vineri, februarie 3

COP15: UE, Africa, Pacific și Caraibe solicită un acord global ambițios. ”Declinul alarmant al biodiversității amenință securitatea alimentară”

0
126

Uniunea Europeană și Organizația Statelor din Africa, Caraibe și Pacific (OACPS) vor sprijini adoptarea unui cadru global ambițios, cuprinzător și transformator pentru biodiversitate post-2020, în vederea stopării și inversării pierderii biodiversității.

„Acest lucru este esențial, deoarece declinul alarmant al biodiversității amenință securitatea alimentară, sănătatea, economiile și mijloacele de trai pentru miliarde de oameni”, se arată în comunicatul oficial al consiliului.

Așteptările pentru această reuniune de referință au fost discutate între miniștrii din Uniunea Europeană, Africa, Caraibe și Pacific, care s-au reunit la Bruxelles la 29 noiembrie, cu ocazia Consiliului comun al miniștrilor dintre OACPS și UE. Pentru a avea succes, viitorul cadru va trebui să includă obiective cuantificabile, susținute de un cadru solid de monitorizare și revizuire și de mijloace adecvate pentru a sprijini punerea sa în aplicare.

COP 15 va fi o conferință revoluționară, în cadrul căreia liderii mondiali se vor reuni pentru a ajunge la un acord cu privire la protecția globală a biodiversității noastre. Asistăm deja la un declin grav al diferitelor specii și este timpul să acționăm. Protejarea ecosistemelor noastre este o obligație comună pentru noi, ca omenire”, transmite Consiliul.

„Mă bucur că suntem hotărâți să lucrăm împreună pentru a păstra biodiversitatea, o prioritate comună și o condiție prealabilă pentru viața pe Pământ. Avem o cooperare de lungă durată cu Organizația Statelor din Africa, Caraibe și Pacific în acest domeniu, cu multe programe care sprijină țările în stoparea pierderii biodiversității. În timp ce susținem viața sălbatică și biodiversitatea, ne angajăm să asigurăm mijloacele de trai ale comunităților locale și indigene.

Ne-am dublat finanțarea externă pentru biodiversitate, ceea ce reprezintă o investiție de 7 miliarde de euro în protecția biodiversității la nivel mondial, în special pentru țările cele mai vulnerabile. Suntem pregătiți să ne continuăm angajamentul cu partenerii noștri”, a declarat Jiří Kozák, ministru adjunct al afacerilor externe al Cehiei.

Un milion de specii de animale și de plante, dintr-un total estimat la 8 milioane, sunt în pericol de dispariție, multe dintre ele în decurs de câteva decenii, ceea ce ne afectează pe toți și în special pe cei mai vulnerabili. Împreună cu cele 79 de state membre ale sale, OACPS dorește să se asigure că rezultatele COP 15 contribuie în mod semnificativ la această provocare globală în materie de biodiversitate”, a precizat Jutta Urpilainen, comisarul european pentru parteneriate internaționale.

Leave a reply