miercuri, octombrie 27

Constanța, orașul care moare

0
329

Constanța pierde parfumul istoriei bogate, ce i-a făurit aura. Corupția și nepăsarea au transformat cartierul istoric în ghetou. Puținul rămas dispare discret, dar sigur.

Am vizitat partea veche a Constanței. Case ruinate, străduțe înguste, castele uitate, bărci cu burta la soare. E aici un amestec de Marquez și Zola, de “Toamna patriarhului” cu “Bucuria de a trăi”.


Aspect din cartierul istoric al Constanței. Foto: Paul Palencsar

Ruina locului îți amintește că nimic nu e veșnic, dar și de corupție și nepăsare.

Cartierul e un cimitir încă presărat cu vii, care se încăpățânează să existe, să mai cârpească un zid, să mai șteargă o lacrimă la umbra unui surâs.

Stradă cu case vechi, multe în stadiul dispariției. Constanța, 2021. Foto: Paul Palencsar

Cazurile fericite sunt puține, când unele edificii primesc atenția reparatorie cuvenită. Se întâmplă rar, iar lucrările de reabilitare par eterne.

Străduță din cartierul istoric al Constanței. Fațada unei clădiri este reconditionată. Foto: Paul Palencsar

În lipsa unei intervenții salvatoare majore a statului român, clădirile abandonate se vor prăbuși. Multe dintre acestea au devenit deja pericol public, cei care trec pe lângă ele riscând să fie răniți de bucățile de zid în cădere.

Clădire în pragul prăbușirii. Constanța, 2021. Foto: Paul Palencsar
Clădire în pragul prăbușirii. Constanța, 2021. Foto: Paul Palencsar

Sfârșitul nu e departe în cartierul vechi al Constanței, iar asta o spune fiecare casă lipsită de acoperiș și ferestre.

Cei ce le-au clădit au făcut-o într-un timp ce părea etern, în care perspectiva urmașilor nepăsători și amnezici era imposibilă.

Clădire abandonată, la malul mării, în Constanța. Foto: Paul Palencsar

Nimic nou pentru Constanța veche. Așa pare. Adică, cum a mai fost. Răul, ruina, nepăsarea, corupția fac parte din noi. Nici nu le mai simțim.

Locurile astea merită mai mult. De fapt, totul. Până acum, nu s-a făcut nimic. Nu e târziu. Încă e vreme să ne recuperăm memoria și demnitatea, să dovedim că nu trecem degeaba prin lume. Că putem trăi și altfel decât rușinos.

Cartierul istoric și portul turistic. Constanța, 2021. Foto: Paul Palencsar

Încă poate fi salvată istoria celor ce au trăit frumos împreună, secole la rând, în case din piatră, printre biserici, sinagogi și moschei, pe străduțe ce se termină în mare.Paul Palencsar, jurnalist și teolog

Leave a reply