Egipt, subliniind că vocile celor din prima linie a crizei climatice trebuie auzită.

Potrivit news.un.org, șeful ONU se referea la ceea ce a ajuns să devină cea mai spinoasă problemă la aceast COP, prescurtarea pentru Conferința anuală a părților la Convenția-cadru a ONU privind schimbările climatice (UNFCCC).

Țările în curs de dezvoltare au făcut apeluri puternice și repetate pentru înființarea unui fond pentru pierderi și daune, pentru a compensa țările care sunt cele mai vulnerabile la dezastrele climatice, dar care au contribuit puțin la criza climatică.

„În mod clar, acest lucru nu va fi suficient, dar este un semnal politic foarte necesar pentru a reconstrui încrederea ruptă”, a subliniat el, subliniind că sistemul ONU va sprijini efortul la fiecare pas.

„Vă invit pe toți să priviți aceste proiecte de decizii nu doar ca niște cuvinte pe hârtie, ci ca un mesaj colectiv către lume că am ascultat apelul liderilor noștri și al generațiilor actuale și viitoare de a stabili ritmul și direcția potrivită pentru implementarea acordului de la Paris și atingerea obiectivelor acestuia”, a declarat președintele COP27, Sameh Shoukry, ministrul de externe al Egiptului

Shoukry a adăugat: „Lumea urmărește, fac un apel către noi toți să ne ridicăm la așteptările pe care ni le-au încredințat comunitatea globală, și în special de cei care sunt cei mai vulnerabili și totuși au contribuit cel mai puțin la schimbările climatice”.

După ce și-au ratat termenul limită de vineri seara, negociatorii au reușit în sfârșit să ajungă la concluzii cu privire la cele mai dificile puncte ale agendei, inclusiv o facilitate pentru pierderi și daune – cu angajamentul de a înființa o structură de sprijin financiar pentru cei mai vulnerabili până la următoarea COP din 2023 – precum și obiectivul financiar post-2025 și așa-numitul program de lucru de atenuare, care ar reduce emisiile mai rapid, ar cataliza acțiuni cu impact și ar asigura din partea țărilor-cheie că vor lua măsuri imediate pentru a crește ambiția și a ne menține, pe viitor, traseu spre 1,5°C.

Cu toate acestea, în timp ce acordul asupra acestor probleme a fost văzut ca un pas binevenit în direcția corectă, a părut să existe puține progrese în alte chestiuni cheie, în special în ceea ce privește eliminarea treptată a combustibililor fosili și un discurs mai dur cu privire la necesitatea de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius.

  • Lupta împotriva schimbărilor climatice continuă

Guterres a reamintit lumii care rămân prioritățile în ceea ce privește acțiunea climatică, inclusiv ambiția de a reduce emisiile globale de gaze cu efect de seră și de a menține limita de 1,5 grade Celsius a Acordului de la Paris și de a trage omenirea „înapoi de pe stânca climatică”.

Trebuie să reducem drastic emisiile acum – și aceasta este o problemă pe care COP nu a abordat-o”, a deplâns el, spunând că lumea trebuie încă să facă un salt uriaș în ambiția climatică și să pună capăt dependenței sale de combustibilii fosili prin investiții masive” în surse regenerabile.

Șeful ONU a subliniat, de asemenea, necesitatea de a respecta promisiunea mult întârziată de 100 de miliarde de dolari pe an în finanțare pentru climă pentru țările în curs de dezvoltare, stabilind o foaie de parcurs credibilă pentru dublarea fondurilor de adaptare.

El a reiterat, de asemenea, importanța schimbării modelelor de afaceri ale băncilor multilaterale de dezvoltare și ale instituțiilor financiare internaționale.

Ei trebuie să accepte mai multe riscuri și să activeze sistematic finanțarea privată pentru țările în curs de dezvoltare, la costuri rezonabile”, a spus el.

  • Planeta noastră este încă în camera de urgență

Șeful ONU a spus că, deși un fond pentru pierderi și daune este esențial, nu este un răspuns dacă criza climatică scoate de pe hartă un mic stat insular sau transformă o întreagă țară africană într-un deșert.

El și-a reînnoit apelul pentru parteneriate de tranziție energetică justă pentru a accelera eliminarea treptată a cărbunelui și extinderea surselor regenerabile și a reiterat apelul pe care l-a făcut în discursul său de deschidere la COP27: un pact de solidaritate cu clima.

„Un pact în care toate țările depun un efort suplimentar pentru a reduce emisiile în acest deceniu, în conformitate cu obiectivul de 1,5 grade. Și un Pact pentru a mobiliza – împreună cu instituțiile financiare internaționale și sectorul privat – sprijin financiar și tehnic pentru marile economii emergente pentru a-și accelera tranziția la energie regenerabilă”, a explicat el, subliniind că acest lucru este esențial pentru a menține limita de 1,5 grade la îndemână.

  • „Îți împărtășesc frustrarea”

De asemenea, șeful ONU a transmis un mesaj societății civile și activiștilor care au fost atât de vocali încă din ziua deschiderii conferinței: „Îți împărtășesc frustrarea”.

Dl Guterres a spus că susținătorii climatului – în frunte cu vocea morală a tinerilor – au menținut agenda în mișcare prin cele mai negre zile și trebuie protejați.

Cea mai vitală sursă de energie din lume este puterea oamenilor. De aceea este atât de important să înțelegem dimensiunea drepturilor omului a acțiunii climatice”, a spus el, adăugând că bătălia care urmează va fi dură și că „ne va necesita pe fiecare dintre noi să luptăm în tranșee în fiecare zi… abia așteptăm un miracol.”

Făcând ecou acest sentiment, activistul pentru tineret de mediu din Kenya, Elizabeth Wathuti, a spus: „COP27 poate s-a încheiat, dar lupta pentru un viitor sigur nu s-a încheiat. Acum este mai urgent ca niciodată ca liderii politici să lucreze pentru a ajunge la un acord global puternic pentru protejarea și restabilirea naturii la viitorul Summit Global pentru Biodiversitate de la Montreal.”

Doamna Wathuti a adăugat: „Criza interconectată alimentară, natură și climat ne afectează acum pe toți – dar comunitățile din prima linie precum a mea sunt cel mai grav afectate. Câte semnale de alarmă trebuie să sune înainte să acţionăm?”

  • Timpul se scurge

În mesajul său, domnul Guterres a subliniat că COP27 s-a încheiat cu „multe teme” de făcut și puțin timp pentru a le face.

„Ne aflăm deja la jumătatea distanței dintre Acordul de la Paris privind clima din 2015 și termenul limită din 2030. Avem nevoie ca toți să să ne unim pentru a conduce dreptatea și ambiția”, a declarat el.

Secretarul general a adăugat că aceasta include ambiția de a pune capăt „războiului sinucigaș” asupra naturii, care alimentează criza climatică, duce speciile la dispariție și distruge ecosistemele.

„Conferința ONU privind biodiversitatea de luna viitoare este momentul de a adopta un cadru global de biodiversitate ambițios pentru următorul deceniu, bazat pe puterea soluțiilor bazate pe natură și rolul critic al comunităților indigene”, a îndemnat el.

  • Ce s-a realizat

În declarațiile sale de încheiere, secretarul executiv al UNFCC, Simon Stiell, a declarat: „La COP27… am stabilit o cale de urmat într-o conversație de un deceniu despre finanțarea pierderilor și daunelor”. Printre alți pași pozitivi, el a spus că în textul adoptat duminică dimineața, „ni s-au dat asigurări că nu există loc de retragere. Oferă semnalele politice cheie care indică faptul că are loc reducerea treptată a tuturor combustibililor fosili.”

Negocierile de la COP27 nu au fost ușoare. „…Nu a fost deloc ușor. Dar acest rezultat istoric ne duce mai departe și aduce beneficii oamenilor vulnerabili din întreaga lume”, a declarat el.

Și ținând cont de asta, el a spus: „Nu este nevoie să trecem prin tot ceea ce tocmai am trecut dacă vom participa la un exercițiu de amnezie colectivă în momentul în care camerele se deplasează”, și a cerut tuturor delegațiilor să tragă reciproc la răspundere pentru deciziile care tocmai fuseseră luate.

Dl Stiell a adăugat că va conduce personal eforturile de promovare a contribuțiilor determinate la nivel național, sau NDC, care sunt în centrul Acordului de la Paris și întruchipează eforturile fiecărei țări de a reduce emisiile naționale și de a se adapta la impactul schimbărilor climatice.

El a continuat spunând că societatea civilă ar trebui să-și asume un merit important pentru aducerea comunității internaționale la acest moment istoric în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Fără vocile indivizilor, fie că sunt activiști, oameni de știință, cercetători, tineri sau popoare indigene, nu am fi ajuns atât de departe… vocile voastre au un impact direct asupra modului în care ne găsim drumul înainte la nivel multilateral.”

COP27 a reunit peste 35.000 de persoane, inclusiv reprezentanți guvernamentali, observatori și societatea civilă.

Punctele importante ale întâlnirii au inclus, printre altele, lansarea primului raport al Grupului de experți la nivel înalt privind angajamentele de emisii nete zero ale entităților nestatale.

Raportul a criticat greenwashing – a induce publicul în eroare să creadă că o companie sau o entitate face mai mult pentru a proteja mediul decât este – și angajamente slabe de zero net și a furnizat o foaie de parcurs pentru a aduce integritate la angajamentele net zero din partea industriei, instituțiilor financiare, orașelor și să sprijine o tranziție globală și echitabilă către un viitor durabil.

Tot în cadrul Conferinței, ONU a anunțat Planul de acțiune executiv pentru inițiativa de avertizare timpurie pentru toți, care solicită noi investiții inițiale vizate de 3,1 miliarde de dolari între 2023 și 2027, echivalentul unui cost de doar 50 de cenți de persoană pe an.

Între timp, fostul vicepreședinte al SUA și activist pentru schimbările climatice Al Gore, cu sprijinul Secretarului General al ONU, a prezentat un nou inventar independent al emisiilor de gaze cu efect de seră creat de Coaliția Climate TRACE.

Instrumentul combină datele satelitare și inteligența artificială pentru a arăta emisiile la nivel de instalație a peste 70.000 de site-uri din întreaga lume, inclusiv companii din China, Statele Unite și India. Acest lucru va permite liderilor să identifice locația și domeniul de aplicare a emisiilor de carbon și metan care sunt eliberate în atmosferă.

Un alt punct culminant al conferinței a fost așa-numitul master plan pentru accelerarea decarbonizării a cinci sectoare majore – energie, transport rutier, oțel, hidrogen și agricultură – prezentat de președinția egipteană COP27.

Conducerea egipteană a anunțat, de asemenea, că a lansat inițiativa Food and Agriculture for Sustainable Transformation sau FAST, pentru a îmbunătăți cantitatea și calitatea contribuțiilor la finanțarea climatică pentru a transforma agricultura și sistemele alimentare până în 2030.

Acesta a fost primul COP care a avut o zi dedicată agriculturii, care contribuie la o treime din emisiile cu efect de seră și ar trebui să fie o parte crucială a soluției.

  • Alte inițiative anunțate la COP27 au inclus:
  1. Agenda de adaptare Sharm El-Sheik
  2. Acțiune privind inițiativa de adaptare și reziliență la apă (AWRe)
  3. Inițiativa Africană pentru Piața Carbonului (ACMI)
  4. Campania de accelerare a adaptării asigurărilor
  5. Alianța Globală pentru Energii Regenerabile
  6. Angajamentul pentru ciment și beton al First Movers Coalition (FMC).

Leave a reply