Consiliul Fiscal atrage atenția că rectificarea bugetară va crește deficitul

0
527

Reprezentanții Consiliului Fiscal al României (CFA) au atras atenția că rectificarea bugetară prevede o majorare fără precedent în istoria rectificărilor evaluate din 2010 până în prezent și va crește deficitul bugetar la 7% din PIB, față de 5,84 procente cât și-a asumat Guvernul.

Întrebat despre această situație, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a spus că ”avertismentul CFA trebuie luat în calcul, dar execuția la șase luni a arătat că deficitul poate fi ținut sub control”. Ministrul a subliniat că scopul guvernului este menținerea deficitului sub 5,84 procente, însă a arătat că nu o să înceapă o austeritate, atât timp cât Guvernul și-a asumat măsurile de sprijin.

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a declarat, joi, că a considerat întotdeauna criticile Consiliului Fiscal pertinente și că acestea trebuie luate în calcul.

Există întotdeauna riscuri în execuția bugetului general consolidat. Așa cum am spus și la legea bugetului de stat, când exista aceleași opinie cu riscuri cu privire la nerealizarea unui deficit de cash de 5,84 procente și posibilitatea ca acest deficit să fie mai mare – execuția la șase luni ne-a arătat că putem să ținem deficitul sub control. Ați văzut că avem 1,7% din PIB, o să apară curând și execuția la șapte luni și o să vedeți că suntem sub 2% din PIB. Este imperios necesar ca Guvernul și noi toți să ținem cont și de riscurile asupra cărora CFA atrage atenția (…) și scopul pe care ni-l asumăm este să menținem deficitul la 5,84”, a declarat Adrian Câciu.

Ideea de bază este așa, noi avem o serie de pachete de sprijin, măsuri care sunt îndreptate către populație și economie. Este evident că nu o să începem o austeritate din perspectiva asta, în sensul de a nu mai finanța economia și cetățenii atât timp cât ne-am asumat pachetele de sprijin, iar acoperirea acelor pachete de sprijin, ne conduce la menținerea deficitului ca pondere în PIB, pentru că acesta e un angajament cu Comisia europeană, dar evident pe parte nominală, cifrele nominale se raportează la PIB-ul nominal și atunci ai o creștere aritmetică a deficitului”,a arătat ministrul.

CFA atrage atenția și asupra faptului că modificarea prețului energiei va duce la o creștere majoră a costului vieții. (integral aici)

Leave a reply