Controversata navă ONG, „Ocean-Viking”, cu 422 de persoane salvate la Marea Mediterană la bord, caută „urgent” un port sigur în Europa

Navele ONG-urilor, cum ar fi Ocean-Viking, au fost, de asemenea, acuzate de a face  jocul contrabandiștilor
0
776

Confruntat cu deteriorarea condițiilor meteorologice, Ocean-Viking vrea să „debarce de urgență cei 422 de supraviețuitori” adunați pe mare în largul Libiei, a avertizat duminică (7 februarie) ONG-ul SOS Méditerranée, navlositorul navei.

„Acum ar fi obligatoriu ca statele capabile să ne ofere asistență să coopereze împreună pentru a găsi un port sigur pentru noi pentru a debarca acești supraviețuitori fără întârziere”, a declarat Luisa Albera, coordonatorul operațiunilor de căutare și salvare pe navă, în acest Comunicat de presă, conform portalului francez, lemonde.fr

De când a pornit din nou de la Marsilia, la mijlocul lunii ianuarie, după câteva luni cat fusese  blocat,„Ocean-Viking”, cu 422 de persoane salvate la Marea Mediterană la bord, caută „urgent” un port sigur în  pe cheiul din Italia, Ocean-Viking a primit în total 424 de persoane, dar două dintre ele, o femeie însărcinată și însoțitoarea ei, au fost evacuate de elicopter spre Malta vineri.

Oamenii aflați la bord, într-o stare de sănătate „precară”

Potrivit Luisa Albera, mai multe dintre persoanele aflate la bord „se află într-o stare precară de sănătate și sunt în permanență observate”.
Opt dintre pasageri au fost diagnosticați în mod pozitiv pentru Covid-19 și au fost izolați „pentru a opri răspândirea Covidului la bord”, a spus ea în comunicatul de presă al SOS Méditerranée.
Dar „condițiile meteorologice se deteriorează și posibila sosire a ploii și a vânturilor puternice va agrava și mai mult situația”, continuă  Albera, subliniind că nu este posibilă plasarea tuturor persoanelor „colectate” la adăpost de vreme rea, unele dintre ele fiind forțate să rămână pe puntea de pupa a navei.
Navele ONG-urilor, cum ar fi Ocean-Viking, salvează vieți, dar au fost de asemenea acuzate de câțiva ani de a face  jocul contrabandistilor.
Uniunea Europeană a fost împărțită cu privire la modul de soluționare a problemei de când a început criza migranților ilegali în 2015, când mai mult de un milion dintre ei a
u ajuns pe țărmurile europene.

Leave a reply