marți, ianuarie 25

Noi nume sunt avansate pentru preşedinţia Conferinţei privind Viitorul Europei

0
222

Lansarea Conferinţei privind Viitorul Europei este un subiect lăsat în suspensie de câteva luni din cauza divergenţelor asupra numelui celui sau celei care ar trebui să conducă acest proiect. Acum eurodeputaţi, diplomaţi europeni şi oficialităţi din ţările membre au început să avanseze noi nume printre care fosta şefă a guvernului danez Helle Thorning-Schmidt, fostul premier italian Enrico Letta şi fosta preşedintă a Lituaniei Dalia Grybauskaite, relatează marţi politico.eu.

Ei se alătură celorlalte personalităţi europene ale căror nume au fost vehiculate – fostul premier finlandez Alexander Stubb, fostul ministru de externe german Joschka Fischer, liberala italiană Emma Bonino şi actualul negociator-şef al UE pentru Brexit, francezul Michel Barnier, citează agerpres.ro.

Totuşi, niciunul dintre aceste nume nu a reuşit până acum să întrunească consensul în rândul celor care trebuie să-şi dea acceptul, printre care Consiliul European şi Parlamentul European.


Această problemă a sporit temerile că lansarea Conferinţei privind Viitorul Europei ar putea să nu se producă în acest an.

Miniştrii afacerilor europene discută acest subiect marţi, în reuniunea Consiliului Afaceri General de la Luxemburg, însă potrivit unor surse diplomatice nu este de aşteptat să se înregistreze progrese notabile.

“Plâng şi nu mi-e ruşine să o spun: plâng”, a afirmat eurodeputatul francez Pascal Durand, membru al grupului Renew Europe şi membru al Comisiei pentru afaceri constituţionale a Parlamentului European, care nu şi-a ascuns frustrarea legată de impasul actual.

Blocajul s-a amplificat după ce fostul premier belgian Guy Verhofstadt a fost desemnat de Parlamentul European pentru a prezida Conferinţa privind Viitorul Europei. Verhofstadt este văzut drept o variantă sortită eşecului de mai multe guverne din UE, care îl consideră un campion al federalismului european.

“Consiliul l-a blocat pe Verhofstadt şi de atunci nu s-a întâmplat nimic”, s-a plâns Durand, care a adăugat că i-a propus pe Emma Bonino şi pe Joschka Fischer.

Ideea unei Conferinţe privind Viitorul Europe a fost avansată prima dată în 2019 de preşedintele francez Emmanuel Macron, care a susţinut că ar trebui “propuse toate schimbările la proiectul nostru politic, fără niciun tabu, chiar fără nicio revizuire de tratat”.

Găsirea unui preşedinte al Conferinţei s-a dovedit a fi însă o sarcină mult mai complicată decât era de aşteptat.

Macron şi Parlamentul European au convenit să îl propună pe Verhofstadt, în parte şi ca o recompensă pentru că acesta a renunţat la conducerea grupului europarlamentar liberal care a fost transformat în Renew Europe.

Într-o încercare de a depăşi impasul, potrivit unui eurodeputat, Emmanuel Macron a discutat despre această chestiune cu Angela Merkel în vara acestui an, dar niciun nume nu a fost pe placul cancelarului german.

Leave a reply