duminică, iulie 21

Comisia Europeană: Importurile de cereale din Ucraina, oprite până pe 5 iunie

Comisia Europeană a adoptat, marți, oprirea temporară a importurilor la patru produse agricole din Ucraina: grâu, porumb, semințe de rapiță și semințe de floarea soarelui, potrivit unui comunicat de presă al instituției. Comisia transmite că este pregătită să reimpună măsuri preventive dincolo de expirarea actualului Regulament privind măsurile comerciale autonome la 5 iunie 2023, atât timp cât situația excepțională continuă. 

Măsurile vizează reducerea blocajelor logistice privind aceste produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Măsurile vor intra în vigoare la 2 mai și vor dura până la 5 iunie 2023.

Potrivit Comisiei, în această perioadă, grâul, porumbul, semințele de rapiță și de floarea-soarelui originare din Ucraina pot continua să fie puse în liberă circulație în toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepția celor cinci state membre de pe linia întâi: Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Produsele pot continua să circule sau să tranziteze aceste cinci state membre prin intermediul unui regim vamal comun de tranzit sau pot fi direcționate către o țară sau un teritoriu din afara UE.

În paralel, CE anunță că Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia s-au angajat să își ridice măsurile unilaterale privind grâul, porumbul, semințele de rapiță și de floarea-soarelui și orice alte produse provenind din Ucraina.

Potrivit comunicatului de presă, citat de rfi, în timp ce răspund preocupărilor agricultorilor din statele membre învecinate cu Ucraina, măsurile susțin angajamentul ferm al UE de a sprijini Ucraina și de a menține capacitatea acesteia de a-și exporta cerealele, care sunt esențiale pentru a hrăni lumea și pentru a menține prețurile alimentelor la un nivel scăzut, în fața provocărilor uriașe reprezentate de agresiunea neprovocată a Rusiei.

Aceste măsuri fac parte din pachetul global de sprijin pe care Comisia îl propune și vor fi completate cu un sprijin financiar pentru agricultorii din cele cinci state membre și cu măsuri suplimentare pentru a facilita tranzitul exporturilor de cereale ucrainene prin intermediul benzilor de solidaritate către alte state membre și țări terțe.

1 comment

Leave a reply