duminică, iulie 21

Consiliul Național de Etică: Lucian Bode nu a plagiat în cartea care reprezintă teza sa de doctorat

Ministrul de Interne nu a plagiat în cartea care reprezintă teza sa de doctorat, a decis Consiliul Național de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI). Bode susține că împotriva sa a existat o campanie negativă „susținută cu bani grei”.

Decizia CNECSTDI a fost publicată, fiind precizat faptul că volumul lui Lucian Bode nu a fost plagiat. „În conformitate cu prevederile art. 42 alin. 5, art. 7 lit. f) şi f1), art. 14 din Legea nr. 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare, cu modificările şi completările ulterioare, se respinge Autosesizarea CNECSDTI nr. 36 din 23.02.2023 derivată din Contestaţia înregistrată cu nr. 1739/30.01.2023 de la Lucian Nicolae Bode împotriva Hotărârii nr. 1/228/10.01.2023 a Comisiei de Etică a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, prin care sa admis Autosesizarea UBB nr. 10/13.12.2022 privind dl. Lucian Nicolae Bode.

Cartea intitulată „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual” – ISBN 978-606-8330-83-9, publicată de către domnul Lucian Nicolae Bode la Editura „CA Publishing – Marca Gândirii Inovative” în anul 2021 nu este plagiată , dar conține un număr mare de greșeli de citare, precum și un stil neuniform de citare. Deși sursele au fost citate cu unele erori, acest lucru nu a împiedicat identificarea sursei corecte, adică autorul nu a intenționat să ascundă sursa”, arată sursa citată.

Astfel, forul decide faptul că ministrul de Interne nu fi în vreun caz „vinovat” de „abatere de la normele de bună conduită” în ceea ce privește lucrarea.  „În baza dizpoziţiilor art. 2 alin. 1 lit. b şi art. 21 alin. 2 lit. a din Legea nr. 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare, cu modificările şi completările ulterioare, CNECSDTI constată că domnul Lucian Nicolae Bode nu este vinovat de abaterea de la normele de bună conduită în activitatea de comunicare, publicare, diseminare şi popularizare ştiinţifică, constând în plagiat”, mai punctează instituția. (integral adevarul)

Leave a reply