Controversata navă ONG, „Ocean-Viking”, cu 422 de persoane salvate la Marea Mediterană la bord, caută „urgent” un port sigur în Europa
Navele ONG-urilor, cum ar fi Ocean-Viking, au fost, de asemenea, acuzate de a face jocul contrabandiștilor
De când a pornit din nou de la Marsilia, la mijlocul lunii ianuarie, după câteva luni cat fusese blocat,„Ocean-Viking”, cu 422 de persoane salvate la Marea Mediterană la bord, caută „urgent” un port sigur în pe cheiul din Italia, Ocean-Viking a primit în total 424 de persoane, dar două dintre ele, o femeie însărcinată și însoțitoarea ei, au fost evacuate de elicopter spre Malta vineri.
Oamenii aflați la bord, într-o stare de sănătate „precară”
Potrivit Luisa Albera, mai multe dintre persoanele aflate la bord „se află într-o stare precară de sănătate și sunt în permanență observate”.
Opt dintre pasageri au fost diagnosticați în mod pozitiv pentru Covid-19 și au fost izolați „pentru a opri răspândirea Covidului la bord”, a spus ea în comunicatul de presă al SOS Méditerranée.
Dar „condițiile meteorologice se deteriorează și posibila sosire a ploii și a vânturilor puternice va agrava și mai mult situația”, continuă Albera, subliniind că nu este posibilă plasarea tuturor persoanelor „colectate” la adăpost de vreme rea, unele dintre ele fiind forțate să rămână pe puntea de pupa a navei.
Navele ONG-urilor, cum ar fi Ocean-Viking, salvează vieți, dar au fost de asemenea acuzate de câțiva ani de a face jocul contrabandistilor.
Uniunea Europeană a fost împărțită cu privire la modul de soluționare a problemei de când a început criza migranților ilegali în 2015, când mai mult de un milion dintre ei a
u ajuns pe țărmurile europene.